Інтелект Європи — за Ющенка

24.04.2007

      Той, хто має очі, нахай побачить: судова тяганина навколо указу Президента Ющенка та «війна юристів» не затуляють від зацікавлених європейців суті того, що відбувається в Україні. 18 квітня у таких солідних виданнях як німецька «Ді Вельт», польська «Жечпосполіта», італійська «Кор'єре де ла сера» та американській «Інтернешнл геральд триб'юн» з'явився відкритий лист під назвою «Політична криза в Україні».

      «Ми повинні визнати, що європейці зробили недостатньо, щоб попередити розвиток цієї кризи», — заявили в листі колишні президенти Чехії та Литви Вацлав Гавел та Вітаутас Ландсбергіс, віце-президент Європарламенту Едвард Макміллан Скотт, колишні польські прем'єр та міністр закордонних справ Єжи Бузек та Броніслав Геремек, екс-міністр економіки ФРН Отто Ламбсдорф, голова комітету із закордонних справ Європарламенту Яцек Саріуш-Вольський, відомий економіст Лорд Ентоні Гідденс, французький філософ Андре Глуксман та інші.

      «Президент Ющенко діяв відповідально, коли погодився поділити владу зі своїм колишнім опонентом Віктором Януковичем, — йдеться в посланні. — На жаль, пан Янукович використав свої повноваження для захоплення влади у власних інтересах, чим зруйнував хиткий політичний баланс в українському суспільстві». Коли все це відбувалося, Євросоюз вирішував власні проблеми й не переймався Україною, тож частка провини за теперішниі стан речей лежить і на євробюрократах, вважають підписанти: «Замість того, щоб зробити відвертий політичний крок і, використовуючи дух Помаранчевої революції, підтримати нове керівництво в той час, коли воно укріплювало Конституцію і будувало громадянське суспільство, ЄС вибрав тактику обмеженої технократії. Прийшов час Європі діяти більш активно і послідовно».

      Оскільки поляки — найчисельніші серед тих, які підписалися, виглядає, що таке звернення було саме їхньою ініціативою. Адже з моменту зав'язки політичної кризи в Україні новини з Києва щодня займають одне з перших місць у польських інформаційних програмах, а колишній президент Польщі Александр Кваснєвський ще з часів Помаранчевої революції є «професійним замирювачем», визнаним як у Варшаві, так і у Києві. Нещодавно у Вашингтоні Кваснєвський переконував Кондолізу Райз, що США мають підтримати саме ющенківський план врегулювання кризи.

      Натомість в інших європейських країнах «звернення тринадцяти  поки що проігнорували. На питання, чи зреагував на неї офіційний Берлін, Отто Ламбсдорф відповів: «Ні, поки що жодної офіційної реакції. Треба зачекати». Від керівництва Німеччини, яка зараз головує в ЄС, чи не найбільше залежить європолітика в «українському питанні».  «Ми прагнемо, щоб Європейський Cоюз підтримав демократичний розвиток в Україні. Це стосується насамперед Єврокомісії та уряду Німеччини, — каже пан Ламбсдорф, — Треба визнати, що останніх один-два роки ми залишили Україну. Пані Меркель може зробити більше».

 

ДО РЕЧІ

      Співдоповідач моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ханне Северінсен не виключає, що українська криза може вирішитися і без дострокових виборів. Про це вона заявила в інтерв'ю журналу «Профіль».

      «Я вважаю, що жодна зі сторін конфлікту не виграла в результаті ухвалення резолюції ПАРЄ. Виграти вони (представники коаліції та опозиції) можуть лише в тому випадку, якщо сядуть за стіл переговорів», — сказала пані Северінсен. На її думку, в цьому випадку кожна зі сторін повинна відмовитися від частини своїх позицій.

      «Рішення Конституційного Суду — це, звичайно, добре, але зараз саме час для політичних сил знайти компроміс, після чого вони вже зможуть самі відповісти на запитання, чи потрібні дострокові вибори», — вважає співдоповідачка ПАРЄ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>