А Сюзанна слухає й доповідає...

24.04.2007
А Сюзанна слухає й доповідає...

Сюзанну Станiк заводять до КС «пiд мухою»? (Фото РЕЙТЕР.)

      Тоді як за пропозицією судді-доповідача Сюзанни Станік Конституційний Суд змушений був працювати навіть у суботу (коаліції не терпиться отримати «потрібне» рішення про указ Президента якнайшвидше), навколо її особи продовжує розгортатися корупційний скандал. Так, БЮТівець Григорій Омельченко просить Президента доручити Генпрокуратурі та СБУ перевірити інформацію про отримання родичами судді КС Сюзанни Станік земельних ділянок, нерухомості та автомобілів. Нардепа дивує позиція заступника Генпрокурора Віктора Пшонки, який поспішно й без будь-яких перевірок заявив, ніби ці факти не відповідають дійсності.

       Григорій Омельченко каже, що він особисто провів депутатське розслідування i встановив, що дійсно, мати заступника голови КСУ Станік упродовж останніх років здійснювала фінансові операції із придбання земельних ділянок та нерухомості в Ялті та Києві, купила чотири дорогі іномарки. Отже, пан Омельченко вбачає в діяннях цієї судді ознаки корупції i наполягає на невідкладній перевірці цих фактів. Доки діям судді не буде надано правової оцінки, її варто відсторонити від роботи в КС, вважає Григорій Омельченко.

      Перевіркою цих даних уже займається Служба безпеки України. Як повідомив в інтерв'ю «5-му каналу» в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко, Служба безпеки направила до Генпрокуратури інформацію щодо корупції з боку одного із суддів Конституційного Суду. Ці матеріали на Різницькій отримали одразу після заяви ГПУ про недостовірність інформації відносно судді Станік.

      Якщо раніше СБУ перевіряло цю інформацію після звернення чотирьох нардепів, а згодом — 57, то тепер, за словами Наливайченка, на Володимирську, 33 надійшли звернення вже понад сотні парламентаріїв із цього приводу, які наводять «нову і нову інформацію». До того ж Валентин Наливайченко попросив колишнього співробітника спецслужб Григорія Омельченка офіційно повідомити СБУ ті дані, які він має у своєму розпорядженні відносно пані Станік.

      «Є вже 12 об'єктів нерухомості, які ставляться під питання і які вкладаються в ту справу, що розслідують СБУ і Генпрокуратура», — каже пан Наливайченко. Й додає, що СБУ не тиснуло й не буде тиснути на суддів Конституційного Суду. Розслідувати корупцію в стінах КС спецслужби збираються разом з Генпрокуратурою у тісній співпраці, без протистояння.

      А тим часом судитися з пані Станік збирається нардеп із БЮТ Михайло Волинець, який просить Генпрокуратуру дати правову оцінку діям міліції біля будинку Конституційного Суду 18 квітня. Нагадаємо, що тоді опозиціонери не пускали окремих суддів КС, i зокрема скомпроментовану Станік, на роботу. У своїй заяві пан Волинець вказує, що суддя Сюзанна Станік кілька разів ударила його по обличчю й ображала словами, які «він не зважиться повторити». Із телевізійних сюжетів було чути: «Ето нє мужик, ето імпотєнт». — Ред.).

      «Крім того, коли Станік до мене підійшла, перше, що мене вразило як людину непитущу, це запах алкоголю», — відзначив Волинець, припустивши, що «вона була п'яна».

      Натомість Голова ВР Олександр Мороз ледь не грудьми став на захист скомпрометованої пані. Мовляв, «якщо за нею є гріх», то відповідні органи повинні провести розслідування. Але про самовідвід судді не йдеться, навпаки, Мороз вважає вже розпочате розслідування щодо Станік тиском на КС.

      За логікою Сан Санича, Сюзанна Станік ледь не героїня нашого часу, бо «таки мала мужність» й не відмовилася від доповіді у Конституційному Суді. Дивна логіка, адже, за неписаними правилами демократії в розвинутих країнах, суддя, стосовно якої є підозри у неупередженості, одразу бере самовідвід.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Суддя КС Володимир Кампо пропонує припинити провадження у справі щодо конституційності указу Президента про розпуск ВР, керуючись регламентом Конституційного Суду і Конституцією. Відповідний проект ухвали суддя зачитав учора на засіданні КС.

      За висновком пана Кампо, дослідження матеріалів справи свідчить, що вона має винятково політичний характер, а КС не наділений правами вирішувати політичні питання і не має права втручатися в політичну діяльність, зокрема, в діяльність Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Крім того, суддя вважає, що рішення КС не вплине на вирішення політичного конфлікту, учасниками якого є Верховна Рада і Кабінет Міністрів, а навпаки — може загострити політичне протистояння.

      Суддю Володимира Кампо також обурює те, що постійний представник парламенту в КС Анатолій Селіванов, за вказівкою соціаліста Ярослава Мендуся, відмовляється відповідати не тільки на його запитання, а й більшості суддів КС.

      У проекті ухвали також ідеться про те, що КС може ухвалити таке рішення, виходячи зі ст. 85, 115 та інших статей Конституції.  Водночас, за словами голови КС Івана Домбровського, цей проект ухвали не може бути розглянутий на засіданні, яке проводиться у відкритому режимі, а лише в закритому. «До цього повернемось, коли прийде час», — зазначив голова КС.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>