Віктор у Віктора

24.04.2007
Віктор у Віктора

Хто що має на увазi? (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора Президент і Прем'єр-міністр знову зустрічалися, щоб обговорити шлях виходу з політичної кризи. Рандеву почалося о десятій ранку і тривало до дванадцятої. Прес-служби двох Вікторів до обіду мовчали й обіцяли розповсюдити деталі про цю зустріч пізніше.

      Що було відомо про позиції лідерів перед переговорами? Обидві сторони висловилися за продовження діалогу та укладення компромісу. Щоправда, під компромісом сторони Ющенка та Януковича мають на увазі рiзнi речі. Віктор Андрійович згоден на призупинення указу про розпуск ВР, щоправда, це не крок назад, а пауза, щоб прийняти відповідні зміни до законодавства. Ото і є компроміс, а не бонуси у вигляді дострокових президентських перегонів. Про пакет пропозицій Ющенка «УМ» писала в минулому номері.

      Віктор же Федорович пропонує Президентові зробити крок назад уже зараз. «Сьогодні в нього є можливість ситуацію змінити — до рішення Конституційного Суду призупинити указ, почати переговори з тих питань, які його хвилюють, і знайти компромісне рішення. Коаліція до цього готова», — заявив Янукович в ефірі російського Першого каналу позавчора ввечері.

      Прем'єр пропонує негайно знайти «політико-правове рішення» ще до вердикту конституційної Феміди, повідомляє «Інтерфакс». «Сьогодні все залежить від Президента, — каже Янукович. — Після того як Конституційний Суд винесе свій вердикт, звичайно, він підкориться рішенню КС, і становище його буде, м'яко кажучи, незавидним». Очевидно, Прем'єр натякає на те, що Президент програє суд. А щоб коаліцію не запідозрили у впливі на КС, одразу ж поправляється: мовляв, про відсутність підстав для розпуску Ради свідчать і висновки незалежних юридичних компаній.

      Але навіть у самій Партії регіонів є різні точки зору на те, як шукати вихід із кризи. Так, лідер парламентської більшості Раїса Богатирьова в інтерв'ю «5-му каналу» сказала, що «компромісне рішення можна досягти тільки із врахуванням рішення КС». Водночас вона погодилася з думкою, що навіть після вердикту Суду «діалог, який зараз ведуть і Прем'єр, і Президент, не буде вичерпано».

      При цьому Богатирьова додала, що «зараз про дострокові вибори навіть за тих умов, про які сказав Президент, ми говорити не будемо».

      Зате з позицією Януковича згоден Олександр Мороз. Голова ВР теж пропонує всім сторонам узгодити план врегулювання конфлікту ще до рішення КС. Відповідна пропозиція міститься в проекті меморандуму, який виклали на сайт Верховної Ради. На думку Мороза, сторони мають заявити про «припинення ескалації конфлікту» і взяти зобов'язання «здійснити план його врегулювання на основі компромісу, засад демократії та захисту інтересів народу». Спікер пропонує звернутися до учасників вуличних акцій із пропозицією повернутися додому.

      Олександр Олександрович радить скасувати або призупинити указ глави держави і реакційні постанови ВР — терміном на місяць або ж доти, доки КС не винесе свій вердикт. У разі висновку КС про відповідність указу Президента Конституції Мороз пропонує перенести виборчу кампанію «орієнтовно на літо—осінь», для того щоб встигнути підготувати відповідну нормативну базу. Якщо ж КС засудить указ Президента, спікер пропонує, щоб парламент підготував низку законопроектів: про Президента, опозицію та інші політичні інституції, про вибори в новій редакції (з відкритими партійними списками, які зможе формувати електорат), внести уточнення до регламенту, зокрема, й щодо формування коаліції, підготувати зміни до Конституції. Мороз також пропонує законодавчо прийняти Універсал національної єдності, чого давно вимагає глава держави.

      Проект компромісу у виконанні Мороза ніби непоганий. З одним «але»: Президент непохитно стоїть на тому, що Україна потребує дострокових виборів парламенту... Як Сан Санич ставиться до цього? В інтерв'ю журналу «Фокус» він заявив: «Я не думаю, що Віктор Янукович піде на такий неправовий компроміс (який пропонує Президент. — Авт.), тому що це суперечило б усім домовленостям, що у нас були в тому документі, який ми спільно підписали».

      Спікер нагадав про те, що керівники Партії регіонів, СПУ і КПУ підписали спільний документ, у якому відзначили, що ці партії не будуть брати участі в незаконних дострокових парламентських виборах. Отже, Сан Санич апелює тепер не тільки до законодавства, яке буцімто проігнорував своїм указом глава держави, а й до совісті своїх колег по коаліції. Бо боїться, що його «кинуть»?

      Віктор Янукович наразі теж не приймає пакету домовленостей від Ющенка. Хоча на Банкову все ще ходить.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>