Брунькування буковок

21.04.2007

      Вредні книголюби весь час скаржаться на життя. Мовляв, замало в Україні заходів, які б пропагували книжки широкому загалові, привчали б людей до літератури, як до якісного холодцю з хроном, чи, хоча б, як до вітаміну С у пігулках, що його можна дешево і вільно придбати у першій-ліпшій аптеці. А головне, навіювати людям, що книжковий продукт необхідний їм, як солодкий гематоген знекровленому організмові в постопераційний період. Тим часом обивателі усміхнено-невизначено (бо що з тих книжників візьмеш?) похитують головами, тримаючи у потертих кишенях тугі й перевірені дулі, а подумки вимріюють отой-таки найдієвіший народний антибіотик — хрін.

      Попри очевидний переаншлаг столиці гостями з різних регіонів нашої квітучої батьківщини, біля входу до експоцентру «Спортивний» упродовж принаймні перших трьох днів ажіотажу не спостерігалося. Щоправда, на навколишніх вуличках, як, зрештою, і по всьому Києву, було достатньо нетверезих хлопців у спортивних штанях, спраглих позмагатися навкулачки. Програма ярмарку — традиційно насичена. Півтори сотнi стендів експонують свої книжки майже триста видавництв — як українських, так і закордонних. Оскільки до організації ярмарку та участі в ньому знову долучилася Міжнародна асамблея фантастики «Портал», то відвідувачі мали змогу поспілкуватися не лише зі спільними улюбленцями Мариною та Сергієм Дяченками, а й зі славетними Анджеєм Сапковським (Польща), Павлом Амнуелем та Даниїлом Клугером (Ізраїль).

      Право на проведення «Порталу» Україна отримала після проведення Європейської конференції наукової фантастики («Єврокон») минулого року. Нагадаємо, що торік у рамках цього заходу до Києва завітав славетний фантаст Гаррі Гаррісон. Родзинкою «Порталу —2007» став американський письменник-фантаст Джон Краулі, який заявив на відкритті, що на власні очі бачив драконів. І таємниче додав, що ці дракони живуть серед нас. Принаймні у Києві письменник побачив цих істот після дегустації місцевої горілки. Тепер зрозуміло, чому останнім часом так багацько дегустаторів: усі хочуть познайомитись із фантастичними ящурами.

      Проте, хоч як багацько навколо нас фантастики, друковані буковки цього весняного ярмаркування брунькуються не лише навколо цього жанру. Відвідувачі на власні очі бачили ( і можуть побачити ще й сьогодні) молодих і популярних вітчизняних письменників Ірен Роздобудько, Ларису Денисенко, Софію Андрухович, Олеся Ульяненка, Андрія Кокотюху та інших.

      19 квітня був оголошений на ярмарку Днем молоді та студентів. Громадську акцію від наймолодших авторів видавництва «ФАКТ» було влаштовано просто перед входом. Зазивав на неї директор видавництва Леонід Фінкельштейн. Пан Леонід ефектно гукав у гучномовець. Хоча всі, хто знає цього енергійного видавця, розуміли, що з голосом Фінкельштейна цей агрегат — не більше, ніж театральний «прибамбас».

      У рамках ярмарку презентувався «Декамерон» Джованні Боккаччо у перекладі класика української перекладацької школи Миколи Лукаша. «Дослідниця з українського сексу» Оксана Забужко дала прес-конференцію з нагоди виходу своєї нової книжки «Notre Dam d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій».

      На десерт (себто, на сьогодні) організатори запланували найпікантнішу страву — презентацію книжки Леоніда Кучми «После Майдана», московського видавництва «Время». На презентації має бути Леонід Данилович власною персоною в товаристві директора видавництва «Время» Бориса Натановича Пастернака.

      Другий весняний київський книжковий ярмарок організований Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів, Українською виставковою компанією «МЕДВІН», Господарчою асоціацією книгорозповсюджувачів України та Міжнародною асамблеєю фантастики «Портал».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>