Єдина технологія прийому громадян — якість соціальних послуг

21.04.2007

      Уряд України з метою створення сучасної системи соціального захисту населення, підвищення ефективності надання державної підтримки шляхом спрощення процедури її призначення ініціював здійснення спільного з Світовим банком Проекту «Удосконалення системи соціальної допомоги в Україні». Було розроблено стандартну модель надання соціальної допомоги на місцевому рівні, що базується на застосуванні єдиної технології прийому громадян із призначенням уcix видів соціальної допомоги за однією заявою та на підставі одного пакету документів.

      Нова управлінська модель організації прийому громадян за єдиною технологією апробовується в 20 пілотних управліннях праці та соціального захисту населення різних регіонів України. В Кіровоградськiй області таким було визначено управління праці та соціального захисту населення Маловисківської райдержадміністрації.

       Для впровадження єдиної технології прийому громадян в управлінні було проаналізовано весь ланцюжок надання соціальної допомоги за її видами, навантаження на спеціалістів, які безпосередньо зайняті в цьому процесі. Це допомогло зрозуміти, які функції дублюються, прорахувати час, який витрачають заявники на оформлення соціальної допомоги.

      В процесі проведення експерименту було підвищено фаховий рівень  спеціалістів: кожен оволодів знаннями щодо умов та порядку надання ycix видів соціальної допомоги, технологією прийому громадян. Така універсальність дозволила забезпечити взаємозаміну спеціалістів, прискорити виконання термінових завдань, опрацювання документів.

      Зараз заявники можуть отримати інформацію чи прийти на прийом у зручний для них день і час, попередньо записатись на прийом за телефоном, замовити необхідну довідку. Працює «гаряча лінія», за допомогою якої спеціалісти оперативно проконсультують ycix бажаючих. Як наслідок  — підвищилась якість обслуговування, зменшилися черги, скоротився час оформлення документів (зокрема, між поданням заяви і отриманням соціальної  допомоги — з 42 до 24 днів).

      Поглибилась й адресність допомоги — зменшилось число випадків надання тим, хто її не потребує, натомість підвищився рівень охоплення найбільш малозабезпечених верств населення соціальними виплатами та послугами.

      Завдяки підтримці керівництва району було передбачено фінансування ремонтних робіт за сучасними європейськими технологіями виключно коштами районного бюджету. Тепер у капітально відремонтованому приміщенні управління праці та соціального захисту зручно всім: і працівникам, і відвідувачам.

      Хоча пілотним управлінням було визначено тільки одне, але це не означає, що даний проект не впроваджується в інших управліннях області. Так, завдяки зусиллям працівників Управління та підтримки керівництва Знам’янського міськвиконкому також запроваджується єдина технологія прийому громадян. Міськвиконком сприяв виділенню нового приміщення та проведення ремонтних робіт в управлінні. Створено простору приймальню громадян, в якій можна отримати консультацію, очікувати на прийом, заповнювати бланки заяв та декларацій.

      У налагодженні зазначеної роботи не стоять осторонь обласна державна адміністрація та обласна рада. Так, завдяки рішенням депутатів обласної ради вдалося виділити нові або розширити діючі приміщення в дев'яти управліннях праці та соціального захисту населення області. Забезпечено прийом документів на всі види державної допомоги від громадян усіма сільськими та селищними радами.

      Але треба звернути увагу, що деякі управління розташовані в будинках, які не відповідають сучасним вимогам прийому громадян, особливо людей похилого віку, осіб з обмеженими можливостями, багатодітних. Так, із 26 приміщень, в яких розташовані управління праці та соціального захисту області, майже 60 відсотків будівель потребують капітального, а 40 відсотків — поточного ремонту. Потребує подальшої модернізації і матеріально-технічна база управлінь.

      Соціальний захист — пріоритетна сфера нашої держави, тож кожна людина повинна відчути поважне ставлення до себе.

Сергій ШВЕЦЬ.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>