НОВИНИ ПЛЮС

20.04.2007
Біопальне також небезпечне для здоров'я

      Тенденція переходу світу на біопалива, яка намітилася останнім часом, має два головні пояснення: вичерпання запасів традиційних видів пального та екологічну чистоту етанолу. Американські вчені з Стенфордського університету провели ретельні дослідження і з'ясували, що друга теза є сумнівною. Гази з автомобілів, які працюють на етанолі, можуть викликати в людей навіть більше захворювань, ніж викиди в результаті спалювання звичайного бензину. Якщо всі автомобілі США перейдуть на етанол, то смертність від захворювань дихальних шляхів збільшиться на чотири відсотки, зросте також кількість озону, який впливає на утворення в містах смогу.

Гоніння на християн

      Постійно зростає кількість замахів на життя християн, особливо в мусульманських країнах. Позавчора в місті Малатья на південному сході Туреччини, невідомі увірвалися до приміщення християнського товариства «Зірве», яке видає Біблії та книги на християнську тематику, та холоднокровно перерізали горлянки трьом його співробітникам. Четвертому вдалося втекти, і тепер він перебуває у шпиталі в тяжкому стані. Один із загиблих є громадянином Німеччини. Поліція заарештувала шістьох осіб, яких підозрюють у причетності до цього злочину, повідомив вчора турецький телеканал NTV. У 70-мільйонній Туреччині є лише 90 тисяч християн.

Послання з пекла

      Студент корейського походження Чо Сен Хі, який у понеділок на цьому тижні влаштував масовий розстріл в університеті американського штату Вірджинія, між першим вбивством двох осіб о 7.15 ранку та наступним розстрілом 30 осіб та самогубством о 9.15 встиг сходити на пошту та відправити на адресу телекомпанії Ен-Бі-Сі відеоматеріали, фотографії та записки з поясненням своїх дій. З цих матеріалів, які телеканал отримав через два дні після скоєння страшного злочину, зрозуміло, що навіжений готувався до бійні цілеспрямовано. Глава інформаційної служби Ен-Бі-Сі Стів Капус повідомив, що в бандеролі знаходилось «хаотичне послання, яке нагадувало маніфест, та фотографії». «Ці матеріали надзвичайно заплутані, важкі для зрозуміння, дуже жахливі, злі та сповнені прокльонів», — додав він.

Дамба над головою — гірше сокири

      Учора о 12-й годині за місцевим часом прорвало дамбу в провінції Гансу на північному заході Китаю. З водного резервуара Сяохайзі, який був зданий в експлуатацію 2004 року, вирвалося 3,5 мільйона кубометрів води, повідомляє агенція «Сіньхуа». Під водою опинилися два села, які розташовані нижче резервуара. На місці працюють рятувальні загони. Про кількість жертв не повідомляється.

З'їзд журналiстiв

      Учора розпочався з'їзд журналістів України. Головні теми, які обговорюють працівники мас-медіа, — стосунки влади і преси, роздержавлення друкованих ЗМІ, реформування Національної спілки журналістів.

      Детальніше про з'їзд читайте в наступному номері «УМ».

Слідами трагедії

      Кабінет Міністрів створив урядову комісію для розслідування причин трагічної аварії, яка сталася 17 квітня у Хмельницькій області на 202-му кілометрі автодороги Стрий—Тернопіль—Кіровоград—Знам'янка. Тоді внаслідок зіткнення вантажівки і пасажирського мікроавтобуса загинули 12 чоловік та одного травмовано. Урядова комісія розгляне питання допомоги потерпілим і членам сімей загиблих. До 25 квітня вона має подати звіт про результати розслідування ДТП і заходи, вжиті для ліквідації його наслідків і надання допомоги. Очолив комісію заступник міністра транспорту і зв'язку Леонід Сергієнко. За інформацією Державтоінспекції, водій вантажівки «Рено» заснув за кермом і виїхав на зустрічну смугу, де зіштовхнувся з мікроавтобусом. Від удару мікроавтобус зім'яло, його водій і 11 пасажирів загинули на місці, а водій вантажівки з тілесними ушкодженнями госпіталізований.

На мілині

      Судно-земснаряд сіло вчора вночі на мілину в Чорному морі, біля села Гвардійське, що в Комінтернівському районі Одеської області. Корабель працював у акваторії на відстані 1 кілометра від берега, коли стався прорив помпової труби. Внаслідок цього вода стала потрапляти в помповий відсік і з'явилася загроза затоплення. За рішенням капітана, корабель вивели на мілину в районі одеської банки. За повідомленням капітана, потерпілих і витоку нафтопродуктів немає, а на борту залишаються 20 чоловік.

Книга, яку видано через 34 роки після смерті автора

      У Великій Британії надійшла у продаж книга славетного письменника-фантаста Джона Рональда Руела Толкієна, який помер 34 роки тому. Роман під назвою «Діти Хуріна» базується на незакінчених рукописах письменника, які доопрацював та укомплектував його син Крістофер. Книгу обсягом 320 сторінок випустило англійське видавництво «Харпер-Коллінс» англійською мовою, але невдовзі її буде перекладено на 25 інших мов світу. Нагадаємо, що найпопулярніша книга Толкієна «Володар перснів» розійшлась на цей час у світі загальним накладом 150 млн. примірників.

Бестселер Папи

      Видана 16 квітня, тобто в день 80-річчя Папи Бенедикта XVI, книга його авторства «Ісус з Назарету» вже в перший день продажу розійшлася лише в Італії накладом 50 тис. примірників.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>