Мандати на бочку!

20.04.2007
Мандати на бочку!

Так учора «працювала» й голосувала розпущена Рада. (Фото Укрінформ.)

      Напівпорожня зала, напівсонні депутати, знуджені журналісти й притихлі кулуари — атмосфера майже як у замку Сплячої красуні. Навіть істеричні заяви й полум'яні виступи з трибуни, які час від часу виривають колег із солодких обіймів Морфея, не можуть побороти відчуття марності й безперспективності того, що відбувається. Так цими днями виглядає Верховна Рада.

      Для кого «коаліціонери» вправляються у красномовстві, не шкодуючи епітетів на адресу опозиції, — не зрозуміло. Адже опозиційні депутати на засідання парламенту не ходять і, схоже, не прийдуть уже ніколи — принаймні в статусі нардепів V скликання. Більше того — «нашоукраїнці» та БЮТівці роблять усе, аби з сесійної зали якнайшвидше пішли і їхні опоненти. Фракції «Нашої України» та Блоку Тимошенко майже повним складом написали заяви про складення депутатських повноважень і запевняють, що ВР відтак остаточно стає недієздатною, оскільки, за Конституцією, для того, аби парламент діяв, він має налічувати не менше, ніж 300 нардепів — дві третини від свого конституційного складу.

      Про те, що БЮТівці та «нашоукраїнці» складають повноваження законодавців, їхні лідери заявили ще в середу. «Те, що Партія регіонів, КПУ та СПУ засіли в цьому продажному парламенті й корумпованому уряді й бояться піти до людей, — очевидно. Але ми примусимо їх піти на вибори», — запевнила Юлія Тимошенко.

      Щоправда, одразу ж виникли дискусії щодо правових колізій такого кроку. По-перше, для того, аби депутат склав свої повноваження, самої лише його заяви мало — треба, аби відповідне рішення 226 голосами ухвалила Верховна Рада, тобто за даних умов — коаліція. А по-друге, після указу Президента про розпуск ВР опозиціонери нібито взагалі не вважають парламент чинним, то до кого ж тоді звертатися із заявою про звільнення?

      «Нашоукраїнські» юристи нібито знайшли прийнятний вихід із цього глухого кута: порекомендували нардепам писати заяви не про припинення повноважень, а про вихід зі складу фракції. »Конституція, зокрема в частині 6 статті 81, встановлює, що у випадку виходу депутата із фракції, яка була створена на основі партії або блоку, що переміг на парламентських виборах, вищий керівний орган цього блоку або партії має право достроково припинити повноваження такого народного депутата», — роз'яснив юридичні тонкощі постійний представник Президента у ВР Роман Зварич. Себто згоди парламенту на «звільнення» нардепа в такому разі нібито не потрібно.

      Однак коаліцію такі рішучі дії опозиційних колег не налякали. Її представники й далі наголошували на тому, що відправити депутата «у відставку» може тільки Верховна Рада, нагадували, що на місце кожного звільненого парламентарія має прийти новий — за списком відповідної політичної сили. А, скажімо, лідерка фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова до всього ще й висловила сумніви в тому, що всі «нашоукраїнці» та БЮТівці вчинять так, як вимагають їхні лідери.

      Певні підстави для таких заяв у «більшовиків» справді є, адже від ідеї добровільно здати мандати раніше, ніж навіть пройдуть дострокові вибори, не в захваті багато хто з «помаранчевих». Уже в середу повним складом відмовилася писати заяви про складення повноважень партійна група Народного руху, як входить до фракції «Наша Україна», — а це, між іншим, 13 осіб. Вагалися й деякі депутати з БЮТ.

      Відкриваючи вчора засідання ВР, перший віце-спікер Адам Мартинюк досхочу поіронізував з «декого, хто не хоче працювати і хоче добровільно скласти з себе депутатські повноваження». За словами першого заступника Голови ВР, принаймні на той момент до Верховної Ради не надходило жодної відповідної заяви від опозиційних депутатів. «Але я можу відверто сказати, що я чекаю з нетерпінням цих заяв і обіцяю: як тільки ці заяви надійдуть, ми одразу зберемося на термінове засідання і їх розглянемо», — запевнив Мартинюк. І наголосив, що в будь-якому разі вихід із депутатства не допоможе фракціям «НУ» та БЮТ «розпустити» Верховну Раду. Мовляв, хоча така норма і є в Конституції, процедуру припинення повноважень нардепів після виходу з фракцій має регулювати відповідний закон, якого парламент досі не ухвалив. «Ось коли буде такий закон, тоді хай вони пишуть заяви і проводять міжпартійні з'їзди», — додав Мартинюк, назвавши крок опозиціонерів «черговою піар-акцією».

      ...Туман юридичної казуїстики дедалі щільніше обплутує протистояння політичних технологій. 

 

ПРЯМА МОВА

В'ячеслав Кириленко, лідер партії і фракції «Наша Україна»:

      — Станом на цю хвилину (по обіді 19 квітня. — Ред.) майже всі депутати фракції «Наша Україна» написали заяви про вихід із фракції. Після голосування міжпартійним з'їздом за такі заяви повноваження цих народних депутатів автоматично достроково припиняються.

      Наразі ми маємо на руках заяви практично всіх народних депутатів від фракцій «Наша Україна» та БЮТ — окрім тих, які перебувають у закордонному відрядженні. Зараз таких заяв є понад 150. Вони написані депутатами власноручно, у двох примірниках, на депутатських бланках з датою та особистим підписом.

      Ці заяви ми пустимо в хід після того, як список кандидатів у народні депутати, який сьогодні рішенням міжпартійного з'їзду блоку «Наша Україна» скасований, буде також скасований ЦВК. І навіть у тому випадку, якщо Конституційний Суд ухвалить рішення про відтермінування чи визнання нелегітимним указу Президента, все одно після рішення з'їздів блоків Тимошенко і «НУ» Верховна Рада V скликання не зможе продовжувати свою роботу. Тому питання дострокових парламентських виборів навіть опонентів цієї ідеї є лише питанням дати.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>