Хто політичний бандит?

20.04.2007
Хто політичний бандит?

Кордони спецназу пiд КС роздiляють «синiх» i «помаранчевих». (Фото Рейтер.)

      Учора вранці, поспішаючи на чергове засідання у справі щодо конституційності указу Президента про розпуск Верховної Ради, судді КС та учасники процесу минали на Жилянській два кордони «Беркуту». Саму ж будівлю Конституційного Суду міліція ще напередодні загородила по периметру металевими щитами. Цього разу нікому не довелося перелазити через паркани, хоча Сюзанну Станік (тепер уже усмiхнену) супроводжували озброєні вояки. Слухання справи в КС щодо долі парламенту почалося вчасно.

 

Після суду — у відставку

      Жилянська у четвер зібрала ще більше пікетувальників — близько 15 тисяч. Третина з прапорами коаліції, більшість — опозиції. Між ними залізний паркан. Феміда розпочала засідання у повному складі — 18 суддів, й продовжила заслуховувати відповіді представника Президента в КС Володимира Шаповала.

      Колишній суддя КС Шаповал грунтовно доводив конституційність указу Президента, наголошував на правових зобов'язаннях, які мав глава держави щодо розпуску ВР, посилаючись аж ніяк не на ст. 90 Конституції (яку коаліція вважає своєю панацеєю), а на ст. 106 п. 8 ч. 1.

      «Видання Президентом указу пов'язане з нехтуванням виборчими правами громадян, порушеннями принципу суверенітету, принципу стримування, противаг, принципу парламентаризму, а також порушеннями з боку парламенту ст. 83 Конституції», — наголошує Володимир Шаповал і додає, що існували реальні передумови до узурпації влади. Цікаво, що представник Президента зізнався, що особисто участі у підготовці указу він не брав, але з ним радилися.

      Під час перерви пан Шаповал приголомшив журналістів заявою про свою відставку з посади постійного представника Президента в КС. Щоправда, заяву він напише лише після розгляду в суді цієї резонансної справи. Причини такого кроку відомий юрист не пояснює, обіцяє про все розповісти пізніше.

      Натомість коаліціанти вже потирають руки: нардеп Юрій Мірошниченко одразу чомусь вирішив, що такі наміри Шаповала свідчать про його незгоду з указом про розпуск ВР. Мовляв, подавши у відставку після процесу Шаповал «вчинить, як справжній фахівець», бо відстоювати інтереси Президента йому «дуже важко», але коаліція йому співчуває i «не створюватиме йому психологічних дискомфортів» у суді. Зрозуміло, що такі прогнози Мірошниченка, враховуючи тверді аргументи Шаповала на процесі, вельми передчасні.

      Те, що коаліція хоче отримати потрібне для себе рішення якнайшвидше, засвідчив прогноз заступника міністра Кабміну Олени Лукаш. Вона припускає, що вже за два дні КС почне закритий розгляд справи в дорадчій кімнаті, де судді досліджуватимуть окремі факти справи. Натомість Прем'єр Янукович ледь не порадив суддям, яке рішення вони мають ухвалити! В інтерв'ю французькій газеті «Ле Монд» він прямо сказав, що Конституційний Суд України мав би визнати указ Президента про розпуск ВР неконституційним. Мовляв, уряд консультувався із вітчизняними та закордонними експертами, й Феміда мала б приєднатися до їхньої думки... Що це, як не тиск?

«Фашистам — тюрми!»

      Це нове гасло коаліції було озвучене вчора під куполом нелегітимної ВР під час чергової депутатської істерії. Коаліція наполягала на припиненні тиску на Конституційний Суд (ішлося, звісно, не про Януковича) і притягненні до кримінальної відповідальності осіб, які блокували КС у середу. За відповідну заяву, а відтак — за грати для колег з опозиції проголосувало 246 обранців. Соціаліст Михайло Мельничук волав із трибуни, що «ми не допустимо державного перевороту», а комуністка Катерина Самойлик лякала тим, що «фашизм наступає».

      Депутати також проголосували за звернення ВР до Парламентської Асамблеї Ради Європи, в якому йдеться про те, що Рада погодиться з будь-яким рішенням КС, але застерігає проти будь-яких спроб тиску на нього. Мовляв, Президент Віктор Ющенко «публічно проводить зустріч із суддями цього суду, нав'язуючи їм своє бачення ситуації».

      Натомість заступник голови КС Валерій Пшеничний під час перерви спростував цю частину депутатських звинувачень і заявив, що Президент аж ніяк не тисне на суддів. «Близько місяця тому Президент приходив у Конституційний Суд... Як глава держави він може прийти, коли хоче... I поводився із суддями дуже коректно. Він жодним словом не сказав, що «проголосуйте так або мені потрібне таке рішення». Він попросив тільки одне — дайте рішення», — каже Пшеничний.

      У свою чергу розпущена Верховна Рада вважає, що Президент ще й тисне на суддю-доповідача Станік через СБУ. Тому тут радо заслуховували в. о. Генпрокурора Віктора Пшонку (як відомо, Олександр Медведько «вчасно» захворів). «Донецький» Пшонка заявив, що інформація про хабар для Станік, переданий Оленою Лукаш, є фальшивкою. І квартири на Львівській площі вартістю 4 мільйони доларів були передані згідно з договором дарування від близької родички, який це, мовляв, хабар?! Але на Різницькій чомусь не поцікавилися, звідки у родички таке майно.

      Водночас у СБУ знову заявляють, що разом із Генпрокуратурою продовжують перевірку інформації про вчинення корупційних дій, які містять ознаки низки злочинів, суддею КС Сюзанною Станік. Ідеться не про квартири на Львівській площі, про які звітує ГПУ, а про інше майно — квартири та землю у Києві, Ялті, загальною вартістю 12 мільйонів доларів.

      За словами пана Пшонки, ГПУ зараз перевіряє не стільки суддівське майно, як повідомлення посадовців СБУ у рамках кримінальної справи про тиск на суддів КСУ. Питання про політичних бандитів лишається відкритим.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>