Просто найкращі

18.04.2007

      14 квітня в Санкт-Петербурзі відбулося щорічне нагородження переможців у галузі рок-музики, яке організовує відомий журнал FUZZ. Ця акція — найбільша за розмахом у північній столиці та займає чільне місце у всеросійських масштабах. Український гурт «Океан Ельзи» числився цього року у трьох номінаціях FUZZ: «Кращий альбом року» (за Gloria), «Краща група року» та «Краща live-група року». «Океани» перемогли у двох останніх, обійшовши групи «Аквариум», «Ария», «Мумий Тролль», «Сплин», «Ночные Снайперы» та інших. Варто зауважити, що номінацію «Краща live-група року» до вже існуючих п'яти номінацій додали у 2001 році. Беручи до уваги походження минулорiчних переможців — молдавський гурт ZDOB SI ZDUB та цьогорічних — «Океан Ельзи», до премiї деколи боязливо додають слово СНД. Хоча насправді за весь час існування премії гуртів із теренів так званого СНД у її номінаціях майже не було. У 1999-му тут виступали «Воплі Відоплясова» та білоруси «Ляпіс Трубєцкой», а в 2004-му «Кращою новою групою» назвали харків'ян 5'NIZZA.

      Нагородження статуетками Forte традиційно розбавляють довгі виступи динозаврів рок-сцени, а також їхніх наступників. За результатами цьогорічної Премії планують випустити DVD і CD із записом концерту.

 

      P. S. Цьогорічні переможці у двох номінаціях FUZZ, гурт «Океан Ельзи» через тиждень випускає свій новий альбом «Міра».

 

ДОВІДКА «УМ»

      Премію FUZZ присуджують уже водинадцяте. На своє п'ятиріччя музичний часопис із однойменною назвою вирішив присуджувати звання найкращим у п'яти номінаціях, сьогодні їх стало дев'ять. У 2006 році список поповнився безпрецедентною на території Росії номінацією «Спеціальна премія клубна сцена», яка повинна стимулювати розвиток клубної музичної культури. Номінанти висуваються редакцією журналу наприкінці кожного року на основі бажань читачів та результатів минулорічної діяльності. Остаточне рішення приймається після голосування експертів, відомих музичних критиків із Москви та Санкт-Петербурга, а також читачів журналу.

      Лауреатами премії в різний час ставали ДДТ, Земфіра, «Мумий Тролль», Дельфiн та інші.