Бійня в університеті

18.04.2007
Бійня в університеті

Спецпiдроздiл полiцiї залишає Норрiс-холл, де вiдбулася стрiлянина. (Фото РЕЙТЕР.)

      Озброєний чоловік убив позавчора в студентському містечку університету «Вірджинія Тек» у місті Блексберг (штат Вірджинія) 32 особи. У шпиталі повідомляють про 29 поранених, кілька з яких перебувають у критичному стані. Убивця ставив свої жертви під стіною і розстрілював. Коли його нарешті оточила поліція, нападник вистрелив собі в голову.

      Усе вказує на те, що такої великої кількості жертв можна було уникнути. Вже о 7.15 ранку за місцевим часом (14.15 за київським) поліція отримала телефонне повідомлення, що в районі гуртожитку «Вест Амбер Джонстон» застрелено двох студентів та кількох інших поранено. Поліцейські прибули на місце злочину через 15 хвилин, але не спромоглися спіймати маніяка. Як з'ясувалося пізніше, навіжений упродовж наступних двох годин продовжував вільно пересуватися велетенською територією студмістечка у пошуках чергових жертв. Америка вчора ставила перед собою та владою запитання: що впродовж цього часу робила поліція? чому не було попереджено студентів, що їм загрожує смертельна небезпека? нарешті, як озброєному до зубів чоловіку вдалося потрапити на терени містечка, в якому мешкають і навчаються 25 тисяч студентів, і яке мусить перебувати під ретельною охороною?

      Керівництво вузу виправдовується, що перші вбивства були результатом «приватної сварки» і все вказувало на те, що зловмисник утік. На жаль, о 9.15 убивця увірвався до Норріс Холл, навчального корпусу, де відбуваються заняття майбутніх інженерів, та почав бігати від аудиторії до аудиторії, стріляючи навмання. Про це розповів кореспонденту Національного громадського радіо США сторож навчального корпусу. Потім маніяк захопив одну з аудиторій зі студентами. За кілька хвилин він почав ставити людей під стіною і розстрілювати одного за одним. Так загинули приблизно 20 студентів. Поліція у цей час не могла потрапити до аудиторії, бо вбивця зв'язав двері ланцюгом. Студенти вискакували через вікна, намагалися сховатися за сидіннями і кафедрами, повідомляють свідки. Всього в цьому навчальному корпусі загинули 30 осіб. Лише за півгодини поліція зуміла оточити вбивцю. Вражає те, що поліція поводилася з уцілілими студентами надзвичайно брутально. Їм було наказано лягти на підлогу і закласти руки за голову, а хто ослухається, буде негайно розстріляний. Полісмени пояснюють, що не знали, чи маніяк діяв сам, а, отже, в такий спосіб шукали його спільників.

      Постріл розніс обличчя вбивці, тому поліція довго не могла встановити його особу, хоча студенти розповіли, що цей молодий чоловік зростом приблизно 180 сантиметрів мав азійські риси і прийшов до студмістечка буцімто в пошуках своєї нареченої. Лише через півдоби поліція встановила особу нападника, але ще вчора тримала її в таємниці. Американська газета «Чикаго Сан Таймс» утім повідомила, що йдеться про 24-річного китайця з Шанхаю, який минулого року отримав дозвіл на навчання у США. Ймовірною причиною дій «сказу» називають зраду дівчини, яку він «застукав» з іншим. За неофіційною інформацією газети «Вашингтон Пост», китаєць першою розстріляв саме цю дівчину.

      Трагедія у Вірджинії викликала з новою силою дебати на тему права кожного вільно купувати та зберігати зброю. Таке право гарантується другою поправкою до Конституції США. Вільний обіг зброї призвів до того, що кількість убивств у США на 100 тисяч населення у багато разів вища, ніж у Західній Європі. Дослідження американських фахівців показали, що шість відсотків учнів шкіл та вищих навчальних закладів ходять на заняття з вогнепальною зброєю, переважно пістолетами. Впродовж минулого року в США від вогнепальної зброї загинули 16 тисяч осіб. Хоча президент США Джордж Буш сказав у короткій заяві, що він «шокований» трагедією в Вірджинії, але при цьому рішуче заявив, що виключає можливість перегляду законодавства в бік обмеження права вільно володіти зброєю.

 

Мартиролог розстрілiв у США

Жовтень-2006: 32-річний психічно неврівноважений чоловік увірвався до школи амішів у Пенсільванії, застрелив п'ятьох дівчаток і себе.

Березень-2005: учень школи в штаті Міннесота застрелив дев'ятьох однокласників, а потім здійснив самогубство.

Жовтень-2002: 40-річний Роберт Флорс, ветеран війни в Перській затоці 1991 року та студент Університету Арізони, озброєний п'ятьма пістолетами, вбив трьох викладачів та потім і себе.

Січень-2002: 42-річний Пітер Одігхізува, якого відрахували з Аппалачської юридичної школи, вбив її декана, викладача та одного зі студентів і поранив трьох інших осіб. Його схопили і роззброїли самі студенти.

Квітень-1999: двоє підлітків зі штату Колорадо розстріляли з автоматичної зброї 12 однокласників та вчительку, а потім здійснили самогубство.

Березень-1998: двоє хлопців віком 11 та 13 років розстріляли у школі в штаті Арканзас чотирьох дівчаток і вчительку.

Жовтень-1997: підліток зі штату Арканзас спочатку зарізав ножем матір, а потім пішов до школи, застрелив з пістолета двох учнів та поранив сімох інших.

Серпень-1996: 36-річний аспірант Університету Сан-Дієго під час захисту дисертації дістав пістолет та застрелив трьох професорів.

Листопад-1991: студент з Китаю, який вивчав фізику в Університеті Айови, вбив п'ятьох співробітників цього університету, поранив дві особи, а потім застрелився сам. Як з'ясувалося, вбивця розлютився через те, що його дисертація не була відзначена премією.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>