Європарламент — за дострокові вибори

18.04.2007
Європарламент — за дострокові вибори

Президент ЄС Баррозу на зустрiчi з Вiктором Ющенком: Європа пiдтримає вашi зусилля iз врегулювання ситуацiї. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Завтра Парламентська Асамблея Ради Європи на спеціальних слуханнях прийме резолюцію з «українського питання». Здавалося б, ПАРЄ — суто політична інституція, не найвпливовіша у формуванні рішень в обширах європейського континенту, але в ці дні саме до її серця — будинку Ради Європи у Страсбурзі — злетілися найвпливовіші українські депутати-«регіонали», посланець спікера Олександра Мороза Іван Бокий, а також — несподівано — Прем'єр Віктор Янукович. У часи похолодання між Києвом та Заходом, 2000-2004 рік, Леонід Кучма успішно ігнорував голос ПАРЄ та всі страсбурзькі рішення. Тепер частина української влади їде до цього французького містечка, щоб вплинути на рішення депутатів ПАРЄ. Схоже, сьогодні урядова коаліція та «регіони» так само, як демократична опозиція зразка 2002-2004 років, хочуть отримати прихильність Ради Європи. Триває не вельми доцільна для «судєб Отєчєства» боротьба за текст проекту резолюції ПАРЄ.

      А тим часом Президент Віктор Ющенко учора приземлився в іншому центрі Європи — у Брюсселі. Зі Страсбурга Янукович погрожував Президентові імпічментом, з Брюсселя Ющенко запевняв, що визнає будь-яке рішення Конституційного Суду і натякав про «нюанси, які можна вирішити поза межами КС».


Що говорив Янукович?

      Насамперед слід згадати, що, як зазаначає інтернет-видання «Українська правда», Янукович прилетів до Страсбурга несподівано, адже запрошення виступити на сесії ПАРЄ він отримав ще минулої осені, щойно потому, як був призначений головою уряду, а «прийняв» це запрошення тільки зараз — коли йому було вигідно. Цей візит було використано для обіцянок в стійкості «донецьких» євроінтеграційному курсу, а також погроз, адресованих як на експорт,європейяцям, так і для внутрішнього вжитку. Зокрема, Прем'єр заявив з трибуни ПАРЄ, що наслідком політичної кризи в Україні може бути громадянське протистояння. Втім Віктор Янукович зразу ж виправився, заявивши, що сподівається, що «до цього не дійде». «Це непримиренне громадянське протистояння і криза економіки, перші ознаки якої вже, на жаль, з'являються. Тоді це буде нищівна поразка для всіх — і для України, і для Європи», — сказав він. Янукович також зазначив, що політичні сили коаліції не бояться дострокових парламентських виборів. Проте наполіг: вибори мусять відбутися у визначені Конституцією строки.

      Спілкуючись потому з журналістами, лідер коаліції натякнув, що у разі, якщо президентські сили не підкоряться рішенню Конституційного Суду, на Президента чекає імпічмент. «Якщо рiшення КС буде не на користь указу Президента, це буде мати негативнi наслiдки для Президента Ющенка. Як один з можливих варiантiв — це iмпiчмент», — зазначив Янукович.

Що говорив Ющенко у Брюсселі?

      До Брюсселя Президент України прибув з робочим візитом. Перша зустріч — з головою Єврокомісії Жозе Баррозу — тривала 45 хвилин. Як повідомляє УНІАН, Віктор Ющенко непохитно стояв на правильності свого рішення про розпуск Верховної Ради, назвавши дострокові вибори «єдиним способом вирішення парламентсько-політичної кризи відповідно до європейських цінностей». Начебто почувши слова свого головного опонента, мовлені у Страсбурзі, Ющенко запевнив: усі сторони політичного конфлікту в Україні визнають будь-яке рішення Конституційного Суду, передає УНІАН.

      Європейські очільники намагалися так коментувати події, аби не перейти на бік жодної зі сторін українського протистояння. Генсек Ради Європи Террі Девіс після переговорів з Віктором Ющенком висловив спільну думку Брюсселя: «Є два виходи з ситуації, й обидва з них треба шукати в Україні... Перший — це судовий шлях, треба дочекатися рішення Конституційного Суду. Другий — дискусія між різними політичними силами в Україні, і цей шлях я вважаю навіть кращим».


      Р. S. Як стало відомо ближче до вечора, Європарламент доволі чітко заявив свою позицію на підтримку Президента Ющенка. Голова Європарламенту пан Поттерінг на спільній прес-конференції з нашим Президентом у Брюсселі повiдомив, що підтримує ідею проведення дострокових парламентських виборів в Україні як механізм врегулювання політичної кризи.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>