НОВИНИ ПЛЮС

14.04.2007
Березовський хоче спонсорувати революцію в Росії

      Генеральний прокурор РФ Юрій Чайка доручив учора порушити кримінальну справу проти Бориса Березовського, колишнього російського олігарха, який отримав політичний притулок у Великій Британії, за його заяви про підготовку революції в Росії. Статтю Березовського в британській «Гардіан» Чайка назвав «прямим закликом до повалення конституційної влади», передає «Інтерфакс». Також, за повідомленням цієї ж агенції, учора міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров закликав Лондон відмовити у політичному притулку Березовському і видати «революціонера» російським властям.

      В інтерв'ю «Гардіан», яке вийшло минулої п'ятниці, Борис Березовський пояснив, що «Путін руйнує Росію, згортає демократичні реформи, чинячи тиск на опозицію, централізуючи владу і нехтуючи Конституцією». А отже, грошовитий вигнанець заявив, що готовий особисто фінансувати групи невдоволених, які здійснять переворот і скинуть Путіна. Нагадаємо, що в 2006 році проти Березовського прокуратура РФ уже порушувала кримінальну справу — за його заклик в ефірі радіо «Ехо Москви» до зміни влади в країні. Тоді Велика Британія відмовилася видати Березовського Москві.

Японія змінює Конституцію

      Учора Палата представників — нижня палата парламенту — Японії прийняла постанову про підготовку до проведення конституційного референдуму. Депутати постановили, що вони визначать остаточні формулювання поправок до Конституції, приймуть їх щонайменше двома третинами голосів обох палат парламенту і лише потім винесуть на референдум.

      Конституція Японії була прийнята 1947 року після поразки у II Світовій війні, в якій Японія брала участь на боці Німеччини. Відтоді основний закон країни не змінювали. Ініціатором поправок виступив прем'єр-міністр Сінд зо Абе. Вони мають за мету зміцнити позиції Японії на міжнародній арені через часткову відмову від пацифістського характеру Конституції. Адже в Японії номінально немає армії, а лише війська самооборони. З огляду на загрозу з боку комуністичної Північної Кореї та міжнародного тероризму, зміна військової доктрини країни стає необхідністю.

Замах у парламенті Іраку

      Позавчора терорист-самогубця детонував вибуховий пристрій у їдальні парламенту Іраку. Агенція «Рейтер» наголошує, що саме в цей час багато депутатів обідали. Відтак, загинули восьмеро осіб, включно з двома депутатами. Серед понад 20 поранених також є депутати. Замах стався в так званій «зеленій зоні», дільниці, де будівлі парламенту, уряду, посольства США, Великої Британії та кількох інших країн. Зона перебуває під надзвичайною охороною.

      Хоча п'ятниця є вихідним у мусульманських країнах, але іракський парламент зібрався вчора на надзвичайне засідання для обговорення ситуації. Поліція та спецслужби затримали для допитів трьох працівників їдальні, але їм наразі не висунуто жодних звинувачень.

Землетрус у Мексиці

      Землетрус силою 6,2 бала за шкалою Ріхтера, стався вчора вночі (за київським часом) у Мексиці. Без струму залишилася п'ята частина будинків столиці. В популярному курортному місті Акапулько туристи в паніці вибігали з готелів на вулиці. За першими повідомленнями мексиканської цивільної оборони, обійшлося без людських жертв. Учора мешканці Мексики перебували на вулицях, оскільки існувала загроза повторних поштовхів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>