Пиво — у Ватикан

14.04.2007
Пиво — у Ватикан

Папа виступає у Великдень iз зверненням перед морем прочан на площi св. Петра у Ватиканi. (Фото РЕЙТЕР.)

      Два роки тому, вступаючи на престол Ватикану, Йозеф Ратцінгер пообіцяв продовжувати справу і традиції свого великого попередника Івана Павла ІІ. І справами, простими і зрозумілими словами та вчинками довів, що слова дотримується. У понеділок, 16 квітня, Бенедикту XVI виповнюється 80 років.

      Після Пасхальних урочистостей у Ватикані Папа до сьогоднішнього дня відпочивав у своїй резиденції в Кастель-Гандольфо. І перечитував свою першу книгу «Ісус з Назарету», яка з'явиться на полицях книгарень саме в день його народження. Втім фрагменти книги, які понтифік вибрав особисто, видрукувала днями на своїх шпальтах італійська газета «Кор'єре делла Серра». «Це мої особисті роздуми, тому кожен має право не погоджуватися зі мною», — пише Папа на перших сторінках цієї книги. Кардинал Ратцінгер видав друком вже кількадесят праць, але ця буде першою, яку він закінчив уже в ранзі Папи Римського.

      Особливу радість з нагоди дня народження понтифіка мають відчувати працівники Ватикану. По-перше, ювілеї Пап традиційно оголошуються вихідними днями для всіх співробітників Ватикану. По-друге, кожен з них отримає з нагоди 80-го дня народження Бенедикта XVI грошову премію у розмірі 500 євро. Про це повідомив у спеціальній заяві ще 25 березня держсекретар Ватикану, кардинал Тарчісіо Бертоне.

      Власне, святкування буде скромним, оскільки Папа вже почав підготовку до візиту в Бразилію, який відбудеться з 9 по 14 травня. Це буде відповідальний і складний візит, оскільки Бенедикт XVI зустрінеться не лише з президентом країни, а й відправить службу в найбільш криміногенному місті Бразилії та загалом Латинської Америки — Сан-Паулу — i навіть відвідає реабілітаційний центр для наркоманів.

      Католики світу вже готують подарунки і, мабуть, найдивніший з них понтифік отримає від земляків з Баварії. Єпископ з Мюнхена Енгельберт Зіблер повідомив, що подарує Бенедикту XVІ на його 80-й день народження... 80 пляшок спеціально звареного в мюнхенській броварні «Вайхенштефан» пива. Цей пивзавод вважається найстарішим у світі. Разом iз пивом Папа отримає і спеціально підібраний іменний кухоль. Щоправда, єпископ Зіблер зазначив, що Бенедикт XVI  не є великим шанувальником пива, але «любить, коли люди з його оточення п'ють за його здоров'я».

      У минулий четвер австрійська пошта випустила поштову марку з нагоди 80-річчя Бенедикта XVI. На марці номіналом 1 євро зображено усміхненого понтифіка на тлі собору св. Петра у Ватикані. Австрійська пошта сподівається, що весь наклад у 500 тисяч примірників розійдеться ще до ювілейного дня. Але кілька марок прибережуть  і подарують особисто Бенедикту XVI, коли він у вересні цього року відвідуватиме в Австрії святиню «Маріязель». Марку з нагоди 80-річчя Папи випустить також пошта Німеччини. Міністерство фінансів ФРН цього разу вирішило зробити виняток у неписаному правилі: не випускати марки з зображенням людей, які ще живі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>