Мільйони доларів за шлак

14.04.2007
Мільйони доларів за шлак

I спритних ділків, i металургів-хабарників просто в цеху комбінату затримували бійці «Альфи». (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Алчевський металургійний комбінат сьогодні, мабуть, найбільш просунувся у справі модернізації виробництва, до реконструкції тут залучають найкращі європейські та вітчизняні фірми. На ще не реконструйованих ділянках спеціалісти комбінату намагаються максимально оптимізувати процеси виплавки та переробки металу. Тож керівництво АМК здивувало неприємне «відкриття»: виявляється, собівартість продукції останнім часом почала зростати. Подальші дослідження показали: у сталеливарному виробництві спостерігаються явні перевитрати чавуну, феросплавів, енергоносіїв тощо. Задля з'ясування джерела збитків запросили фахівців із «глибокого буріння», себто з Управління СБУ в Луганській області.  Співпраця великого бізнесу із правоохоронцями принесла доволі швидкий результат.

      Як повідомляє прес-служба УСБУ, приблизно з середини 2006 року на комбінаті діяла досить велика — до 40 осіб — організована злочинна група. До складу її входили представники комерційних структур із різних регіонів України, що забезпечували постачання на завод сировини, місцеві підприємці, а також посадовці та працівники самого АМК. Ті, хто відповідав за прийом сировини та її технологічне супроводження аж до мартенівських печей. За оцінками співробітників СБУ, угруповання такого масштабу не заявляли про себе в регіоні з початку 90-х років минулого століття (коли в металургійних розборках убивали навіть гендиректорів комбінату). Причому зацікавлення зловмисників не обмежувалося  Алчевськом.

      Схема була нескладною. Під виглядом металобрухту (до речі, фірми, задіяні в угрупованні, саме й займалися його збиранням та переробкою, на що мали відповідні ліцензії), «комбінатори» привозили на завод... шлак. Інакше кажучи, відходи виробництва, у яких вміст заліза не перевищує 20—30 відсотків. Про технології збагачення шлаку не йшлося. Шлак у вагонах маскували певною кількістю справжнього металобрухту. За технологією, розвантажують вагони із сировиною безпосередньо в мартенівському цеху за допомогою крана, на якому замість гака привішено потужний електромагніт. Вміст чорних металів у «металобрухті» був настільки малий, що він просто не реагував на магнітне поле. Аби завантажити мульди — спеціальні ємності, у яких сировина подається в мартенівську піч, — шлак подрібнювали  до найменших фракцій. А те, що не прилипало до магніту: земля, каміння, рештки рослин, — завантажували в мульди вручну.

      Як могли не помітити такого неподобства працівники мартенівського цеху? Теж відпрацьована і дуже проста «технологія»: тим, хто вміло закривав очі, організатори платили від 50 грн. до 2 тисяч гривень за проходження одного вагона — залежно від значущості «послуги» та апетиту того, хто її надавав. Природно, що на виплавку з такої «сировини» повноцінної сталі потрібно значно більше часу та чавуну, розкислювачів, газу, електроенергії. А ще використання непередбачених інгредієнтів могло призвести до викиду розплавленого металу з печі і, як наслідок, до людських жертв.

      ...Операція зі знешкодження угруповання ретельно готувалася в кілька етапів. На завершальній стадії зловмисників брали «на гарячому» бійці спецпідрозділу Управління «К» СБУ за участі бійців загону «Альфа». Затримати шахраїв потрібно було саме в мартенівському цеху — під час порушення ними технології підготування сировини. Так, аби не залишалося можливості приховати сліди злочину. І професіонали з СБУ з цим завданням успішно впоралися саме під час розвантаження 12 вагонів від комерційних структур Луганської та Донецької областей. Спецоперація почалася, коли один із вагонів уже випорожнили, а його вміст підготували для завантаження в мартен. Цікаво, що серед затриманих опинився громадянин, що до комбінату потрапив за підробленою перепусткою. А в цей же час в Алчевську і за межами міста арештовували інших учасників кримінального формування.

      Правоохоронці діяли настільки миттєво й несподівано, що їм вдалося чи не головне в подібних випадках — вилучити фінансово-господарську документацію, що підтверджувала протиправну діяльність угруповання. Вилучені також комп'ютери, якi використовували для розробки кримінальної схеми і, звичайно, гроші, призначені як хабарі для посадовців комбінату.

      А далі керівництво комбінату зробило свої оргвисновки, облуправління СБУ — свої. З посадами розпрощалася низка керівних працівників АМК, а СБУ порушило кримінальні справи щодо трьох представників комерційних структур і трьох посадовців металургійного комбінату за фактом незаконного заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах. Лише за попередніми даними йдеться про суму три мільйони доларів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Донецькій області посадовці однієї з шахт державного підприємства «Селідовевугілля» розкрадали гірничо-шахтне устаткування. Як повідомляє прес-служба Донецького облуправління з боротьби з організованою злочинністю, край діяльності організованої злочинної групи поклали співробітники Червоноармійського ВБОЗу. До складу «бригади шахтарів» входили головний механік шахти, головний енергетик, начальник служби безпеки, а також два електрослюсарі.

      Протягом 2006—2007 років ці посадовці, використовуючи службове становище, підробляли документи й вивозили на вантажівках за межі підприємства гірничо-шахтне устаткування, яке згодом продавали «зі знижками» підприємцям. Саме під час чергової реалізації їх i було затримано. Обшуки, проведені в усіх членів злочинної групи, дали свої результати: вилучено як шахтне устаткування на суму близько 150 тисяч гривень, так i готівку — 70 тисяч гривень, чотири легкових та один вантажний автомобілі, описані товарно-матеріальні цінності на 50 тисяч гривень тощо. За фактом скоєних злочинів порушено кримінальну справу, ведеться слідство. Троє фігурантів заарештовано, інші перебувають на підписці про невиїзд.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>