Не «наша» «НаСа»?

14.04.2007
Не «наша» «НаСа»?

Юрiй Луценко бере з собою ХДС i частину «Пори».

      Юрій Луценко дав згоду очолити список блоку «Народна самооборона» на позачергових виборах до парламенту. Засновниками цього блоку стануть партія «Вперед, Україно!» Віктора Мусіяки та Християнсько-демократична партія Володимира Стретовича. В неділю відбудеться міжпартійний з'їзд, який затвердить список блоку на вибори.

      При цьому Юрій Луценко сподівається на те, що демократичним силам удасться-таки створити спільний мегаблок, а відповідні переговори завершаться успішно. «Я й сьогодні не виключаю, що можу очолити об'єднаний список, — зазначив Луценко на вчорашньому з'їзді близької йому партії «Веред, Україно!». — Мені було б дуже приємно очолити список об'єднаного блоку БЮТ, «Нашої України» і «Народної самооборони» — я міг би бути у такому блоці і другим, за Юлією Володимирівною, і 226-м. Якщо йдеться про об'єднання у форматі «НУ» і «НС», то мені теж було б дуже приємно очолити такий список».

      Якщо говорити про мегаблок, то до такого союзу жодного ентузіазму не проявляє Блок Юлії Тимошенко. А реальною виглядає хіба що спілка «НУ» і «НС». Про переговори з «Нашою Україною» Луценко каже, що вони традиційно «тривалі, багаторівневі і багатогранні».

      «Вперед, Україно!» вирішила не закривати свій з'їзд. Партія пішла на таку хитрість, бо, якщо доведеться змінити формат участі у виборах, можна буде знову зібратися і підігнати свої рішення до політичних домовленостей. Тим більше що часу на роздуми і переговори вистачить — адже вибори, схоже, перенесуть у часі.

      Наразі «НаСа» більше схильна до того, щоб іти на вибори окремо. Принаймні так у коментарі «УМ» сказав один із лідерів руху політолог Олесь Доній. Він і сам виступає за те, щоб «помаранчеві» ішли окремо. «Українська політика потребує нових ідей і нових облич, — зазначає Доній. — Громадський рух, ініційований Луценком, дав нам шанс оновити політику, і хотілося б, щоби ми цим шансом скористалися».

      Щодо партії «Вперед, Україно!», то вона потрапила в орбіти Юрія Луценка порівняно недавно. Кажуть, Юрій Віталійович допоміг вирішити їй фінансові питання: чи то знайшов спонсорів, чи то вони розплатитися із боргами партії. «ВУ!» постійно брала участь у акціях «НаСа», а Луценко використовував її як партійне прикриття для свого руху. До керівництва партії почали приходити його люди. Це спровокувало локальні конфлікти у кількох осередках. І, наприклад, на з'їзді намагалася вчинити бунт львівська обласна організація, яка обурилася тим, що партійну булаву на місцевому рівні перебирає представниця «Антикримінального вибору» (цю організацію очолює брат екс-міністра Сергій Луценко).

      Утім Луценку вдалося-таки перебрати на себе ключові впливи в партії. Зважте самі: до склади ради блоку «Вперед, Україно!» делегувала шість осіб, із них чотири — люди Луценка. Серед них Катерина Лук'янова — керівниця вінницького осередку «НаСа», яка ще недавно входила до Соцпартії, а тепер очолює обласний осередок партії «Вперед, Україно!». Це також давній соратник Луценка Юрій Гримчак із Донбасу, брат екс-міністра Сергій Луценко та Кирило Куликов — колишній керівник українського бюро Інтерполу (за керівництва Луценка в МВС). Всі вони тепер є членами «ВУ!».

      Як уже згадувалося, завтра «НаСа» проведе об'єднавчий з'їзд і затвердить свій список. До нього увійде двісті осіб. Одна п'ята частина — від ХДС, решта — висуванці від «Вперед, Україно!», до квоти якої входять також позапартійні «луцекнківіці».

      Учора «Вперед, Україно!» затвердила свою частину списку. Серед цікавих прізвищ — журналіст Володимир Ар'єв, Олесь Доній, Давид Жванія, Тарас Стецьків, Микола Катеринчук (утім він ще має підтвердити своє бажання йти в цей список, бо має можливість балотуватися з БЮТ), колишні лідери «Пори» Євген Золотарьов і Андрій Юсов, редактор «Сільських вістей» Іван Сподаренко (який, хоч є депутатом-соціалістом, підтримує «НаСа»), «голос Майдану» Євген Нищук, а також багато кадрів із міліції часів Луценка. Зокрема, екс-заступник міністра, а нині — «зам» секретаря РНБО Геннадій Москаль.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Партія регіонів, КПУ та СПУ не готуватимуться до позачергових виборів, поки для цього не будуть створені правові підстави. Про це йдеться у спільному зверненні цих партій до співвітчизників.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>