Від Полтави до Пекіна

13.04.2007
Від Полтави до Пекіна

Пара українських талісманів на Олімпіаді-2008.

      Національний олімпійський комітет України провів цікаву акцію — конкурс на визначення талісмана для збірної команди на Іграх-2008 у Китаї. За два місяці свої мистецькі сили спробували 150 учасників.

      Як розповів президент НОК України Сергій Бубка, всі малюнки були цікавими своєю різноплановістю, але переможець міг бути лише один. Честь стати символом-охоронцем наших олімпійців отримала пара симпатичних птахів у виконанні полтавського інженера Вадима Яковенка — лелека-хлопчик та лелека-дівчинка. Відтепер наші спортсмени перебуватимуть під пильним наглядом цих мудрих птахів, які є особливим символом в українській культурі: за давнім повір'ям, лелека приносить щастя і дітей. Цікаво, що дитячі малюнки — хобі Вадима, яке в нього з'явилося разом із маленькою донькою.

      Автор талісману отримав як нагороду путівку до Атланти, у США, від спонсора НОК. Спеціальні призи — цифрові фотоапарати — дісталися львів'янину Андрієві Левицькому за роботу «Волик» та сумчанину Віктору Листкову — за роботу «Квіточка UA». Зображення 12 найкращих малюнків будуть використані для календаря Національного олімпійського комітету на 2008 рік.

      Окрім того, президент НОК під час презентації талісману вручив пам'ятні статуетки та грошові премії бронзовому призеру чемпіонату світу з біатлону Андрієві Дериземлі та бронзовій призерці чемпіонату світу з плавання Ганні Хлістуновій, яких визнано кращими спортсменами, відповідно, лютого та березня. Грошовими преміями відзначено наставників Андрія та Ганни — Миколу Зоца і Сергія Бондаря. Для Зоца це друга премія поспіль, оскільки у січні він був кращим завдяки успіхам Оксани Хвостенко.

      Серед претендентів на звання найкращого спортсмена за підсумками березня розглядалися кандидатури чемпіона світу з плавання Олега Лісогора, срібних призерів чемпіонату світу з велотреку в командній гонці Любомира Полатайка, Максима Поліщука, Віталія Попкова, Віталія Щедова та Романа Кононенка, а також чемпіонів і призерів світової першості зі стрільби з лука й континентального форуму з кульової стрільби. Після тривалого обговорення експертна комісія віддала перевагу Хлістуновій, яка, на відміну від інших, виборола нагороду в олімпійському виді програми та в особистому заліку. Нагадаємо, що для 19-річної рівненчанки це був перший чемпіонат світу. «Під тему» зустрічі Ганна зізналася, що віднедавна має власний талісман, який всюди її супроводжує, — придбане в Токіо плюшеве тигреня.