Швидка «сердечна» допомога

12.04.2007
Швидка «сердечна» допомога

Уже за кілька місяців українські «сердечники» зможуть лікуватися в новому Центрі. (Фото Укрінформ.)

      Що й казати, наш час для людського серця — не найсприятливіший. Тут збігаються й вимушено нездоровий спосіб життя, і шалений його ритм, що тримає людей у постійному напруженні, і погана спадковість, коли дитина народжується вже з хворобою серця. Як наслідок, захворювання серця й судин — найчастіша причина смертності людей.

      За інформацією столичного Головуправління охорони здоров'я, за останні 15 років смертність киян від серцево-судинних захворювань зросла на 40 відсотків. Щорічно помирає 14 тисяч киян, з яких близько 2,5 тисячі — працездатного віку.  До останнього часу «несправні» серця з усієї України «ремонтували» фахівці Iнституту серцево-судинної хірургії імені Амосова АМНУ. Два роки тому на території Київської лікарні швидкої допомоги почали будувати спеціальний Центр серця — для екстреної серцевої медичної допомоги. І хоча протягом будівництва виникали проблеми з фінансуванням, цього літа міська влада обіцяє запустити Центр серця в дію.

      Сам Центр серця не має аналогів не лише в Україні, а й у всьому СНД, запевняє виконуючий обов'язки директора Борис Тодуров, учень академіка Амосова. Медичне обладнання закупили найсучасніше. Воно дозволить робити надскладні операції, наприклад оперувати немовлят із вродженими вадами серця  і навіть робити їм трансплантацію. Операційні герметичні і вентилюються стерильним повітрям, що знизить ризик інфекцій та післяопераційних ускладнень у пацієнтів. У кімнатах підтримуватимуть сталий мікроклімат.

      Персонал Центру складатиме 835 осіб, які за рік прийматимуть до шести тисяч пацієнтів. Загалом у Центрі п'ять операційних, одна з яких — дитяча. 110 ліжок — для дорослих, 40 — для дітей. Важкохворих лікуватимуть у реанімаційному відділенні. Крім того, Центр серця матиме надсучасні відділення діагностики: рентгенівської, комп'ютерної та радіоізотопної, а також відділення кардіологічної ангіографії (введення в артеріальну чи венозну систему речовин, які дають контрасність на рентгенівських знімках). Усе це має зробити процес лікування безперервним і системним. Одна бригада медиків змінюватиме іншу, і пацієнтові не доведеться чекати, адже для хворих на серце важлива кожна секунда.

      Ще однією особливістю Центру є вертолітний майданчик на даху. Там прийматимуть хворих, які потребують невідкладного втручання лікарів. Самого вертольота поки що немає — для цього потрібно виділяти спеціальне фінансування й домовлятися з багатьма службами, зокрема з МНС. Проте медична авіація — річ необхідна, переконана начальник Головного управління охорони здоров'я Людмила Качурова, тож кошти шукатимуть.

      Центр серця побудували винятково на кошти з міського бюджету, не залучаючи інвесторів. Як розповіла заступник голови КМДА Ірена Кільчицька, киян лікуватимуть у Центрі безкоштовно, а людей із інших місцевостей — за рахунок місцевих бюджетів. Вартість же самих операцій залежить від складності: від десяти до ста двадцяти тисяч гривень.

      Зараз модернова будівля, операційні й палати майже готові. За словами пані Кільчицької, залишилося закупити декілька найменувань обладнання, ліжка — і Центр можна відкривати. За її прогнозами, це станеться в червні-липні цього року.

      Першим пацієнтом може стати столичний градоначальник Леонід Черновецький. Під час екскурсії по Центру серця мера запитали про ставлення до нинішнього політичного протистояння. «Якщо я зараз почну говорити про політику, в мене зупиниться серце, а Центр ще не готовий мене прийняти, — відповів Черновецький. — От коли ми відкриємо Центр, тоді влаштуємо тут прес-конференцію на політичні теми».