За одного битого Лавриновича цілий Конституційний Суд дають!

12.04.2007

      «Економічна ситуація у державі стрімко погіршується», — Прем'єр-міністр Віктор Янукович за один лише тиждень відійшов від бравурних маршів і визнав звинувачення, які упродовж останніх місяців висуває йому опозиція. Тепер, за старою доброю традицією, треба було знайти винних — і тому указ Президента про розпуск парламенту з'явився дуже вчасно. Ось у чому, виявляється, корінь усіх наших бід!

      Тому першочерговим завданням уряду є... Правильно — всіляко блокувати фінансування дострокових виборів! І якщо проводити цю роботу послідовно та незламно, в державі настане рай, спокій та цілковита стабілізація, — вирішили члени Кабінету Міністрів на своєму вчорашньому засіданні.

 

І на суддів є суддя

      Серйозний та похмурий Віктор Федорович Янукович учора мало говорив про поточні справи своїх міністрів, але дуже багато — про власний біль та різноманітні вищі сили, які зазвичай дуже сильно заважають йому особисто. Двічі вимовивши всує ім'я Бога, обидва рази вжив його, ведучи мову про Конституційний Суд. Звичайно, ця структура нині вирішує багато, але щоб настільки!

      Коментуючи рішення п'яти суддів не розглядати конституційність указу Президента через небувалий тиск на них, Прем'єр не сказав своє тверде слово, що його орли не їздили і не погрожували членам суду. Натомість Віктор Федорович спробував абстрагуватися від мирської суєти. «Нехай це буде на совісті цих людей, і нехай Господь Бог буде їм суддею», — витягнувши долоні до неба, прорік керівник виконавчої гілки влади, прозоро натякаючи, що є все-таки на цих носіїв розкішних мантій дієва управа. «Головне, аби «донецькі» не взяли цю місію на себе», — прошепотіли в залі.

      Присутні стали свідками, як Янукович нарікає на свою життєву стезю, яка ниспосилає одне за одним важкі випробування: «За ці останні два роки нам із вами вдається долати різні кризи, які готує наша доля, ...треба буде боротися з черговою кризою. Це наш обов'язок — іншого шляху немає».

«Ми кажемо «криза», натякаємо — «вибори»

      У святі великодні дні, коли простий народ разом із прибульцями на блакитно-білому Майдані їв калачі та фарбовані яйця, Прем'єр-міністр України зібрав економічний блок уряду. «Я поставив завдання терміново проаналізувати ситуацію, яка складається в різних напрямках», — публічно зізнався у своєму гріху православний Янукович.

      Сумна картина, яка постала перед очима міністрів економічного блоку у цей день, шокувала їх самих: у державі, виявляється, зростають ціни (ще минулого тижня Прем'єр переконливо стверджував протилежне. — Авт.)! А це значить, що інфляцію у прогнозованому Миколою Азаровим коридорі 7,5 відсотка втримати не вдасться. Втім навіть Президент, який від економічних процесів знаходиться дещо далі, ще наприкінці минулого року прогнозував щонайменше 10 відсотків інфляції.

      Акції українських підприємств подешевшали — 3 квітня цифра падіння становила майже сім відсотків: рекордний показник за останні 15 місяців. Заодно на міжнародних ринках упали котирування українських єврооблігацій, зменшуються суми надходжень до бюджетів усіх рівнів, послаблюється платіжна дисципліна.

      Утім іноземні експерти до оцінок членів уряду Віктора Януковича ставляться традиційно прохолодно. Так, аналітик інвестиційного банку Concorde Capital Нік П'яцца заявив, що зарубіжні інвестори займуть вичікувальну позицію до кінця літа. Точку зору першого віце-прем'єр-міністра Миколи Азарова про кризу через два тижні — через дострокові вибори — він назвав безгрунтовною.

А указ все одно незаконний. Я сказав!

      Що робити далі, наш коаліційний уряд знає твердо — «молити Бога, щоб він дав нам терпіння». Саме так уявляє своє завдання Віктор Янукович: «Ми дочекаємося рішення Коституційного Суду, яким би воно не було...». А заодно Кабмін надіслав своє звернення до Президента. Тема цього листа незмінна для всіх месиджів Януковича, які він озвучує впродовж останніх днів — призупинити указ про дострокові вибори. А щоб Віктор Ющенко швидше погоджувався, Кабінет Міністрів ухвалив дуже рішучу постанову:  ні копієчки на дострокові вибори не дадуть. Незважаючи на рішення РНБО.

      Міністр юстиції Олександр Лавринович, який озвучував позицію свого шефа, сипав назвами статей і пунктів, але поміж тим зумів сказати багато цікавого. Виявляється, очолюване ним відомство невдоволене не тільки ініціативою Віктора Ющенка розпустити парламент, але й — не повірите — двадцятьма указами Президента. «Ми їх скерували до Конституційного Суду, а поки жодного рішення немає — виконуємо», — виблискуючи рожевими запонками на блакитних манжетах, загадково посміхався головний законник держави. Що стосується указу про розпуск Верховної Ради, то тут, за словами Лавриновича, випадок особливий. Бо тут уже не тільки Конституційний Суд може виносити своє рішення, а й практично будь-хто. У тому числі й міністр юстиції. Пояснюючи цей парадокс, Олександр Володимирович утер носа всім професійним правникам — термін, який він використав, це, мабуть, відкриття у світовій юриспруденції: «очевидна неконституційність»!

      На питання «Для чого тоді вся комедія з Конституційним Судом, якщо до початку засідання все зрозуміло?» і «Чи не вважає пан міністр таку свою заяву тиском на суддів» Олександр Лавринович не розгубився і відповів у стилі «сам дурак». Тобто, що судді, які відмовилися працювати під пресом зацікавлених осіб, його дуже здивували. Причому здивували неприємно.

      Наступний пасаж, що судді Конституційного Суду повсякчас звертаються до Прем'єра і міністра юстиції, щоб почути їхню точку зору і мати можливість об'єктивно (!) висвітлювати ситуацію, неабияк розвеселив присутніх. Щось коментувати в цій ситуації було б просто зайвим.

«Яйце-2»

      А Кабмін, не дочекавшись введення надзвичайного стану, вирішив сам взяти країну за горло своєю мозолястою рукою. Прес-служба Міністерства фінансів повідомила, що віднині для подолання кризових явищ ця структура організує низку жорстких заходів. Міністри на чолі з першим віце-прем'єром у вільний від роботи час забезпечуватимуть безперебійне функціонування стратегічних об'єктів — транспорту, зв'язку, енергетики. Мабуть, аби не допустити проїзд українськими потягами членів інших партій, окрім коаліційних.

      Бюджетні кошти тепер будуть під жорстким контролем, місцеві керівники нестимуть персональну відповідальність за дотримання економічної та соціальної стабільності, а уряд зробить усе для спокою, миру та законності. Ті, хто уміє читати між рядками, зрозуміли: всі, хто готуватиметься до виборів, потраплять на олівець Прем'єру, і не дай Бог хтось виділить на це гроші!

      Василь Цушко тепер мусить посилити охорону державних об'єктів, стратегічно важливих для економіки та безпеки. Василь Петрович розпочав iз найстратегічнішого об'єкта — на вулиці поблизу Кабміну в кореспондента «УМ» двічі перевіряли редакційне посвідчення, а спецназівці у смугастих костюмах ледве вмістилися у шість міжміських автобусів.

      Проблема, як кажуть, на часі: одна з центральних газет учора повідомила, що на Віктора Януковича готувався черговий замах на Майдані. Мабуть, ще кривавіший, ніж у 2004 році в Івано-Франківську.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>