Закриті серця

12.04.2007
Закриті серця

Юлiя Тимошенко.

      Як і під час попередньої парламентської кампанії, всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» віддає перевагу закритим «спискоутворюючим» зборам, що тільки підігріває інтерес до переліку кандидатів у нардепи від цієї сили. А водночас — і провокує закиди в тому, що списки знову формуються непрозоро, волею кількох керівних осіб партії. Однак, закритим був учора з'їзд власне «Батьківщини», а збори всього Блоку Юлії Тимошенко, заплановані на 17 квітня, цілком можливо, будуть доступними і для гостей Юлії Володимирівни, і для преси. Однак наразі і це достеменно невідомо.

      Як і півтора року тому, подібна таємничість пояснюється тим, що на з'їзді... не відбувається нічого цікавого. «У нас немає жодної інтриги», — заявила лідерка блоку, потрапивши в оточення журналістів. Борзописцям, мовляв, поживитися тут нічим... У тому ж дусі дозовану інформацію видавали і соратники Тимошенко. «З'їзд «Батьківщини» не буде сьогодні розглядати виборчі списки», — сказав Олександр Турчинов, додавши при цьому, що дійство, ясна річ, присвячене «підготовці до дострокових парламентських виборів». Дещо протилежне стверджував, щоправда, Олег Білорус, повідомивши, що на кандидатурах достойників з'їзд таки зупиниться, проте обмежиться складанням так званого алфавітного списку, без зазначення порядкових номерів претендентів на мандат — з прикріпленням кандидатам «цифр» наступного тижня розбиратиметься з'їзд всього блоку.

      Проте ледь не кожне інтернет-видання вже вчора наводило список першої п'ятірки БЮТ. За даними поінформованих, виглядає цей перелік так: Юлія Тимошенко; Олександр Турчинов; Микола Томенко; Віктор Пинзеник; Йосип Вінський.

      Нагадаємо, що на виборах—2006 четверта позиція списку належала Василю Онопенку, нині — голові Верховного Суду, а п'ята — журналісту Андрію Шевченку. Присутність Віктора Пинзеника у першій п'ятірці пояснюється дуже просто: за словами Юлії Тимошенко, окрім ВО «Батьківщина», учасниками БЮТ стануть також партія «Реформи і порядок» (лідер — Пинзеник), Українська соціал-демократична партія та «Європейський вибір» Миколи Катеринчука.  

      А загалом список БЮТ на наступних виборах не зазнає суттєвих змін, каже Тимошенко: «Ніхто, крім зрадників, виключений не буде». ЮВТ також додала, що до нового списку потраплять усі нинішні депутати, які «витримали спокусу і тиск», «причому вони будуть на своїх місцях». Це означає, зокрема, й те, що на своєму місці залишатиметься і Богдан Губський (минулого разу він посідав 27-му партійну «сходинку») — особа досить одіозна, ба навіть настільки, що задля протесту проти включення його у список БЮТ з'їзд «Батьківщини» вчора пікетувала громадська організація «Антирейдер», звинувачуючи Губського у захопленні низки черкаських підприємств.

      Що ж, чекати на остаточно перезавантажений список БЮТ (без зрадників та з самими лише стійкими до спокус партійцями) лишилось недовго. А от єдиного опозиційного мегаблоку (про який так мріяла «Наша Україна») виборець не дочекається вже точно. Соратниця «нашоукраїнців» по майбутньому парламенту Юлія Тимошенко чітко окреслила тих, із ким вона матиме «списочну» справу...

 

А ІНШІ ЯК?

      Учора лідер партії «Народний союз «Наша Україна» В'ячеслав Кириленко на брифінгу в секретаріаті Президента не виключив, що з'їзд НСНУ, планований на 16 квітня, може відбутися вже сьогодні. Наразі «нашоукраїнці» продовжують консультації щодо формату свого походу на вибори.

      За інформацією газети «Економіческіє ізвєстія», яка посилається на джерела в «НУ», Юрій Луценко «вже практично погодився очолити виборчий список блоку «Наша Україна». Сам Луценко, який проведе з'їзд свого «партійного прикриття» — партії «Вперед, Україно!» — у п'ятницю, на брифінгу в СП вчора сказав, що очолюваний ним громадський рух «Народна самооборона» «переконаний у необхідності найширшого об'єднання демократичних сил» і зараз починає «предметні переговори» про блокування з «Нашою Україною».

      Народний депутат-рухівець Михайло Поживанов в інтерв'ю ЗМІ додає, що у блоці «Наша Україна» може не виявитися Народного руху України. Що й не дивно, адже, за даними «УМ», лідер НРУ Борис Тарасюк кілька разів намагався привести свою партію до Блоку Тимошенко, однак там його не прийняли, а «вдома», у «Нашій Україні», до такого непостійного Руху вже охололи.

      Зате НРУ чекають у блоці «Українська правиця». За його створення позавчора ввечері проголосували делегати ІХ позачергового з'їзду Української народної партії. До блоку УНПісти закликають не лише Рух, а й ВО «Свобода», УРП «Собор», КУН, РХП, Партію відродження села.

      Того ж дня Українська республіканська партія «Собор», яка досі перебувала у блоці «Наша Україна», на своєму з'їзді схвалила рішення про входження до блоку «Українська правиця». Делегати цього форуму також доручили центральному проводу партії провести консультації на предмет спільної участі у виборах із партіями-учасницями «Нашої України».

      Щодо інших партій, то вони також дедалі активніше ворушаться на шляху до виборів. Зокрема, про намір брати участь у позачергових «великих перегонах» учора повідомила в ЦВК Всеукраїнська партія народної довіри.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>