«Регіони» підуть на вибори. Бажано паралельно з Президентом...

07.04.2007
«Регіони» підуть на вибори. Бажано паралельно з Президентом...

Замiсть формувати виборчкоми — «Регiони» ставлять намети пiд ЦВК. (Фото РЕЙТЕР.)

      До 27 травня, на яке указом Президента призначено дострокові вибори Верховної Ради, залишається так мало часу, що, щиро кажучи, складно собі уявити, як потенційні учасники виборчого процесу встигнуть до нього підготуватися.

      Прихильники дострокових виборiв, утiм, часу не гають і обіцяють встигнути з усім: і з'їзди провести, і списки кандидатів затвердити. Головне наразі питання — якими будуть ці списки: об'єднаними, від блоків партій, чи окремими — від розрізнених політичних сил. Розуміючи, що знову йти на вибори десятком постпомаранчевих і пропрезидентських сил — це наступати на старі граблі, демократи намагаються гуртуватись. У Чистий четвер представники демократичних партій України зустрічалися з Президентом Ющенком, щоб обговорити питання об'єднання у спільний блок.

      На зустріч були запрошені лідери БЮТ Юлія Тимошенко, «Нашої України» — В'ячеслав Кириленко, «Народної самооборони» — Юрій Луценко, «Європейського вибору» — Микола Катеринчук, УНП — Юрій Костенко, НРУ — Борис Тарасюк, ПРП — Віктор Пинзеник, Християнсько-демократичного союзу Володимир Стретович, Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко, «Пори» Владислав Каськів, а також голови Народно-демократичної партії Людмила Супрун та Народної партії — Володимир Литвин. Щоправда, екс-спікер потім від свого візиту на Банкову відхрестився й заявив, що «не мав честі» брати участь у цій зустрічі. Однак у секретаріат Литвин саме в цей час таки приходив — принаймні журналісти його там бачили.

* * *

      На самій зустрічі думки розділилися. Лідер «НаСа» Юрій Луценко знову відстоював ідею походу на вибори єдиним блоком демократичних сил — можливо, на чолі з Юлією Тимошенко. Адже «жінку завжди пропускають уперед». За спільний список виступає й лідер «Нашої України» В'ячеслав Кириленко, хоча й припускає, що в разі потреби таких списків може бути 2—3.

      Блок національно-демократичних сил «Правиця», який на зустрічі з Ющенком предсталяли Юрій Костенко, Борис Тарасюк та Іван Томич, також закликав демократичні сили до об'єднання, передавши відповідне звернення Президенту. Хоча, зокрема, Українська народна партія визначатиметься з форматом участі у виборах на своєму з'їзді 10 квітня. У середу УНП подала до ЦВК списки своїх представників в окружні виборчі комісії, а в четвер ухвалила рішення про формування виборчих штабів усіх рівнів. У тому разі, якщо єдиний список сформувати не вдасться, лідер УНП Костенко пропонує йти трьома пропрезидентськими блоками: соціал-демократичним (БЮТ), право-ліберальним (НСНУ, НДП, «Народна самооборона», НПУ) та правим (УНП, НРУ, «Собор», «Свобода», КУН тощо).

* * *

      Чи не єдина сила, яка наразі висловлюється проти участі в єдиному блоці демократичних сил — БЮТ. Юлія Тимошенко наголошує на тому, що йдучи двома окремими списками (її блок та «солянка» з усіх інших) пропрезидентські сили наберуть значно більше голосів, ніж в єдиному блоці. Втім остаточного рішення ще не ухвалено — за словами Тимошенко, сьогодні-завтра знову проходитимуть такі зустрічі з Президентом, на яких триватимуть пошуки найвигіднішого для сил «помаранчевого спектру» формату. У будь-якому разі Тимошенко обіцяє об'єднатися з союзниками — якщо не до виборів у блок, то вже після них — з коаліцією у парламенті.

* * *

      А між тим Партія регіонів, яка ще напередодні категорично заявляла, що не збирається готуватися до дострокових виборів принаймні доти, доки Конституційний Суд не винесе рішення щодо указу Президента, пішла на певні поступки у своїй позиції. У розповсюдженій із цього приводу заяві лідерка фракції ПР у ВР Раїса Богатирьова пропонує провести дострокові парламентські вибори одночасно з достроковими президентськими. Це, на думку Богатирьової, може стати виходом із політичної кризи, в якій зараз перебуває Україна.

* * *

      Натомість Прогресивна соціалістична партія Наталі Вітренко вже почала підготовку до позачергових парламентських виборів, але ще не вирішила, в якому форматі на них піде. «Є кілька пропозицій. Чи будемо створювати блок, чи будемо йти своєю партією — це зараз вирішується», — сказала Вітренко в інтерв'ю радіо «Німецька хвиля». Лідерка ПСПУ переконана, що її сила в будь-якому разі пройде до Верховної Ради, і також виступає за проведення президентських виборів одночасно з парламентськими.

 

КАЛЕНДАР ДОСТРОКОВИХ ВИБОРІВ

Згідно з указом Президента, який призначає дострокові вибори народних депутатів на 27 травня, виборча кампанія загалом триватиме 57 днів:

3 квітня — почалася виборча кампанія та висування кандидатів у депутати;

4 квітня — учасники виборів подають до ЦВК своїх кандидатів в окружні виборчі комісії;

7 квітня — мають бути сформовані окружні виборчі комісії;

17 квітня — завершується висування кандидатів у депутати на з’їздах партій та блоків;

27 квітня — завершується подання документів до Центральної виборчої комісії

      для реєстрації кандидатів у депутати;

2 травня — завершується реєстрація кандидатів у депутати;

3 травня — ЦВК затверджує форму і текст виборчого бюлетеня;

7 травня — списки виборців мають бути передані окружним виборчим комісіям;

7 травня — завершується виготовлення інформаційних плакатів партій та блоків;

12 травня — завершується подання кандидатів до дільничних виборчих комісій;

15 травня — мають бути сформовані дільничні виборчі комісії;

17 травня — списки виборців мають бути передані дільничним виборчим комісіям;

27 травня — вибори.

 

ПОПОВНЕННЯ

      Аби підтримати симпатичні їм політичні сили у важку хвилину, поважні люди обзаводяться партійними квитками. Так, днями віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник і міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов вступили до Партії регіонів. А разом із «губернатором» Чернігівської області Миколою Лавриком, який, як учора повідомляла «УМ», вийшов із Партії промисловців і підприємців, до лав «Нашої України» вступив доти позапартійний нардеп Руслан Князевич.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>