Батареї в забутті

31.03.2007
Батареї в забутті

Тепло прийшло. Журналiсти «УМ» ховають непотрiбнi обiгрiвачi — до осенi. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Вже з початку наступного тижня батареї в домівках киян не грітимуть. І хоча зазвичай після зими тепло в квартирах відключали 15 квітня, цьогоріч це станеться значно раніше, повідомив перший заступник голови Київської міськдержадміністрації Анатолій Голубченко.

      Міська влада звинувачує жителів столиці у несвоєчасних розрахунках за спожите тепло, а також опозицію, яка добилася зниження тарифів за комунальні послуги. Мовляв, бюджет приймався на основі одних розрахункових показників, а тепер підприємства-постачальники енергоносіїв зіткнулися зі значною нестачею коштів, що призвело до накопичення боргів компанією «Київенерго» перед постачальником газу НАК «Нафтогаз-України». За словами Голубченка, відомство навіть надіслало телеграму, в якій пригрозило припинити поставки «блакитного палива» у випадку термінового непогашення заборгованості. Тому спершу Анатолій Голубченко на сесії Київради навіть просив депутатів виділити з бюджету міста 92 мільйони гривень, аби покрити цю різницю.

      Однак уже наступного дня пан Голубченко дійшов висновку, що за добу в Києві потеплішало, тому оголосив: опалювальний сезон 2 квітня таки закінчиться. Підтвердили припинення постачання тепла і в «Київенерго». Як пояснили «УМ» у прес-службі, діяльність компанії стала збитковою після перерахунків і зниження тарифів. Грошей весь час не вистачає, оскільки, щоб діяльність не була збитковою, тарифи мали зрости хоча б у 2,8 раза. Тому тепер коштів вистачає або заплатити за газ, або за ремонт теплотрас, або на виплату зарплати працівникам. Профінансувати все і одразу можливості немає.

      Винятком стануть лише медичні та освітні заклади. Мерія вже дала доручення начальникам головних управлінь охорони здоров'я і освіти надати список тих установ, де не відключатимуть опалення до 15 квітня. До таких, зокрема, увійдуть дитячі садки, пологові будинки, школи-інтернати тощо.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Щоб припинити опалювальний сезон, середньодобова температура впродовж трьох днів не повинна опускатися нижче 8 градусів тепла. У Києві в неділю та понеділок повітря вдень прогріється до плюс 12—14 градусів, але вночі падатиме до 1—3 тепла.

 

А ЯК У РЕГІОНАХ?

Тернопіль

      У Тернополі наразі не мають наміру достроково припиняти опалювальний сезон. Більше того, з ініціативи міського голови за березень тернополяни заплатять за теплопостачання значно менше, ніж зазвичай. Річ у тому, що в місті, коли температура за вікном сягала плюс 8 градусів, взагалі відключали тепло. А отже, «Тернопільміськтеплокомуненерго» має зменшити споживачам плату на 71 копійку за кожен квадратний метр опалюваної площі квартири. Орієнтовна сума зменшення плати становитиме: 21 грн. — для однокімнатних квартир; 34 грн. — для двокімнатних; 43 грн. — для трикімнатних, повідомляє наш власкор із Тернополя Світлана МИЧКО.

Львів

      Опалювальний сезон у Львові триватиме, pозповіла «УМ» прес-секретар «Львівтеплоенерго» Оксана Гнатишин. «У нас є певні нормативи, згідно з якими видають розпорядження про закриття сезону, але все залежить від погодних умов. За нашою інформацією, до 15 квітня буде температура близько 25 градусів тепла, тому, можливо, опалювати квартири припинимо 10 квітня», — сказала прес-секретар. І додала, що це лише припущення, оскіль-ки все залежатиме від примх погоди, повідомляє наш власкор Роман РАК.

Черкаси

      Головний інженер «Черкаситеплокомунен-ерго» Володимир Ткаченко повідомив власкору «УМ» Людмилі НІКІТЕНКО, що про завершення опалювального сезону в місті нині не йдеться. Поки що тепло на вулиці постійно змінюється похолоданням. «У мене на столі лежить довгостроковий прогноз погоди, а згідно з ним, 1 квітня у Черкасах буде 4 градуси тепла, а після 3 квітня — навіть до 3 градусів морозу вночі. Можливо, після 5 квітня можна буде говорити про точну дату завершення опалювального сезону».

Івано-Франківськ

      Опалювальний сезон в Прикарпатті завершиться за традиційним графіком, повідомили вчора Івану КРАЙНЬОМУ в «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Розрахунки іванофранківців за подане в їхні оселі упродовж опалювального сезону тепло становлять приблизно 70 відсотків. Тривалі тарифні війни, ініційовані громадською організацією «Громадський форум», депутатами міськради від БЮТ, «Нашої України» і «Пори», завершилися тим, що міськвиконком наприкінці березня знайшов можливість знизити «теплові тарифи» на 15 відсотків.

 
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>