Сім разів відміряти і раз розпустити

31.03.2007

      Дарма «антикризова» більшість взялася перейменовуватися в коаліцію національної єдності. Щойно вони змінили табличку — у державі виникла криза. Причому з подачі самих борців із кризами. Ідея переманити під свою ковдру нестійких опозиціонерів з нагоди перейменування поки що теж наче провалюється. Президент обурився тим, що коаліція комплектується на основі індивідуального членства. «Більшовики» махнули на нього рукою — мовляв, і що той Ющенко нам зробить? Але глава держави пригрозив дебелою палицею: будете впиратися — розпущу парламент. І тут їм стало не до жартів...

      Як уже повідомляла «УМ», позавчора КоНаЄ (коаліція національної єдності) провела у парламенті свої збори. І почала збір підписів на... двох примірниках порожніх аркушів. За деякою інформацією, для скликання позачергової сесії ВР. Для чого ще? «Регіонал» Василь Кисельов сказав, що депутати «збирають підписи під законопроектом, який не дозволить Президентові України розпустити Верховну Раду». Словом, загострення почалося.

      При цьому табори українського політикуму усвідомлюють, що є два шляхи: перший — наймати піарників для виборів, інший — спробувати домовитися. Відтак із Банкової надійшло повідомлення: Президент України запрошує головних можновладців і лідерів фракцій на консультації.

      Ці консультації можуть бути і спробою утрясти суперечності (щось на кшталт укладання «Універсалу-2»), і чимось значно пікантнішим. А саме — консультаціями, які, згідно з Конституцією, передують указу глави держави про розпуск парламенту.

      Із Януковичем Ющенко зустрівся ще в четвер пізно ввечері (при тому, що того дня вони обоє перебували на Сході: Президент — на Луганщині, а Прем'єр — на Донеччині). Як розповів учора віце-прем'єр Дмитро Табачник, розмова тривала до першої години ночі. Відповідаючи на запитання про ефективність діалогу, Табачник сказав, що «при будь-яких умовах, коли люди спілкуються, вони знаходять якісь точки дотику».

      Нема сумнівів, що нічну розмову Віктор Ющенко намагався використати для охолодження апетитів «донецьких» та «відігрування» політичної ситуації назад. Ющенко — категорично проти намірів «Регіонів» створити конституційну більшість у 300 голосів і, за деякими даними, в цьому контексті стимулює прийняття закону про імперативний мандат для народних депутатів, аби повернути «перебіжчиків» у фракції. Розпуск парламенту Ющенко вважає його останнім аргументом у дискусії з опонентами, якщо ті будуть впертими.

      Натомість провідні «помаранчеві» партії намагаються переконати Президента в крайній потребі розпуску й тому, що коаліціонерам не можна вірити. Вчора, одразу після засідання Комітету національного порятунку, «помаранчеві» пішли на Банкову. У секретаріаті Президента почалися консультації Президента з лідерами фракцій БЮТ і «Наша Україна» — Юлією Тимошенко та В'ячеславом Кириленком. Там же був і лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко, повідомляє УНІАН.

      Крім того, вчора на Банковій помітили людей, які колись мали сильний вплив на державу, а тепер допомагають як консультанти. Так, під секретаріатом Президента бачили екс-Президента Леоніда Кравчука, екс-Прем'єра Юхима Звягільського та екс-Голову ВР Івана Плюща. Есдек Кравчук розповів журналістам, що Президент запросив до себе громадських діячів та політиків, щоб порадитися з приводу пошуку шляхів виходу з політичної кризи.

      Кравчуку не хотілося б, щоб країна жила за принципом, коли одна політична сила перемагає іншу. «Якщо одна сила похоронить іншу силу, то історія може похоронити всіх — про це потрібно думати кожному», — закликав Кравчук. На Банковій також зауважили «сірого кардинала» Партії регіонів, віце-прем'єра Андрія Клюєва — за словами Кравчука, саме Клюєв та голова СП Віктор Балога будуть «зв'язковими» між двома керівними Вікторами, Ющенком і Януковичем.

      Учора було відомо, що консультації глав політичних сил та керівників держави у ши рокому форматі плануються на понеділок.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>