ЗаМАЙДАНилось!..

30.03.2007

      Як уже писала «УМ», завтра о 17.00 на майдані Незалежності почнеться мітинг об'єднаної опозиції — «Народної самооборони», Блоку Тимошенко і «Нашої України», яка цього ж дня зранку проводитиме свій з'їзд. Акція має красномовну назву: «Геть зРаду!». Як пояснив заступник голови виконкому НСНУ Ігор Жданов, головна тема політичних виступів — політична й конституційна криза та потреба проведення позачергових виборів до парламенту.

      У такому складі опозиція востаннє збиралася разом ще півтора роки тому, на першу річницю Майдану. І хоча про акцію стало відомо менш ніж за півтижня до «часу Х», вона вже набула великого резонансу.

      Головним мірилом резонансу суботнього мітингу є реакція опонентів. Так, народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що секретаріат Президента дав вказівку збирати в Києві «молодчиків із кримінальним минулим» з метою організації безладу i тиску на владу. Глава СП Віктор Балога різко відкинув подібні припущення. Він відзначив, що «заяви про ці вказівки зроблені в стилі радянських наклепів, адже ніхто не бачив жодного подібного документа за моїм підписом».

      Ба більше, «регіонали» запланували на цей день і собі мітинг — так званий «Форум національної єдності». Основним гаслом тут буде фраза «В єдності країни — майбутнє України». Акція «синіх» почнеться на три години раніше, о 14.00, і відбуватиметься за 200 метрів від центрального Майдану — на Європейській площі. Як повідомляє прес-служба Партії регіонів, до участі запрошено Прем'єра Віктора Януковича, спікера Олександра Мороза і... Президента Віктора Ющенка.

      Напозір акція «синіх» виглядає мирною. Хоча в емоційних коментарях деяких гарячих «регіоналів» проглядається, що їхньою метою є зовсім не єднання, а протиставлення своїх сил опозиції.

      Мобілізація коаліціонерів уже почалася. Здебільшого — на Східній Україні. Півтори тисячі прихильників Партії регіонів їдуть у Київ, повідомляє сайт «Обком» із посиланням на обласне відділення Партії регіонів. Із Луганщини виїжджає група прибічників ПР, КПУ і СПУ. Ніхто не прикривається «національною єдністю», і мета значиться конкретна — «щоб протидіяти акції опозиції». «Сьогодні депутати Партії регіонів із Запорізької міськради і всі районні організації Партії регіонів у Запоріжжі підтвердили своє бажання виїхати до Києва», — сказав агенції УНІАН керівник ПР у Запорізькій міській раді Андрій Іванов.  Загалом Партія регіонів подала заявку на проведення акції в центральній частині Києва на 250 тисяч чоловік.

      Учора ж з'явилася інформація про те, що на суботу плануються провокації, які мають спричинити бійки між опонентами. Радник «помаранчевого» «губернатора» Харківщини Іван Варченко каже, що в Києві провокатори-бойовики із Харкова можуть працювати під символікою «НУ» і БЮТ.

      Організатори «помаранчевої» акції закликали міліцію унеможливити провокації. Відповідальність за можливі інциденти вони перекладають на плечі норовливих коаліціонерів. Які, до речі, оголосили про свою акцію тільки після того, як анонс видала опозиція. Нардеп-«нашоукраїнець» Микола Катеринчук сподівається на добру роботу правоохоронців. «Немає значення, хто і що планує, — має значення, як на це реагуватиме міліція»,  цитує Катеринчука УНІАН.

      Мiлiцейське  відомство планує мобілізувати чималі сили для охорони порядку. Учора на брифінгу начальник Департаменту зв'язків із громадськістю МВС України Костянтин Стогній сказав, що міліція також перевірятиме автобуси, які їхатимуть на Київ. Там шукатимуть металеві прути, кастети та інше подібне знаряддя.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>