Хрест на Раді?

30.03.2007
Хрест на Раді?

Колаж Андрія ГАЛОЧКІНА.

      Примара дострокових виборів набирає дедалі чіткіших обрисів.

      Секретаріат Президента натякнув на те, що відповідний указ глави держави вже підготовлений, і у верхнiх ешелонах політикуму одразу повіяло духом вольниці — розпуском парламенту. І ось уже на Банковій збираються групи людей із помаранчевими прапорами — на підтримку ідеї розпуску. Юлія Тимошенко терміново повертається з Франції — «тиснути» на Ющенка, аби не передумав. А перелякана правляча коаліція скликає своє засідання й погрожує Президенту імпічментом.

      Отже, принаймні однієї мети — збити пиху із самовпевнених коаліціонерів — на Банковій точно досягли. Навіть зовнішній вигляд деяких високопосадових членів більшості свідчить про те, що переляк там аж ніяк не надуманий. І, в принципі, небезпідставний. А от чи будуть дострокові вибори і коли — це, як кажуть англійці, «залежить...».

 

Ющенко твердне: «Час безрезультатних «круглих столів» минув»

      У своєму зверненні з нагоди річниці парламентських виборів 2006 року, яке вчора розповсюдила прес-служба Президента, Віктор Ющенко наголошує: «Результати року діяльності Верховної Ради не відповідають очікуванням громадян України». Те, що зараз відбувається у Верховній Раді, — це, за словами Президента, «не просто коаліційне переродження, а неприхована ревізія волі українських виборців, порушення Конституції і пряма дорога беззаконня».

      «Конституція визначає чіткі часові рамки формування коаліції і її природу — на основі депутатських фракцій, а не на основі індивідуального чи групового членства», — наголошує Ющенко. А отже, періодичні поповнення коаліції «десантом» з опозиційних фракцій дають підстави для визнання «антиконституційним характеру роботи парламентської більшості і нелегітимною діяльність уряду». Більше того, Президент без усіляких «еківоків» заявляє, що «час безрезультатних «круглих столів» минув. Політики повинні нести відповідальність. В іншому випадку своє слово скаже український народ».

Просили батько, мати, дід та баба — розпустіть!

      Як повідомив журналістам керівник президентського секретаріату Віктор Балога, до глави держави надійшло вже понад вісім тисяч звернень від громадян з усіх без винятку регіонів із вимогою розпустити Верховну Раду. «Дехто навіть намагається спонукати Президента до розпуску парламенту через суд», — зазначив Балога.

      Ім'я одного з таких позивачів — знамените й навіть пікантне: до суду на Віктора Ющенка подала голова Дніпропетровської обласної організації «Батьківщина» Антоніна Ульяхіна — рідна тітка Юлії Тимошенко. Предмет позову — порушення Президентом конституційних прав пані Ульяхіної, що виразилося в небажанні Ющенка розпустити Верховну Раду.

      Їй вторить і баба Параска Королюк, яка, щоправда, до суду не подає, але вчора взяла активну участь у мітингу, який організував під стінами СП «Молодіжний союз «Наша Україна». Вимога — розпуск Верховної Ради. Фактично, повторюється картина червня—липня 2006 року, бракує лише наметів у парках навколо ВР...

Проект уже є, треба тільки підписати?

      Воля до розпуску в Банкової, судячи з усього, є. Більше того, джерела із секретаріату Президента по-секрету розповідають пресі, що насправді указ про розпуск парламенту вже підготовлений і навіть пройшов усі необхідні експертизи структурних підрозділів СП. А сайт «Оглядач» навіть оприлюднив фотокопію цього документа. З тексту випливає, що головною підставою для розпуску Ради є саме порушення Основного закону при формуванні парламентської більшості. Зокрема, відповідно до ст. 83 Конституції, «суб'єктом коаліції може бути винятково депутатська фракція — до складу коаліції повинні входити всі без винятку члени цієї фракції». А невходження бодай одного з них означає неправомірність приєднання до коаліції всієї фракції. Словом, із погляду Основного закону (недарма ж Президент позавчора зустрівся з його тлумачами у Конституційному Суді), коаліції в парламенті ніби й узагалі не існує. А всі строки для її формування вже 11 місяців як минули... Вказана у проекті й дата проведення дострокових виборів до ВР: 27 травня.

Юля прикрилася страйком

      Дізнавшись про те, що «крига скресла», негайно повернулася до Києва Юлія Тимошенко, яка вже давно агітує за дострокові перевибори нинішнього парламенту. Заради цього лідерка БЮТ на день скоротила свій візит до Парижа. Знайшовся й офіційний привід — у Франції саме намірилися страйкувати авіадиспетчери, от провідниця української опозиції нібито й вирішила не ризикувати застрягнути там іще на кілька зайвих днів.

      Серйозність намірів Президента відчула не лише Тимошенко: летючий загін кінноти і кількох бійців важкої артилерії випустила вперед і коаліція. Штатний рупор Партії регіонів Василь Кисельов в ефірі «5-го каналу» попередив: якщо Президент підпише указ про розпуск парламенту, Верховна Рада у свою чергу може прийняти рішення про дострокові вибори Президента. Говорила про це під час робочої зустрічі з послом США в Україні Уїльямом Тейлором й лідер парламентської більшості, «регіоналка» Раїса Богатирьова. За словами пані Раїси, розпуск Верховної Ради потягне за собою дострокові президентські вибори: «Ми будемо приречені на це, оскільки така криза зачепить інститут Президента в найбільшому ступені», — пояснила Богатирьова американському дипломату.

      А віце-спікер парламенту Адам Мартинюк порадив главі держави «дочекатися висновку Конституційного Суду, бо, за його словами, в Основному законі не прописано, що після сформування коаліції до неї не можуть приєднуватися окремі депутати. «Це може погано закінчитись і для держави, і для ініціаторів, — вважає Мартинюк. — Я солідарний з Президентом і з тією фразою, яку він сказав у Грузії, що це шантаж і політичний тиск ці дострокові вибори, бо картина не зміниться».

* * *

      ...Учора о 16:00, незважаючи на те, що цей тиждень у ВР — несесійний, керівництво парламенту скликало народних депутатів у сесійну залу на позачергові збори. Обговорити, як діяти далі, «аби все було мирно і спокійно». Адже загроза розпуску підкріплюється не лише розмовами та чутками, а й конкретним планом опозиції влаштувати вже в суботу велику маніфестацію в Києві.

      Коалiцiонери почали збiр підписiв під зверненням до спікера Олександра Мороза щодо проведення позачергового засідання парламенту.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>