Помаранчі для ангелів

29.03.2007
Помаранчі для ангелів

Олексій Чадов і Ольга Макєєва на презентації фільму в Києві. (Фото PHL.)

      Шлях від виникнення ідеї до останньої презентації orANGELove проходила майже два роки. За цей час ЗМІ активно повідомляли то про зміну акторського складу, сюжету та назви фільму, то про участь одного з перших українських фільмів у міжнародних фестивалях.

      Отож, у стрічці, яку з 29 березня можна побачити у прокаті, заанонсований московський фотограф Рома (Олексій Чадов, «Денна варта», «Спека», «9 рота»), тепер просто російськомовний, а Помаранчева революція, про яку говорили як «тло» стрічки, з'являється лише в маленькому епізоді. У назві виділили слово ANGEL: «Олексій просто сфотографував Олю, і на знімку назва фільму була закрита з одного боку курточкою, а з іншого висіла кепка, так ми помітили, що в центрі є дуже хороше слово «ангел», — розповів режисер стрічки, активний кліпмейкер та арт-продюсер Тіни Кароль Алан Бадоєв, і додав.— Хоча насправді головне для мене одне — очі глядача. Все інше — піар чи як правильно пишеться назва — значення не має».

      Продюсер фільму Володимир Хорунжий говорить, що дещо затягнутий вихід orANGELove пояснюється двома моментами: «Стрічку створювали представники двох країн — України і США. Довелося літати — багато і часто. Це по-перше. Крім того, опробовані фільми на зразок «Піратів Карибського моря» беруть у прокат із задоволенням. А до українського кіно у вітчизняних прокатників насторожене ставлення. Цього разу теж ніхто не хотів кидатися в ополонку. Тобто стрічка повинна була заслужити увагу до себе: поїхати до Канн, на кінофестиваль у німецькому місті Мангайм, побувати на МКФ «Молодість», відкривати Дні українського кіно в Польщі та отримати на «Кіношоці» приз за кращу режисуру».

      Пан Хорунжий зауважує, що без інвесторів, віце-президентів концерну «Київ-Донбас», братів Олександра та В'ячеслава Констянтиновських, які погодилися фінансувати проект на рівні ідеї тодi, коли український кінематограф переживав не найкращі часи, orANGELove би не відбулася. Інвестори, в свою чергу, додають, що внесок у розвиток українського кіно вже зробили і готові це робити і далі, вкладаючи в інші цікаві сценарії, написані не обов'язково українцями, але дія  яких відбувалася би в Україні — Україна, на їхню думку, «є дуже фотогенічною».

      «Фільм про любов» ОrANGELove захоплює з першого кадру і до кінця дивує цікавою операторською роботою, чуттєвою картинкою із цікавими ракурсами, грою світлотіней та експериментами з образами. Віолончелістка Катя (Ольга Макєєва, для якої стрічка стала дебютною) і фотограф Рома познайомилися в лікарні, коли здавали аналізи. Вони щойно почали зустрічатися і вже шукають спільне житло. В газеті Катя помічає цікаве оголошення про апартаменти в центрі міста для тих, хто любить по-справжньому. За любов пропонують цю ж квартиру та 200 тисяч євро приданого. А довести своє почуття її власнику (актор Молодого театру Олексій Вертинський) можна, проживши в апартаментах без телефону, телевізора та права виходити звiдти протягом місяця... Чи вдасться парі пройти це випробування? І що робити, коли отримуєш звістку про свою ВІЛ-позитивність чи що на СНІД хворий твій партнер?

      На презентацію завітав і виконавець головної ролі — молода зірка російського кіно Олексій Чадов, — який зауважив: «Я дуже очікував на вихід саме цієї картини, повторюю: саме цієї. Це єдина щемлива історія про кохання, яку презентували за останні кілька років. Я теж молодий, приблизно того ж віку, що й більшість, на яку орієнтований цей фільм. І мені стрічка дуже сподобалася. Плюс зйомки проходили в Києві, який я дуже люблю — ці півтора місяця я ніколи не забуду...».

      На часом, можливо, занадто динамічну картинку вдало накладений саунд-трек від гурту Esthetic Education Unbelievable. «Алан запропонував нам написати саунд-трек до фільму, і мені найбільше сподобалося те, що він гарантував повну свободу з самого початку, не втручався у творчий процес. «О, — подумав я, — значить, результат буде хорошим», — розповів на презентації вокаліст гурту Луї Франк.