«Депресивна територія» — поняття надумане

28.03.2007

      Коментуючи в Сумах факт перейменування «антикризової» коаліції на коаліцію національної єдності, Віктор Ющенко зауважив: коли утворювали «антикризову» коаліцію, кризи у державі не було. Тепер, коли йдеться про єдність, важливо, аби знову не відбулося заміни понять. Адже те, що діється у парламенті, не демонструє прагнення до єдності в Україні. Бо ж замість формування національних пріоритетів там часто вдаються до «перетягування ковдри». Ті переходи з фракцій, що так гаряче обговорюються останніми днями, на думку Президента, є зневагою до виборців, які голосували за одну політичну силу і, відповідно, одну позицію; а обранці, скориставшись тими голосами, пройшли до Верховної Ради і зрадили проголошеним позиціям, а отже — виборцям. Ці переходи є ревізією політичних результатів виборів. Цей процес, сказав Віктор Ющенко, не носить демократичного характеру і не може служити демократичній справі. Та і як говорити про національну єдність тим, хто ігнорує універсал національної єдності?

      Свою точку зору висловив Президент і на визначення «депресивних регіонів». На його думку, такого поняття не існує. Його вигадано за радянських часів для такого собі «таврування» регіону. Щоб не лунала ця тема, потрібно змінити принаймні три обставини. Перше — закiнчити адміністративно-територіальну реформу і, вiдповiдно, закiнчити дискусію щодо формування основ місцевого самоврядування. Друге — здійснити диверсифікацію податкового поля і передати доходи, що отримуються на місцях, у розпорядження місцевої влади. Також необхідне проведення бюджетної реформи. У країнах Євросоюзу 60 відсотків зведеного бюджету перебуває у розпорядженні регіонів, а не центру. Звідси у декого в Українi й виникає спокуса назвати регіони депресивними — аби не надавати їм подібних прав. Зокрема, Сумщину Президент, зважаючи на показники діяльності області, депресивною ніяк не може назвати.

      Візит Президента до регіону цими днями теж мав на меті його подальший розвиток. Бо ж головною метою приїзду стала підтримка створення в Сумах науково-виробничої бази цирконієвої металургії. Цьому була присвячена нарада в Інституті прикладної фізики НАН України. Створення такої бази має стати складовою програми з забезпечення ядерно-паливного циклу, що підвищить економічну й політичну незалежність України. Сьогодні видобуток урану в державі складає 800 тонн при потребі 3200 тонн, хоч Україна має великі запаси копалин. Активізація видобутку руди повинна вже у найближчі два роки збільшити його на 200 тонн. Велика потужність у наших надрах і такого елемента ядерно-паливного циклу, як цирконій. За деякими визначеннями, Україна є на шостому місті в світі за його запасами, деякі експерти говорять про третє місце. Але країна не володіє сьогодні методикою виробництва металу, прокату й застосування цирконію. Низка інститутів НАНУ, розповів Президент, розробили необхідні технології рафінування, одержання злитків цирконію реакторної чистоти та виробів iз них. Для впровадження даних технологій обрано виробничий майданчик ВАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе». На цьому підприємстві, дійшли висновку науковці, є сприятливі умови для будівництва заводу з виробництва цирконієвих сплавів, прокату та комплектуючих виробів для тепловиділяючого складання.

      Окупиться таке виробництво, як сказав Віктор Ющенко, за три-чотири роки, а річний ефект від використання запропонованих науковцями технологій складатиме до 150 мільйонів доларів. Мета Президента, сказав він, — забезпечити вихід на реалізацію проекту до 2011 року.