НОВИНИ ПЛЮС

28.03.2007
Пам'яті голодоморів

      Меморіальний комплекс пам'яті жертв голодоморів у Києві планують відкрити до 2010 року. Такі терміни визначив своїм розпорядженням мер міста Леонід Черновецький. Упродовж 2007—2009 років буде здійснено проектування та будівництво меморіалу. Згідно з прийнятим рішенням, комплекс буде розташовано на території, обмеженій Дніпровським узвозом, Парковою дорогою, парком Слави та мурами Національного Києво-Печерського заповідника. Фінансування проектно-будівельних робіт здійснюватиметься з держбюджету.

Ювілей УПА

      Комітет Верховної Ради з питань культури та духовності підтримав проект постанови про відзначення 65-ї річниці створення Української повстанської армії на державному рівні. Про це в Івано-Франківську повідомив нардеп Євген Гірник. Постанова, можливо, вже наступного тижня буде винесена на сесію Верховної Ради. Євген Гірник, однак, висловив сумнів, що парламент підтримає цей документ, але сподівається, якщо все ж таки «з Божою допомогою і здоровим глуздом депутатам вдасться прийняти цю постанову, то це буде значний прорив в українській політиці і кроком до практичного об'єднання України».

* * *

      На Буковині готуються широко відсвяткувати 100-річчя Романа Шухевича та 65-річчя УПА. Як повідомили УНІАН у прес-центрі Чернівецької облдержадміністрації, відповідне спільне розпорядження підписали «губернатор» Володимир Куліш та голова облради Іван Шилепницький. Серед заходів, присвячених зазначеним датам, — урочистості, святкові концерти, покладання квітів та вінків, «круглі столи», спорудження пам'ятних знаків на місцях розстрілу вояків ОУН-УПА. В обласному центрі розглядається можливість встановлення сіті-лайтів із портретами учасників національно-визвольних змагань, також є задум перейменувати вулицi в центрі Чернівців на честь Євгена Коновальця та Романа Шухевича.

Трансформатор убив школяра

      У райцентрі Хотин Чернівецької області від ураження струмом загинув 14-річний школяр. Як повідомляє Центр пропаганди Головного управління МНС в області, трагедія трапилася, коли учні місцевої гімназії бавилися на території навчального закладу в піжмурки. Сергія довго не могли знайти, а потім уже без ознак життя виявили у  трансформаторній підстанції, яка чомусь була незакритою. За фактом загибелі дитини проводиться слідство.

ЦВК Росії очолив соратник Путіна

      Головою ЦВК Росії обрано депутата Держдуми від партії Жириновського (ЛДПР) Володимира Чурова. Як повідомляє РІА «Новості», за нього віддали голоси 13 з 15 членів ЦВК, а втім Чуров був єдиним висуванцем на цю посаду. Він змінив Олександра Вешнякова, котрий 8 років поспіль очолював ЦВК, а потрапив у немилість до президента РФ за «неправильну» роботу під час останніх місцевих виборів. Володимира Чурова російські ЗМІ називають «людиною президента Путіна»: виходець iз Ленінграда, він певний час був підлеглим Путіна, працюючи в комітеті із зовнішніх зв'язків Санкт-Петербурзької мерії.

Ізраїль і Палестина почнуть переговори

      Держсекретар США Кондоліза Райс, на завершення свого близькосхідного турне, повідомила в Єрусалимі, що прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт та президент Палестинської Автономії Махмуд Аббас будуть зустрічатися і розмовляти кожні два тижні. Метою таких зустрічей має стати відновлення мирних переговорів. Райс не уточнила, чи до переговорів будуть залучені також представники палестинського уряду, який на дві третини сформований з представників радикальної організації ХАМАС.

Єгипет віддаляється від демократії

      Позавчора єгиптяни мали можливість висловитися на референдумі стосовно змін у Конституції, які надають авторитарному режиму президента Хосні Мубарака ще більші можливості тиску на опозицію. Слабкі демократичні сили країни та Захід вважають: зміни до Конституції покладуть край сподіванням на те, що 70-мільйонний Єгипет, найбільша арабська країна, стане першою демократичною країною арабського світу.

      Учора було повідомлено, що активність виборців становила 25 відсотків, хоча опозиція стверджує, що на дільниці з'явилися лише 10 відсотків виборців. Але жодного порогу чи обмежень не існує і за будь-якої явки референдум буде визнано дійсним. Влада впродовж чвертьстолітнього володарювання президента Мубарака ще жодного разу не програвала на референдумах. У зміненій Конституції міститься заборона на створення політичних партій на релігійній основі, що є ударом по ворогах Мубарака з опозиційної партії «Брати-мусульмани», які користуються підтримкою в народі і мають у парламенті п'яту частину місць. Іншою зміною скасовується нагляд судів за перебігом виборів. Їх правильність має контролювати лише підлеглий президенту уряд.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>