Терор не пройде

27.03.2007
Терор не пройде

Умовного терориста знешкоджено. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Не зрозуміло, чому «антикризовики» зняли галас після відвідин Президентом Віктором Ющенком тренувальної бази Управління «А» СБУ. Деякі ЗМІ навіть повідомляли про цю подію під специфічним «соусом», мовляв, глава держави «показуху» від МВС на майдані Незалежності заборонив, бо Цушко «грає м'язами», аж тут, під Конча-Заспою, «бряцає зброєю» сам.

      Натомість, ніхто не замислився, що «Альфа» у присутності Президента демонструвала власну майстерність не перед перехожими в центрі столиці, що інакше, як залякуванням не сприймалося, а на режимному об'єкті, куди потрапити «простому смертному» зась! Тим більше, що подібні заходи тут відбуваються далеко не вперше. Політика тут ні до чого, подібним підрозділам потрібна регулярна практика. I вона в них є.

      За словами тимчасово виконуючого обов'язки голови СБУ Валентина Наливайченка, в строю «Альфи» є люди, які постійно проходять тренування й навчання за межами країни, в Європі. Окрім тренувань, є й гаряча практика — десять «альфівців» охороняють посольство України в Іраку. На базі в Кончі-Заспі нині готується їхня зміна в Багдад. Не дивно, що бійці «Альфи» славляться своєю майстерністю, адже лише за рік елітний підрозділ на навчаннях використовує п'ять мільйонів патронів різного калібру. А в майбутньому бійці планують перейти на стрілецьку зброю натовського стандарту.

      Рiч у тiм, що вже в цьому році на тренувальній базі «Альфи» розпочнеться будівництво міжнародного антитерористичного центру. За словами пана Наливайченка, тендерні процедури вже завершуються, тож уже зараз потрібно будувати спеціальні засоби, споруди і відповідні майданчики для підвищення і покращення тренування елітарного підрозділу «Альфа». Центр збираються оснастити за європейськими стандартами.

      «Головне завдання підрозділів антитерору — не допустити перетворення території України на майданчик для діяльності міжнародних терористичних мереж. На цьому напрямі важливе об'єднання зусиль і координація з підрозділами розвідки і контррозвідки, оперативно-технічними службами, прикордонниками», — вважає Президент Віктор Ющенко. Тож слід відзначити, що в цьому напрямі в СБУ наразі все вдається. До речі, Міжнародний центр спеціальної підготовки під Києвом використовуватиметься ще й для проведення міжнародних та національних навчань, проведення підготовки фахівців з антитерористичної тематики.

      Слід відзначити, що бійці «Альфи» виконують надзвичайно складні завдання, а це й захоплення особливо небезпечних злочинців, затримання «на гарячому» «перевертнів-правопохоронців», супровід тих, хто потребує захисту в рамках кримінального судочинства тощо. За час свого існування «альфівці» провели понад 12 тисяч спецзаходів, з яких 3,5 тисячі — фізичне припинення тяжких злочинів, звільнення заручників, захист учасників кримінального судочинства і працівників правоохоронних органів. В «Альфі» служать справжні професіонали — спеціалісти парашутно-десантної, водолазної, альпіністської підготовки, сапери, кінологи. Основний склад — офіцери, переважно майстри або кандидати в майстри спорту з різних видів єдиноборств, відмінні стрільці. Їхні будні — це бойові чергування, участь у спецопераціях, вдосконалення професійної майстерності. Цікаво, що нещодавно бійці «Альфи» підкорили Ельбрус. Сходження на найвищу в Європі вершину офіцери Управління «А» присвятили 15-річчю незалежності України.

      Між іншим, цього місяця Служба безпеки посилила охорону ядерних об'єктів в Україні. За словами пана Наливайченка, посилена увага також приділяється нерозповсюдженню ядерних матеріалів з території нашої країни. На «атомках», як i раніше, СБУ проводить навчання. Причина — забезпечення рівня безпеки ядерних об'єктів відповідно до українського законодавства, а також відповідно до вимог МАГАТЕ. Крім цього, СБУ хоче усунути випадки «нехлюйства» з боку керівництва атомних електростанцій та місць, де розміщено небезпечні радіоактивні матеріали.

 

ДО РЕЧІ

      У Херсоні співробітники СБУ та бійці внутрішніх військ днями провели антитерористичні навчання, використовуючи як об'єкт атаки терористів Херсонський драмтеатр ім. Куліша. За словами керівника прес-групи облуправління СБУ Володимира Слюсаренка, основною метою контртерористичних навчань було відпрацювання взаємодії різних силових структур щодо звільнення заручників, пошуку й знищення терористів, локалізації й ліквідації можливих наслідків теракту. В навчаннях, окрім «Альфи», брали участь спецпідрозділи МВС «Сокіл» та «Беркут». Силовики перевірили ще й рівень контртерористичної підготовки та взаємодії відповідальних за цей напрям співробітників облдержадміністрації і місцевого самоврядування, плюс адміністрації Херсонського драмтеатру.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>