Педофіл із дитячого санаторію

27.03.2007
Педофіл із дитячого санаторію

Маленька Алла любила гратися iграшками.

Небайдужість сторонньої людини

      Почалося все це у суботу, 3 березня. До редакції однієї з чернігівських газет зайшла схвильована дівчина й розповіла про жахливий випадок. З'ясувалося, що у гінекологічному відділенні третьої міської лікарні вже тиждень лежить восьмирічна дівчинка Алла (ім'я змінено. — Авт.) із травмами статевих органів. Дитину в закривавленому одязі привезли із міського санаторію «Зелений гай». Їй зробили операцію. Є підозра, що дівчинку згвалтували, але всі мовчать.

      Дівчина, назвемо її Катериною, розповіла, що про цю дитину вона дізналася випадково, але не змогла мовчати. Каті вдалося з'ясувати, що дівчинка — вихованка інтернату, і вона, швидше за все, залякана, бо твердить одне: «Я стрибала і забилася». Катя стверджувала, дівчинка залякана, боїться чоловіків. А що лікарі? Констатували травми цієї дитини як забій, про що й заявили міліції. Ніхто не розбирався, що сталося з Аллою. Катя, хоча й стороння дівчинці людина, але звернулася із заявою до прокуратури, а до журналістів пішла, щоб не втратити час. Адже згодом взагалі нічого не доведеш...

      Ще тривала розмова із Катею, а журналісти вже телефонували до прокуратури області, до кримінальної міліції у справах неповнолітніх, до соціальних служб. Важливість отриманої інформації допомагала знаходити слова, щоб чиновники та правоохоронці почали діяти негайно. Того ж дня до маленької жертви прийшли працівники управління освіти. Але дівчинка ще боялася й нічого нового не розповіла.

      У понеділок, 5 березня, події набули більшої гостроти. Справа Алли К. стає відомою навіть голові облдержадміністрації Миколі Лаврику. Правоохоронці та працівники усіх відповідних служб починають більш грунтовно перевіряти обставини травмування дитини. Та журналістів разом із співробітницею кримінальної міліції у справах неповнолітніх у гінекологічному відділенні лікарні № 3 зустріли непривітно. Медики не дали пресі поговорити з дівчинкою, її буквально ізолюють, при цьому одна з медсестер майже кричить на малу: «Ми ж сказали тобі — ні з ким не говорити!» Ескулапи наполягають, що з Аллою стався нещасний випадок. Крапка.

Це був нещасний випадок?

      «Дівчинку доставили до лікарні з маточною кровотечею ввечері, — розповів Юрій Шмаков, головний лікар міської лікарні № 3, заслужений лікар України, кандидат медичних наук. — Алла потребувала негайної операції. Ми зробили все: наклали шви, зупинили кровотечу. Але сказати напевне, що з нею трапилося, я не можу. Дитина стверджує, що стрибала і вдарилася об кут стола, і у нас немає підстав їй не вірити. Все сказане дитиною вкладається у характер отриманих травм. Коли життю дитини загрожує небезпека, то немає часу думати про експертизи чи шукати синці на тілі. Я вважаю, що з'ясуванням обставин повинна займатися міліція. Чому не порушили справи і не зробили експертизи, не знаю, мабуть, ніхто не побачив у цьому випадку карного злочину».

      Дійсно, медики — не експерти і не слідчі. Але чомусь саме вони запевняли міліцію та інші органи, які стали перевіряти обставини надзвичайної пригоди, що жодного натяку на кримінал у травмах дівчинки немає. Але вже наступного дня лікар-гінеколог вищої категорії Віктор Синиця, , який оперував дівчинку, сказав, що такі травми могли виникнути і під час згвалтування... Він каже, що коли дівчинку принесли, увесь її одяг був у крові: светр, майка, колготки.

      Натомість версію про нещасний випадок спочатку підтримав і персонал санаторію «Зелений гай». Мовляв, дівчинка приїхала до нас на оздоровлення із одного з інтернатів Бобровицького району, але коли усі роз'їжджалися по домівках, Алла захворіла i потрапила до ізолятора разом з іншою дівчинкою. За словами головного лікаря санаторію Миколи Шень, того дня, після тихої години, санітарка принесла їм полудник і пішла по кефір на вечерю, а коли буквально через 10 хвилин повернулася, дівчинка стояла на сходах, її колготки були у крові. На запитання, що трапилось, вона відповіла, що гралася і, стрибаючи, дуже сильно вдарилася ногою об ріжок стола. У медпункті зупинити кровотечу самотужки не змогли й викликали «швидку». Пань Шень каже, що його працівники обшукали усі темні кутки, туалети... Але не змогли знайти бодай щось, що б говорило про згвалтування. Тому і вирішили, що дівчинка дійсно травмувалася сама.

      Зізнаюся: знайти щось, що могло так травмувати дитину, у санаторії було практично неможливо. Журналісти не побачили тут жодної травмонебезпечної деталі інтер'єру. То як же так можна було дитині примудритися вдаритися об стіл, щоб пошкодити винятково статеві органи, та ще й із середини? І не отримати жодного пошкодження на інших частинах тіла. На це запитання відповіді не було.

Замовчувана правда

      Але версія про нещасний випадок після детальної перевірки всіх обставин травмування дівчинки протрималася недовго. Правоохоронці та представники інших соціальних служб зуміли розговорити дитину й дізналися, що насправді над нею поглумився старший хлопець. Як розповів начальник слідчого відділу міської прокуратури Сергій Копєйкін, додаткову перевірку всіх обставин травмування дитини слідчі провели саме після того, як дівчинка заговорила.

      Відтак прокурором Чернігова була порушена кримінальна справа. Слідчі виїхали до Новгород-Сіверського району, де й був затриманий підозрюваний, 17-річний Костянтин К. Мешкав він із бабусею-опікуншею та двома сестрами, вчився в 11-му класі сільської школи. Батько юнака — раніше судимий, матір позбавили батьківських прав. Хлопець одразу зізнався у скоєному, деталізував та показав на місці у санаторії «Зелений гай» обставини скоєння згвалтування. Вже у четвер, 8 березня, йому було пред'явлене обвинувачення за ст. 152, ч. 4 Кримінального кодексу (згвалтування неповнолітньої). Того ж дня його заарештували й помістили у СІЗО. Вже відбулася очна ставка між постраждалою дитиною та обвинуваченим.

      Наразі прокуратура вивчає дії дорослих: персоналу санаторію «Зелений гай» та лікарні. Слідчі обіцяють зробити відповідні висновки. Аби небайдужість сторонніх людей, невідомо чим би ця справа закінчилася — це відзначають самі правоохоронці. За словами начальника кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України в Чернігівській області Романа Кравченка, журналісти відіграли важливу роль у тому, що ця справа зрушила з місця й злочин було розкрито. Адже співробітника КМСН усюди запевняли, що йдеться про нещасний випадок. Оскільки це говорила й дівчинка, міліція повірила. Менше мороки?

«А чи буде мені компенсація?»

      Просто страшно стає від думки, що маленька дівчинка, якій було зламане життя, опинилася у полоні мовчазної змови дорослих. Адже Аллочці й так дісталося за її короткий вік. Юрій Ковбаско, директор школи-інтернату, розповів, що дівчинку до його закладу три роки тому привела мати. Написала заяву, що не може сама виховувати дитину, бо у неї ще двоє старших дітей — син і донька. Родина Алли переїхала із столиці, в одному з сіл вони купили будинок. Через деякий час батько Алли помер, а потім домівка згоріла. Сім'я знайшла прихисток у якійсь халупі. Зараз мати Алли ніде не працює і не має певного житла, мешкає із хворим на туберкульоз співмешканцем. Влітку на канікулах Алла жила у матері, тому вважається тубконтактною і потребує відповідного догляду і лікування.

      Юрій Ковбаско додав, що коли матері Алли стало відомо про те, що сталося з її донькою, вона прийшла до нього і мало не з порога запитала, яка їй буде компенсація за постраждалу доньку... Коментарі зайві.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>