«Вітя, отвєть!» — «Юра, це ти відповіси!»

27.03.2007
«Вітя, отвєть!» — «Юра, це ти відповіси!»

На центральному майданi Чернiгова «Народна самооборона» влаштувала багатотисячний мiтiнг. (Фото Олександра ЛИТВИНЕНКА.)

      Чернігівщина для Луценка — особливий регіон. Саме звідси походять його батьки, тут минуло Юркове дитинство. Виступаючи перед чернігівськими журналістами, екс-міністр згадав про своїх дідів із Козельця, які подружилися у 1945 році біля Рейхстагу, і батьків, які саджали у Козельці парк. Але Луценко приїхав зі своїми соратниками по руху «Народна самооборона» у Чернігів не лише для того, щоб вдатися до ностальгії, а насамперед окреслити свій погляд на останні події в українській політиці та мобілізувати народ.

      Коментуючи перехід депутатів-опозиціонерів до правлячої коаліції, Луценко висловив жаль, що політики всіх кольорів перетворили парламент на торговий майданчик, де можна купувати й продаватися. «Польовий командир» Майдану нагадав, що саме в Чернігові почала відпрацьовуватися система зради виборців, яку Луценко пов'язує із нинішнім міністром транспорту і зв'язку Миколою Рудьковським (він покинув посаду мера Чернігова заради депутатського мандата). «Мене дуже непокоїть те, що Прем'єр-міністр та Голова Верховної Ради нехтують інтересами тих, хто їх обирав, — сказав Юрій Луценко. — Підкуп народних депутатів якраз і є таким прикладом зради».

      Загалом, Чернігівщина та Житомирщина були першими краями, які Луценко відвідав після допитів у Генеральній прокуратурі та підписки про невиїзд. Коментуючи дії правоохоронців, екс-глава МВС, зокрема, відзначив, що готує позов на заступника Генпрокурора Рената Кузьміна, який заявляє про ізраїльське громадянство Луценка. «Я єдина людина в Україні, яка має дві довідки про те, що не є громадянином Ізраїлю», — похвалився Луценко. Він вважає, що «донецький» Кузьмін чинить незаконно, оскільки у своїх твердженнях опирається не на офіційні документи, а на якийсь факс, наданий одним із нардепів-«регіоналів».

      А ось міністра внутрішніх справ Цушка лідер «Самооборони» притягнути до суду не може: мовляв, його наступник у потоці звинувачень жодного разу не вжив прізвище «Луценко».

      На вечірній мітинг «Народної самооборони» прийшло кілька тисяч чернігівців, які вже скучили за політичними шоу на Красній площі. Музичний супровід забезпечили «Мандри» та Марія Бурмака.

* * *

      Перед Черніговом «Народна самооборона» побувала в Житомирі. Поїздка видалася успішною. Це було видно по реакції опонентів Луценка. В суботу Партія регіонів як реакцію на житомирські заяви Луценка поширила заяву, в якій висловила переконання, що лідером «НаСа» керує три сили: цинізм, ненависть і «патологічна потреба руйнації всього і вся». «Регіонали» висловили обурення тим, що екс-міністр «вдався до хамських висловлювань на адресу діючого уряду і його керівника».

      «За такі речі взагалі то треба відповідати, і Юрій Луценко обов'язково відповість», — пригрозили «регіонали». Ця відповідальність буде вельми цікавою: Партія регіонів попереджає, що Луценко «відповість перед людьми, яких знову кличе на барикади і які можуть піддатися на цю провокацію. Вони обов'язково спитають у нього: в ім'я чого нас намовляли розхитувати Україну? І, безперечно, кара буде справедливою».

      То що ж такого сказав Юрій Луценко в Житомирі? Провідник «НС» закликав уряд відзвітувати перед людьми: «Віктор Фьодоровіч, пора отвєчать за базар! Або давай покращення — або іди!».

      Як свідчить «Українська правда», Юрій кілька разів вжив стосовно уряду Януковича епітет «маразматичний» та визначення «динозаври». Розповів анекдот про Кінаха — той, що вийшов в «УМ» ще у п'ятницю. Закликав спитати у Мороза, «почім курс срібників на сьогодні». Про Симоненка вкотре сказав, що той проміняв «Капітал» Маркса на капітал Ахметова тощо.

      Зі свіженького — Луценко, зокрема, заявив, що новопризначений заступник міністра внутрішніх справ координує тиск влади на опозицію. «Спеціально призначений новий заступник Цушка пан Землянський очолює проект «Анти-Майдан». І саме він займається і координує провокації щодо громадських активістів, як «Народна самооборона», так і інших громадських організацій, які не хочуть миритися з нинішнім «бєзпрєдєлом» уряду реваншистів», — розповів на прес-конференції Юрій Луценко.

      На вечірній мітинг прийшло близько десятка тисяч житомирян. До числа політиків, які їздять у турне з «Народною самообороною» постійно, додалися «нашоукраїнці» Сергій Бичков і Ольга Герасим'юк, а також лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>