На арені — група захоплення медалей

24.03.2007
На арені — група захоплення медалей

Стрибун з триметрового трампліна Дмитро Лисенко виборов право виступити на Олімпіаді-2008. (Фото РЕЙТЕР.)

      Завтра в австралійському Мельбурні розпочинається найцікавіше з програми чемпіонату світу з водних видів спорту — турнір плавців у 50-метровому басейні. Саме в цьому, єдиному з п'яти номерів програми збірна України може розраховувати на медалі. В інших дисциплінах наші спортсмени вище п'ятого місця не піднімалися.

      Склад національної команди був сформований ще місяць тому, до заявки ввійшли 25 плавців. З тих пір зміна відбулася лише одна, і не надто приємна. Чотириразова олімпійська чемпіонка Яна Клочкова через хворобу спочатку не прийшла навіть на спілкування з журналістами, а пізніше лікарі оголосили, що їй краще утриматися від напружень. Але напруження є різні. Як видно, колишня «Золота рибка» дедалі більше перетворюється на світську левицю. Після Афін-2004 її частіше можна побачити на різних «тусовках», ніж на спортивних змаганнях. Цього тижня, скажімо, Яна засвітилася у столиці на Українському тижні моди як модель і покупець дорогих суконь.

      Провідні дев'ять спортсменів з української заявки (Лісогор, Бреус, Сердінов, Димо, Адвена, Олійник, Амшеннікова, Хлістунова, Підлісна) на початку березня взяли учаcть у турнірі в Японії, звідки вирушили на навчально-тренувальний збір до Австралії. Ще 11 плавців у басейні (Єгошин, Борисик, Ісаков, Фесенко, Цепух, Волинець, Cерiкова, Зубкова, Дзеркаль, Худякова, Степанюк) прибули до містечка Олбур, що поблизу Мельбурна, 19 березня. До речі, саме тут українці готувалися до Олімпіади-2000. Четвірка плавців в океанській затоці на довгі дистанції (Червінський, Безуглий, Самородна, Расторопова) стартували вже 18 березня.

      Звичайно, повертатися додому без медалей команді головного тренера Івана Сівака буде соромно. Певно, кілька кружал із дорогоцінних металів українці виборють. Не менш важливим завданням керівництво збірної вважає завоювання перепусток на Олімпійські ігри в Пекін, де планується участь 20-25 наших плавців, які виступатимуть у 30-35 дисциплінах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Учора в Мельбурні розіграли ще три комплекти медалей. Призерками у стрибках з метрового трампліна серед жінок стали китаянка Зі Хе, канадка Бліс Хартлі й росіянка Юлія Пахаліна. Українки Ганна Письменська й Марія Волощенко посіли 22-ге й 23-тє місця відповідно.

      У фіналі стрибків з триметрового трампліна донеччанин Дмитро Лисенко посів дев'яте місце і першим у нашій збірній здобув ліцензію на Олімпійські ігри. А на п'єдестал пошани піднялися китаєць Квін, канадець Діспейті та росіянин Саутін.

      У синхронному плаванні в довільній програмі дуетів вдруге на чемпіонаті тріумфували росіянки Давидова і Єрмакова. «Срібло» — в іспанської пари, «бронза» — у японок. Наші Ксенія Сидоренко й Дарина Юшко у фіналі набрали восьму суму балів.