Про введення в обіг банкнот номіналом 200 гривень зразка 2007 року

21.03.2007

      Згідно з цією постановою, банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року вводяться в обіг з 28 травня 2007 року, є законним платіжним засобом на території України і обов'язкові до приймання за їхньою номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів і функціонують в обігу разом із банкнотами номіналом 200 гривень, що були випущені в обіг у 2001 році.

      Банки мають забезпечувати приймання від клієнтів банкнот номіналом 200 гривень, що випущені в обіг у 2001 році, та зразка 2007 року і видачу їх без обмежень у встановленому порядку.

      Необхідність введення в обіг банкнот нового зразка номіналом 200 гривень зразка 2007 року пов'язана з поступовим вичерпанням запасів банкнот номіналом 200 гривень старого дизайну, які одноразово було надруковано за кордоном і введено в готівковий обіг країни ще в 2001 році.

      Крім того, зазначені банкноти користуються у населення підвищеним попитом, особливо під час отримання готівки з банкоматів, здійснення платежів, і займають чільне місце в структурі готівки в обігу (їх частка становить близько 37 % від загальної суми банкнот в обігу).

      На лицьовому боці нової банкноти зображено портрет Лесі Українки. Основне зображення зворотного боку банкноти — в'їзна вежа Луцького замку.

      Для полегшення визначення номіналу банкнота має переважаючий колір малюнків та тонований під цей колір банкнотний папір.

      Папір містить локальний водяний знак — портрет Лесі Українки, світлий елемент водяного знака у вигляді графічного знака гривні та захисну стрічку з прозорими написами.

      Окремі зображення та написи на банкноті, зокрема знак для людей з послабленим зором, мають підвищений рельєф фарби, що визначається на дотик.

      Застосовано також інші поліграфічні елементи захисту.

      Крім елементів захисту для візуального визначення, банкнота нового зразка має елементи, які визначаються в ультрафіолетових та інфрачервоних променях і мають магнітні властивості.

      Банкноти номіналом 200 гривень зразка 2007 року мають ознаки, які дають змогу визначати їхню справжність та номінал за допомогою спеціальних ручних детекторів та настільних лічильників банкнот, а також під час перерахування на високошвидкісних сортувальних машинах.

      Виготовлення і випуск в обіг банкнот нового зразка номіналом 200 гривень здійснюється Національним банком України на заміщення зношених банкнот цього номіналу старого зразка без додаткової емісії і не впливає на кількість грошей в обігу.

Прес-служба Національного банку України.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>