«Якщо нема кризи, то чому є «антикризова» коаліція?»

20.03.2007
«Якщо нема кризи, то чому є «антикризова» коаліція?»

«Великий хурал» на Банковiй. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Учора на Банковій зібралися три вищі керівники держави — Президент, Прем’єр, Голова ВР — і лідери всіх парламентських фракцій, щоб обговорити шляхи виходу з політичної кризи в державі. Востаннє таке поважне товариство збиралося разом півроку тому, під час підписання Універсалу національної єдності. Як видно, багато колізій із того часу так і залишились не залагодженими, а деяких іще й додалося.

      У вступному слові Віктор Ющенко закликав політиків до діалогу. «Протиріччя, які існують між політичними силами, легко зняти через політичний діалог, якщо не піднімати питання, як забрати повноваження», — відзначив глава держави. Віктор Ющенко запропонував шукати взаємне порозуміння на основі трьох документів: 17 вимог опозиції, Універсалу національної єдності і 12 вимог «антикризової» коаліції, сформованих іще тоді, коли та була в опозиції. Віктор Ющенко наголосив на необхідності формування стратегії держави на десятки років. «Стратегія пишеться не на ваш політичний вік, а на десятки років, коли ніхто з присутніх, зокрема і Президент, не представлятиме ту чи іншу силу», — цитує Президента агенція УНІАН.

      Глава держави також наголосив на недосконалості конституційної реформи, нарікнув на недотримання Універсалу, зокрема щодо закону про Кабмін та української мови; покритикував роботу правоохоронних органів і судової системи тощо.

      Представники «антикризової» коаліції намагалися проводити в дискусії ту лінію, що жодної кризи нема. «Що стосується оцінки кризи, — заявив Віктор Янукович, — ми відкидаємо будь-яку парламентську кризу, будь-яку економічну кризу, бо парламент працює, уряд працює, економіка зростає, бюджет зростає». Якщо хтось рветься до влади, або ж виступає за дострокові вибори — це зовсім не означає, буцімто в державі є криза, казали вони.

      Вислухавши цю позицію, Президент потім спитав: «Це прекрасно, що кризи немає, але чому «антикризова» коаліція існує?». «Якщо кризи немає, то очевидно немає предмета для «антикризової» коаліції», — цитує Ющенка «Українська правда». Глава держави підкреслив, що в парламент не ходить майже половина депутатів. Відтак ознака кризи — принаймні те, що одна частина політикуму не чує іншу.

      Урешті, сторони домовились про створення робочої групи, яка має попрацювати над питаннями, які порушують обидві сторони, і котрі можна вирішити обопільно. Як відзначив глава держави, серед завдань робочої групи — інвентаризація поточних законопроектів і визначення їхньої пріоритетності. До першочергових Президент запропонував віднести законопроекти, що стосуються бюджетного процесу, приватизації, діяльності малого і середнього бізнесу, відшкодування ПДВ, повернення вкладів населення. Перше засідання цієї групи мало відбутися вже вчора по обіді. Очікувалося, що вона мала запропонувати першочергові питання, які будуть внесені до порядку денного нинішнього засідання Верховної Ради.

      Також сторони домовилися сформувати єдину робочу комісію, яка працюватиме над змінами і доповненнями до Конституції. Свого часу Президент створив таку комісію, але коаліціонери відмовились делегувати туди своїх членів. Така ж комісія є в парламенті. Але опозиція відкликала звідти своїх представників.

      Парламентська меншість залишилася задоволеною домовленостями у Президента. Зокрема, й Юлія Тимошенко, яка перед тим критикувала бажання Ющенка сісти за «круглий стіл» iз Морозом і Януковичем. Вона висловила сподівання, що робоча група перед нинішнім засіданням ВР врахує більшість пропозицій опозиції, і їх поставлять на голосування. Лідер фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко зазначив, що для цієї мети «ми готові працювати всю ніч». Якщо ж коаліція не піде на ці вимоги, Кириленко пообіцяв, що «Наша Україна» і БЮТ поновлять протест і залишать залу засідань.

      Водночас лідер фракції «НУ» зазначив, що опозиція буде присутня в залі парламенту під час голосування за кандидатуру Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Нагадаємо: те, що парламентська більшість відстрочила голосування за кандидатуру глави МЗС, і стало, зокрема , приводом  для скликання вчорашнього «круглого столу».

      Розгляд кандидатури Огризка планується поставити першим у порядку денному вівторкового засідання ВР...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>