Живіший за всіх живих?

10.03.2007
Живіший за всіх живих?

Осама бен Ладен. (Фото РЕЙТЕР.)

США використовують Осаму для виправдання боротьби з тероризмом

      Новий директор національних розвідувальних служб США, до складу яких входять 16 розвідагенцій включно з ЦРУ, Джон Макконнел заявив під час свого «інавгураційного» виступу перед сенатським комітетом з військових служб, що Сполучені Штати «дуже занепокоєні» тим, що Осама бен Ладен, його заступник Айман аль-Завахірі та керівництво «Аль-Каїди» намагаються відбудувати свою терористичну мережу та відкрити нові тренувальні табори в горах Пакистану, поблизу кордону з Афганістаном. Таке повідомлення 28 лютого надрукувала впливова американська газета «Вашингтон пост». Заява директора американських розвідувальних служб про те, що № 1 і № 2 у керівництві «Аль-Каїди» перебувають у Пакистані і що саме до цієї країни перенесли 2001 року свій оперативний центр, викликала різкі заперечення пакистанського керівництва. Заява Макконнелла про активізацію діяльності терористів повністю дисонує з заявою, яку зробив у жовтні минулого року президент США Джордж Буш: «Запевняю, що ми перемагаємо, а «Аль-Каїда» втікає». Згадка «головного розвідника США» про бен Ладена тим більше дивна, що ще 2002 року США прозвітували про ліквідацію Осами — його сховок у горах Тора-Бора було розбомблено. Та чи так це насправді? Таємна французька розвідка DGSE повідомила у вересні минулого року, що Осама бен Ладен помер 23 серпня 2006 року на території Пакистану від тифозної лихоманки, яка паралізувала його нижні кінцівки. Цю непідтверджену інформацію французи отримали від саудівської розвідки.

      1 березня один з військових лідерів Талібану мулла Дадулла заявив в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що Осама бен Ладен живий: «Осама рідко виходить, його бачать лише його товариші. Але ми обмінюємося посланнями та укладаємо спільні плани». Можливо, це блеф соратників? Утім тіла загиблого Осами ніхто не бачив...

      Серія згадок про Осаму впродовж останніх днів з'явилася не випадково, адже головному терористу світу, за голову якого ФБР визначило винагороду в 25 млн. доларів, сьогодні виповнюється 50 років, а він надалі, ймовірно, живий і перебуває на волі. Людина, яка відповідальна за терористичні атаки на Всесвітній торговельний центр у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року, що забрали життя трьох тисяч людей, за бомбові замахи на посольства США в Кенії та Танзанії 1998 року, які забрали життя більше 200 осіб, за замах 2000 року на американський авіаносець «Коул» в Ємені, за вбивство 18 американських військовослужбовців 1993 року в Сомалі, за бомбардування військової бази Хобар у Саудівській Аравії 1996 року... Ця людина й надалі залишається недосяжною для американських спецслужб з їхніми багатомільярдними бюджетами та тисячами розвідників. Тому не виключено, що «полювання на Осаму» є нечесною і більш ніж таємничою грою, в якій кішка не поспішає впіймати та з'їсти мишку. Можливо, навіть мертву «мишку».

Звідки «єсть пішов» терорист №1

      Осама бен Мухаммед бен Авад бен Ладен народився 10 березня 1957 року в Саудівській Аравії. Його батько походив з Ємену, а мати — з Сирії. Батько Мохаммед бен Ладен заснував будівельну компанію і доволі швидко став мільярдером. Не без допомоги саудівської королівської родини, яка, зокрема, давала замовлення на особливо важливі роботи в священних для мусульман містах Мекка і Медина. Бен Ладен-старший мав 54 дитини від 22 дружин, і Осама був чи то 17-м, чи то 25-м його сином, тобто займав не дуже високу позицію в родинній ієрархії. Під час навчання на факультеті економіки та менеджменту університету в місті Джадда, що в Саудівській Аравії, Осама потрапив під вплив релігійних лідерів, які залучили його в світ ісламської політики.

      Прискоренню політизації Осами посприяла радянська інтервенція до Афганістану 1979 року. Він відразу ж підтримав газават, а в середині 80-х прибув до Афганістану, щоб особисто взяти участь у війні з радянськими військами.

      Яка іронія долі! Осама був зрощений американськими спецслужбами, що надавали фінансову допомогу моджахедам та організовували для них навчальні табори як у самому Афганістані, так і в Саудівській Аравії та Пакистані. Заснована бен Ладеном в Афганістані організація «Мактаб аль-Хідімат» («Офіс порядку») рекрутувала нових ісламських бійців для війни з совєтами. Причому робила це і в Детройті, і в нью-йоркському районі Бруклін, де розташовувалися офіси «Мактаб аль-Хідімат». Організація «Талібан», яка пізніше захопила владу в Афганістані, також виросла з релігійних шкіл, які були організовані не без закордонної допомоги під час війни з СРСР. Саме «Талібан» надав притулок бен Ладену в 1996 році, коли він уже повернув зброю проти своїх колишніх американських благодійників.

      На середину 90-х Осама вже мав багатий досвід підпільної діяльності та організації воєнізованих угруповань. І великі власні гроші. Він повернувся до Саудівської Аравії і почав працювати в будівельному бізнесі свого батька. Він заснував організацію, яка допомагала ветеранам афганської війни, зокрема і в пошуку «нової роботи». Багато з них пізніше «за путівкою Осами» воювали в Боснії, Чечні, Сомалі та на Філіппінах. Осама засуджував тісні зв'язки Саудівської Аравії з Америкою, тому 1991 року його вигнали з батьківщини, і він знайшов притулок в Судані, де розпочав співпрацювати з єгипетськими радикальними групами у вигнанні.

Приватне життя: шульга та його 12 дружин

      Осама бен Ладен одружений iз чотирма жінками, з однією з яких розлучився. Всі його дружини мають університетську освіту. За різними даними, він має від 12 до 24 дітей. Точно відомо лише те, що дружина Наджва народила йому 11 дітей. Цей чоловік зростом 194 сантиметри та вагою 75 кілограмів (такі дані містяться в описі ФБР) є лівшею, зазвичай ходить із ціпком, має тихий голос та вишукані манери. Розуміє англійську мову, але сам розмовляє винятково арабською.

      Від Осами бен Ладена формально відреклися більшість членів його родини, включно з його братом шейхом Бакром Мохаммедом бен Ладеном, який є засновником навчального фонду при Гарвардській школі права та Гарвардської школи дизайну. Але чи міг би Осама так вільно та ефективно керувати великими фінансовими потоками, якби у нього не було легальних спільників?! Не варто ще раз перераховувати тісні бізнесово-фінансові зв'язки між родиною бен Ладенів та кланом Бушів, представником якого є чинний президент США. Про це багато згадувалося у ЗМІ, відповідні докази таких зв'язків наводяться у фільмі американського режисера-документаліста Майкла Мура «Фаренгейт 9/11». Родина бен Ладенів володіє найбільшою в ісламському світі будівельною корпорацією та іншими видами бізнесу. Офіси цих компаній розкидані по західному світу від Лондона і Женеви до США. Сумарний капітал бен Ладенів оцінюють у п'ять мільярдів доларів. Американська та європейські розвідки мають докази того, що частина членів родини симпатизує Осамі й, можливо, надає йому допомогу.

Джихад з Америкою

      Його персональний джихад з Америкою розпочався 1992 року — з організації бомбового замаху на американських військовослужбовців у Ємені — і триває досі. Він створив організацію «Аль-Каїда» (у перекладі з арабської — «База»), яка нараховує приблизно три тисячі послідовників. До найбільших «заслуг» Осами належить те, що він першим здійснив «приватизацію тероризму». До нього більшість терористичних організацій ісламського світу потаємно організовувалися та фінансувалися урядами для виконання завдань, які неможливо було виконати легальним шляхом. Бен Ладена можна вважати бізнес-генієм, оскільки у перервах між війнами він устиг заробити чималі кошти — його особистий капітал експерти оцінюють у 250 млн. доларів.

      Американці цікавляться: «Як могло так статися, що потужна армія та досвідчена розвідувальна машина впродовж п'яти з половиною років не спромоглися ліквідувати людину, яка завдала так багато зла Америці?». «Не знаю, але, якщо відверто, то чи це так уже важливо», — відповів кілька днів тому начальник штабу американської армії генерал Пітер Шумейкер. Віце-президент Дік Чейні не був настільки відвертим, але напрям його думок також цілком зрозумілий з наступного коментаря: «Цілком очевидно, що Осама бен Ладен не є єдиним джерелом проблем. Якщо навіть ми вб'ємо його завтра, то проблеми з «Аль-Каїдою» залишаться». Президент Буш наприкінці 2005 року особисто наказав припинити операцію ЦРУ та розпустити спецпідрозділ «Алек Стейшн», завданням якого було впіймати Осаму бен Ладена. Наприкінці минулого року інформагенції рознесли повідомлення, що 2003 року британські військові та розвідники фактично «тримали на мушці» Осаму і доповідали про це американським колегам, які у відповідь порадили... не втручатися не в свої справи. За показовою бравадою американського керівництва приховується або нездатність спіймати Осаму, або небажання зробити це.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>