Нежіноча міцність гірників

10.03.2007
Нежіноча міцність гірників

      Усі звикли, що будь-яку гру «Шахтаря», навіть контрольний поєдинок під час зборів, покаже відомий донецький телеканал. Проте цього разу навіть фінансові можливості мультимільярдера Ріната Ахметова не дозволили подолати проблему, яку створила собі та своїм суперникам «Севілья». Її покарали за продаж телевізійних прав відразу двом покупцям. Подейкують, заборону на показ єврокубкових матчів лідера можна було подолати, компенсувавши штрафні санкції. При цьому вартість трансляції становила б 500 тисяч євро! Але це занадто навіть для українських олігархів. Тому слід було готуватися до того, що про перебіг подій у матчі можна буде дізнатися лише через он-лайнтрансляцію в інтернеті та на радіо. Скептики з цього приводу напророчили, що Мірча Луческу після гри багато розповідатиме про суддівство і... влучили в «десятку».

      Щоправда, цього разу, схоже, донецький тренер мав усі підстави нарікати на дії служителя Феміди, який не дозволив чемпіону України виграти у чинного володаря Суперкубка Європи та Кубка УЄФА, призначивши в його ворота два пенальті. Заради об'єктивності зауважимо, що молодий угорський арбітр Віктор Кошої дозволив і гостям пробити 11-метровий та часто не реагував на симуляціїї валенсійців у штрафному майданчику гірників.

      Справді, напередодні всі вважали за щастя результативну нічию на полі лідера прiмеро, який напередодні обіграв саму «Барселону». Але після гри чомусь в усіх залишилося відчуття гіркоти і втраченої перемоги. Адже в Міжнародний жіночий день усе було красиво: «Шахтар» вирішив у гостьовому поєдинку ризикнути атакуючою агресію і ледь не зірвав банк. Слід зауважити, що гості мали суттєво ослаблений центральний плацдарм оборони — Кучер та Левандовський відбували дискваліфікацію, а Тимощук пішов із клубу. У Луческу практично не було вибору, окрім Гюбшмана та Дуляя, які повинні були знайти спільну мову з Чигринським та Шевчуком. І чеський захисник скористався шансом довести власну спроможність: Томаш не лише добротно виконав свої прямі обов'язки, а й забив дуже важливий гол.

      Розпочалося ж усе негативно для гостей, які раніше ніколи не славилися своєю психологічною стійкістю. Росіянин Олександр Кержаков, який лише взимку переїхав на Піренеї з «Зеніта», пішов на пас із лівого флангу і залюбки впав після контакту з голкіпером Богданом Шустом. Відверто кажучи, такі пенальті є «класичними». Наш воротар зреагував на удар Луїса Марті з 11-метрової позначки, але забракло лічених сантиметрів.

      Відразу після цього Кержаков випросив ще кілька «стандартів», тож складалося враження, що «помаранчево-чорний» захист остаточно розсиплеться під тиском господарів. Врятувало чемпіонів України те, що вони не стали притискатися до своїх воріт, а шукали шляхи до мети на чужій половині поля. Матузалем — найкращий, на думку очевидців, у цьому матчі — спочатку змусив заробити на собі «гірчичник» Наваса, потім рикошетом від «стінки» одержав право на кутовий, врешті подав у штрафний майданчик, і Томаш Гюбшман із гострого кута відновив рівновагу.

      За три хвилини севільці були близькими, щоб знову вийти уперед, але м'яч після штрафного удару влучив у стійку воріт Шуста.

      Після цього гравці обох команд влаштували веселе життя арбітрові, провокуючи того своїми падіннями. Угорський рефері демонстрував дива стійкості. Більше того, у середині першого тайму був красномовний епізод, який підтверджує, що суддя не був лояльним до господарів. У центрі поля після зіткнення з Елано лежав на газоні Поульсен, бразилець приніс тому свої вибачення, а гравці іспанського клубу влаштували «танці навколо судді», вимагаючи дістати з кишені «гірчичника». Так ось угорець у цій ситуації попередив саме гравця господарів, усе того ж «артиста» Марті. Перед перервою Белік разом iз Брандау мали дві нагоди для реалізації контратаки, але схибили.

      Вийти вперед гірникам вдалося у другому таймі. Белік увірвався у штрафний майданчик, де його збив Алвеш. Матузалем класично розвів голкіпера і м'яча по різних кутах. 2:1 на полі «Севільї» — хіба міг хтось про це мріяти!

      Після цього у господарів не знайшлося дієвих аргументів, щоб подолати захист гостей. Андалусійці лише вперто відпрацьовували падіння. І якщо в епізоді, коли після контакту із Чигринським впав Фабіано, арбітр фолу не побачив, то наприкінці матчу все ж не витримав.

      Перед цим Шуст упродовж однієї хвилини двічі витягував м'яч з-під поперечини після ударів Фабіано і Пуерти. А за дві хвилини до завершення матчу Мареска поточився у штрафному майданчику гостей, і наш голкіпер одержав ще один шанс стати героєм. Богдан знову вгадав напрям удару того ж Марески, але снаряд, зачепивши ногу Богдана, таки влетів у сітку.

      Те, що «Шахтар» на рівних тримався з лідером Прімеро підтвердила й кінцівка матчу, коли на небезпечний удар Дуди таким же «пострілом» відповів Жадсон.

      2:2 — і «Шахтар» має чудовий шанс уперше у своїй українській кар'єрі вийти до чвертьфіналу Кубка УЄФА, скориставшись тим, що чинному володарю цього трофея все ж ближче до серця можливість виграти національний чемпіонат.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

      — Якби мені перед матчем хтось розповів, що ми зіграємо 2:2, я був би дуже задоволений. Але зараз можу сказати, що незадоволений кінцевим рахунком. Ми добре організували гру, не дозволивши «Севільї» нав'язати нам свій план. У нас були гарні контратаки, дві з яких суддя зупинив із незрозумілих причин.

      Думаю, що ми сьогодні грали проти кращої команди Європи. Це засвідчують результати суперника в чемпіонаті Іспанії та Кубку УЄФА. Іспанська команда дуже дисциплінована, з гарними футболістами та фантастичною агресивністю у грі. Ми ж заблокували всі небезпечні зони суперника, особливо ті, де діяли Навас та Алвеш. Ми робили ставку на швидкі контратаки. Шкода, що суддя своєрідно трактував правила гри. Здається, він перебував під тиском трибун. Принаймні другий пенальті спровокували глядачі своїм свистом. І до цього було чимало моментів, коли гравці «Севільї» намагалися випросити пенальті.

      У повторному поєдинку буде дуже складно, але ми сподіваємося на підтримку нашої публіки. Спробуємо пройти далі, але нам потрібно забути сьогоднішній результат. «Севілья» — це така команда, яка здатна повернути гру на власну користь. Шкода також, що ми знову одержали чимало карток. Скажімо, Матузалем чисто зіграв у м'яч, але після реакції публіки арбітр дав йому попередження. Чомусь я переконаний, що і в повторній грі буде аналогічне суддівство.

Хуанде Рамос, головний тренер «Севільї»:

      — Я згоден, що цей результат як для Кубка УЄФА не надто радісний. Можна було сподіватися і на значно більше. Ми ж нічого не забили з гри — лише реалізували пенальті. Для подальшого виступу в цьому турнірі потрібно запропонувати щось сильніше. У грі з «Шахтарем» ми зіштовхнулися з досить агресивною контратакою.

      Повторна гра для нас дуже важлива, але ми ще маємо матчі на внутрішній арені, до яких ставимося з не меншою

відповідальністю. І все ж ми розраховуємо на пристойне завершення протистояння з донеччанами.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/8 фіналу. Перші матчі

«Севілья» (Іспанія) —

«Шахтар» (Україна) — 2:2

      Стадіон «Рамон Санчес Пісхуан»

       20 000 глядачів

      Арбітр — Віктор Кошої (Угорщина)

      «Севілья»: Палоп, Наварро, Даніель, Ескюде, Дуда, Альфаро (Адріано, 46), Поульсен, Пуерта, Навас (Мареска, 68), Марті (Фабіано, 58), Кержаков

      «Шахтар»: Шуст, Гюбшман, Шевчук, Чигринський, Фернандіньйо (Полянський, 90), Дуляй, Матузалем, Белік (Гай, 75), Срна, Елано (Жадсон, 69), Брандао

      Голи: Марті, 8 (пен.); Мареска, 88 (пен.) — Гюбшман, 19; Матузалем, 61 (пен.)

      Попередження: Навас, 17; Марті, 36; Фабіано, 71 — Дуляй, 21; Брандао, 40; Елано, 51; Матузалем, 51

* * *

«Сельта» (Іспанія) — «Вердер» (Німеччина) — 0:1 (Алмейда, 86)

«Маккабі» (Х, Ізраїль) — «Еспаньйол» (Іспанія) — 0:0

«Рейнджерс» (Шотландія) — «Осасуна» (Іспанія) — 1:1 (Емдані, 90+2 — Рауль Гарсія, 17)

«Брага» (Португалія) — «Тоттенхем» (Англія) — 2:3 (Пауло Жорже, 76; Зе Карлуш, 81 — Кін, 57, 90+3; Мальбранк, 72; нереалізоване пенальті: Пауло Жорже. 76 («Б»))

«Ньюкасл» (Англія) — «АЗ» (Голландія) — 4:2 (Стейнссон, 8 (у свої ворота); Даєр, 22; Мартінс, 23, 37 — Аверладзе, 31; Куверманс, 73)

«Парі Сен-Жермен» (Франція) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:1 (Паулета, 36; Фро, 41 — Сімау, 9)

«Ланс» (Франція) — «Байєр» (Німеччина) — 2:1 (Монтеррубіо, 17; Кузен, 70 (пен.) — Хагі, 51; вилучення: Хагі, 69 («Б»); Андрій Воронін грав до 69 хвилини й був замінений, коли центральний захисник «фармацевтів» Хагі отримав другу жовту картку)