Бунт підприємців

03.03.2007
Бунт підприємців

Збiльшений податковий тягар ляже на малий та середнiй бiзнес. (Фото Укрінформ.)

      «Представники так званої «антикризової коаліції» розв'язали тотальну війну проти малого та середнього українського бізнесу. Прийнятий ними бюджет України на 2007 рік поклав основний податковий тягар винятково на підприємництво. Зокрема, на Львівщині збір податків повинен зрости більш ніж на 30 відсотків. Водночас великі підприємства-монополісти, які належать олігархам із правлячого клану, отримують різноманітні державні преференції та пільги», — обурюються у відкритому зверненні Комітет підприємців Львівщини, Асоціація платників податків, Асоціація роботодавців Львівщини та Громадський форум Львова.

 

      Терпець у підприємців урвався після призначення на посаду заступника голови ДПА у Львівській області Юрія Лепецького, розповів «Україні молодій» голова Комітету підприємців Львівщини Ярослав Рущишин. Може, люди ще й стерпіли б новий податковий зашморг, але це призначення стало останньою краплею. «Уряд проводить в Україні тотальні кадрові зміни, в першу чергу — в силових та фіскальних структурах. З роботи звільняють людей, які проявили себе як професіонали та патріоти. На їх місце призначають «своїх», «перевірених», дуже часто — представників колишньої кучмістсько-медведчуківської номенклатури», — йдеться у зверненні бізнесменів.

      «Нам не подобається, що відбувається призначення людей, котрим Львівщина висловила недовіру через масові акції протесту і через офіційні звернення обласної ради. Це є представник тієї податкової банди, яка діяла до 2004 року. Можливо, не чільний і не перший, але представник, — сказав Ярослав Рущишин. І додав, що Юрій Лепецький займав посаду заступника голови ДПА у Львівській області, коли податкова стала штабом фальсифікацій президентських виборів на Львівщині.

      За словами пана Рущишина, існує багато документів, де виписані критерії, яким повинен відповідати чиновник, і найбільшою ганьбою є висловлення недовіри місцевим органом влади (24 березня 2005 року офіційним рішенням облради Юрію Лепецькому було висловлено недовіру. — Авт). «Це мусить бути перепона на призначення цієї людини на посади не лише в області, а в державі. Ми ж повинні показати, що раз ти в нас себе зганьбив, то більше тобі місця тут не буде», — сказав голова Комітету. Організація звертатиметься до представників місцевого самоврядування. Якщо ж і тут «отримають ляпаса», то бізнесмени обіцяють вдатися до протестів, у крайньому випадку — до масштабних акцій громадянської непокори.

      Обурення викликає у пана Рущишина і той факт, що план зі збору податків на Львівщині збільшили на 30 відсотків. Він переконаний, що їх будуть «вибивати» з легального малого та середнього бізнесу. «Які підстави збільшення у Львівській області зборів? Наскільки я знаю, плани у Львові перевиконують. І це лише тому, що останні 2 роки політика не пхалася до бізнесу. Нині ж нас хочуть повернути у часи «кучми—медведчука». Збиток від таких дій нестимуть ті, хто веде «білу» бухгалтерію», — пояснив голова комітету.

      Солідарні у негативному ставленні до процесів, які відбуваються у Львівській податковій, також інші об'єднання бізнесменів. Голова Львівської асоціації малого та середнього бізнесу Григорій Васильців хоч зазначив, що наразі їхня організація узгоджує загальну позицію до останніх подій, та все ж висловив негативне ставлення до бізнес-тенденцій, пов'язаних з кадровими призначеннями. На його особисту думку, повернення старих кадрів триває по всій Україні, а не лише на Львівщині. «Вони будуть вести ту політику, яку їм нав'язуватимуть з Києва. Не знаю, можливо, вони за той час порозумнішали, і те, що було до 2005 року, не повториться», — сказав він.

      Не розуміє причин збільшення плану збору податків і голова Асоціації платників податків Теодор Дяків. «Є законом встановлені ставки податків. Тому підвищення плану зi збору податків для мене як для підприємця є незрозумілим. Це ж не підвищення ставок податків. Це банальне ініціювання вибивання податків з легальних підприємців. Таким чином держава сприяє тінізації підприємницької діяльності», — пояснив Теодор Дяків. Що ж до персони першого заступника податкової, то, на думку голови АПП, досвід, здобутий Лепецьким у «домайданний» період, суперечить заявам уряду, які стосуються прозорості та партнерства у стосунках iз підприємництвом. Він також сказав, що Асоціація очікує реакції ДПА України на відкрите звернення підприємців. «Уже відповідно до реакції ми будемо визначати подальші свої дії», — сказав Теодор Дяків.

      Тим часом представники львівської податкової досить стримано реагують на заяви підприємців.

      «Що стосується податку на додану вартість, то це правда — є вже розпис Мінфіну, де порівняно з минулим роком у межах 30 відсотків є приріст податку на додану вартість. За іншими платежами приріст менший», — сказав у коментарі «Україні молодій» заступник голови ДПА Микола Князевич. Що ж до причин такого росту, то, за його словами, принцип дуже простий — Верховна Рада так проголосувала.

      «Є два моменти, за рахунок яких могли б зрости платежі, — збiльшення обсягів валового продукту і поступова детінізація економіки. Якщо припустити, що в якомусь iз регіонів рівень тіньових оборотів невисокий, то резервом для росту платежів є тільки обсяги виробництва», — сказав пан Князевич і додав, що в цілому, якщо не дивитися на ПДВ, а розглядати всі платежі, то ріст на Львівщині є адекватним порівняно з іншими регіонами.

      Окрім того, за словами заступника Львівської податкової, Комітет підприємців правий у тому сенсі, що навантаження із залучення платежів до бюджету ляже на малий та середній бізнес Львівщини. Утім він пояснює це тим, що пропорція середнього і малого бізнесу до всього бізнесу регіону є більшою, ніж питома вага середнього і малого бізнесу в східних регіонах України. «Там є велика промисловість, а на Львівщині її немає, тому основне навантаження в нашій області, як, до речі, і по Західній Україні, лягатиме на малий і середній бізнес», — пояснив він.

 

КОМЕНТАР

Юрій Лепецький,

заступник голови ДПА у Львівській області:

      — Близько тижня я читаю в ЗМІ різні варіації на одну й ту ж тему. Я бачу упереджене ставлення до мене керівництва Комітету підприємців Львівщини. Про «об'єктивність» КПЛ свідчить хоча би той факт, що вони навіть не спромоглися уточнити до цього часу, що я був призначений на посаду заступника голови, а не на посаду першого заступника голови. Аналогічна ситуація з іншими наведеними у заяві «фактами». Зокрема, в період президентських виборів 2004 року, який згадується у заяві, я не виконував обов'язки голови ДПА Львівської області. А з грудня 2004 року я перебував у відпустці — готував магістерську роботу, яку захистив у лютому 2005 року. Ні в той період, коли я працював на посаді першого заступника голови ДПА у Львівській області, ні після свого звільнення з посади, ні зараз жодних претензій чи звинувачень у якихось неправомірних діях від правоохоронних органів або від керівників бізнесових структур я не отримував. А заяву КПЛ я можу розцінити лише як наслідок замовленої політичної гри, направленої на штучну дестабілізацiю ситуації, байдуже, чиї корисливі інтереси вона захищає.