Бюджет страждає — грошей немає

02.03.2007
Бюджет страждає — грошей немає

«Антикризовики» діють за планом «Б». Міністр юстиції Лавринович, мабуть, розповідає віце-прем'єру Клюєву про те, як його ніхто з керівництва уряду не бив. (Фото PHL.)

      Замість Януковича-урядовця чергове засідання Кабінету Міністрів вів Янукович-політик. Прем'єр, як ніколи до того, був багатослівним і старанно експлуатував свій улюблений образ суворого, але справедливого господаря. Він говорив те, що найбільше любить чути електорат, і при цьому грозив пальцем начальству, яке традиційно заважає народу добре жити.

 

Жити буде краще, жити буде веселіше

      «Ми сьогодні вносимо зміни до Державного бюджету. І я хотів би привітати усіх з першим днем весни, — Віктор Федорович, намертво зв'язавши ці дві важливі для держави події, продовжив: — Ми одержали приріст податкових надходжень, і тому можемо збільшити видатки бюджету на 7,2 млрд. гривень».

      Кошти, отримані, за словами Прем'єра, нещадною експлуатацією бідолашних податкових інспекторів, будуть використані не абикуди, а на святу справу — підвищення зарплат і пенсій. Таким чином, з 1 квітня мінімальна заробітна плата становитиме 420 гривень, з 1 липня — 440, а з 1 жовтня — цілих 460 грн. А під Новий, 2008-й, рік мінімальна зарплата сягне 81% прожиткового мінімуму. «Зарплата вчителів та лікарів зросте приблизно на 200 гривень у місяць, — сипав козирями Віктор Федорович. — Звичайно, це не межа, і уряд працюватиме далі».

      І, щоби остаточно перехопити ініціативу у політичних конкурентів, Янукович підняв очі від папірця й уважно глянув у телекамеру, яка з'єднує його із власним виборцем: «За нашими розрахунками, розмір прожиткового мінімуму має бути більшим, ніж це пропонує постанова Верховної Ради і Президент. Отже, цей показник з 1 квітня нинішнього року зросте на 24 гривні (а не двадцять, як нам пропонували), а з 1 жовтня — на 22 гривні (пропонувалось 19)».

      Члени уряду, схиливши голови, уважно конспектували сказане. І тільки міністр палива та енергетики Юрій Бойко, мабуть, під впливом мізерних цифр для народу, кривився і ковзав поглядом по стіні.

Пенсіонерам — морозиво, дітям — квіти

      Не забув Віктор Федорович і про свого найвдячнішого шанувальника — мешканця України літнього віку. «З 1 квітня мінімальна пенсія для осіб, які втратили працездатність, зросте на 1%. Це також буде нормальний підхід, — Прем'єр сам дав собі високу оцінку. — Мінімальний розмір пенсії за віком на 1 квітня становитиме 410 грн., а 1 жовтня — 415 гривень». А щоби Пенсійний фонд не надто розводив руками, Янукович пообіцяв підсобити йому додатковою копієчкою з державного бюджету — 2,6 млрд. гривень.

      На допомогу малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасову допомогу дітям будинок на Грушевського додатково виділить аж 750 млн. гривень. Ще 400 мільйонів з легкої руки Прем'єра підуть для так званих потреб вирівнювання бюджетів — щоби вчителі та лікарі у бідних областях не почували себе обділеними. Залишилося тільки сподіватись, що до списку фінансово неспроможних, чисто випадково, не будуть включені Донецьк та Луганськ.

      Круглу суму 300 мільйонів гривень отримають хто би думали? Правильно, наші доблесні міліціонери, «орли Цушка»! «Так як ми і домовлялися з вами, Василю Петровичу», — просто, майже по-родинному звернувся Прем'єр до свого вірного міністра, демонструючи, що донецькі слово тримають. А заодно — наочно ілюструючи народну мудрість, що без правильної міліції нормальних виборів не організуєш.

      Підкинуть грошенят і спортсменам: «Щоби мотивації у людей були!». Скільки саме не шкода, Янукович не сказав, та й для якої саме справи потрібне стимулювання — рекорди бити чи на дільницях агітувати — не уточнив.

А вас, Макухо, я просив би!..

      Ще перед початком засідання, розуміючи, що без обговорення тарифів не обійдеться, журналісти поцікавилися у міністра економіки Володимира Макухи — які розцінки він вважає справедливими. «Тарифи формує місцева влада, завдання уряду — контролювати», — дистанціювався він від проблеми. І даремно. Бо вчора йому знову визначили роль цапа-відбувайла. «У сфері компетенції уряду формувати ціни на тарифи на місцях, — точка зору Прем'єра різко дисонувала із вислювлюваннями підлеглого, і він нахмурив брови: Я вже робив вам зауваження, Володимире Олексійовичу, що несвоєчасно була організована робота цінової інспекції, і незабаром ми зробимо висновки — про працівників інспекції та вас особисто».

      Наступний месидж Януковича мав би змусити насторожитися київського мера Черновецького. «Нас турбує платіжна дисципліна. Сьогодні не платять у тих регіонах, де найбільша зарплата. Наприклад, у Києві», — невдоволено мовив керівник Кабміну, закінчивши на цьому перелік недисциплінованих регіонів.

«Птахи, як кажуть, заспівали»

      «Посівна кампанія. Прийшла весна, — вдарившись у лірику, Віктор Федорович ще раз уважно глянув на календар. — Вже птахи, як кажуть, заспівали, а Віктор Андрійович (Слаута — віце-прем'єр, курує в уряді АПК. — Авт.) не проводив наради. Проводили, кажете? Але ніхто про це не чув і не знає! Ось ми відновлюємо програму часткової компенсації вартості мінеральних добрив з бюджету, яка діяла у 2003—2004 роках».

      «Ми підписали меморандум із хімічними заводами, гроші виділили, але... Ось нещодавно виробники карбоміду підняли ціну на тонну добрив на 248 гривень», — пан Слаута ненавмисне привідкрив громадськості тонке покривало зі схеми перекачування бюджетних коштів і тим самим ледь не звів нанівець дбайливо підготовлену доповідь Прем'єра.

      Подібним чином працюють і банки, яким держава частково компенсує вартість кредитів сільськогосподарським товаровиробникам: домовлено, що трирічний кредит селяни беруть під 17%, річний — 18%. А потім, вводячи різномантні комісії, ця сума зростає до 22—23 відсотків. Уряд «гасить», влада і банкіри задоволені, бюджет страждає, грошей немає...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>