Тимоха пітерський

01.03.2007
Тимоха пітерський

Сьогодні Анатолій Тимощук скине помаранчево-чорну форму.

      Учора донецький «Шахтар» втратив капітана — Анатолій Тимощук став футболістом санкт-петербурзького «Зеніта». Як повідомляє офіційний сайт чемпіонів України, на прощання Тимощук встановив рекорд: 20 млн. доларів — це найбільша трансферна сума для «внутрішнього» футбольного ринку СНД. Щоправда, за даними різних інформагенцій, 10 млн. донеччани отримають у вигляді поставок газу від компанії РАТ «Газпром», якій належить «Зеніт».

      Також повідомляється, що між «Шахтарем» та «Зенітом» укладено угоду про співробітництво, згідно з якою клуби проводитимуть спільні тренувальні збори й стажування тренерів, товариські матчі, взаємодіятимуть на рівні спортивних шкіл.

      «Анатолій провів у Донецьку дев'ять років. За цей час він перетворився з перспективного юніора на зрілого майстра, набрався безцінного досвіду і зумів завоювати любов уболівальників. «Шахтареві» непросто розставатися зі своїм лідером. Але цей вибір зробив сам Тимощук, і клуб з повагою поставився до нього», — так прощається з провідним півзахисником офіційний сайт гірників.

      Контракт із «Зенітом» Тимоха, як називали його в Україні, підписав на чотири роки. У Пітері його, очевидно, насамперед привабили фінансові умови — близько 4 млн. доларів зарплатні на рік. Стільки не дали б ані «Селтік», ані «Фейєноорд». Має значення також і рівень російського чемпіонату, й амбіції «Зеніта», тренером якого є знаменитий голландець Дік Адвокат. Саме він наполягав на придбанні талановитого волинянина. Нова першість Росії стартує 11 березня.

      Сьогодні о першій годині дня він проведе в Донецьку свою прощальну прес-конференцію.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Анатолій Тимощук

Професійний футболіст, півзахисник

      Народився 30 березня 1979 р. в Луцьку.

      Грав у командах «Волинь» (Луцьк), «Шахтар» (Донецьк).

      У складі гірників дебютував 10 квітня 1998 р. у матчі проти «Таврії». Загалом провів за «Шахтар» 324 офіційні матчі, забив 39 голів. Тричі ставав чемпіоном України, п'ять разів здобував срібні медалі, тричі — Кубок України, одного разу — національний Суперкубок.

      У збірній Україні — 65 матчів, 1 гол. Учасник ЧС-2006 у Німеччині.

      Заслужений майстер спорту.

      Тимощук став другим українським гравцем, трансферна вартість якого сягнула 20 млн. дол. (у 1999 році «Динамо» продало в «Мілан» Андрія Шевченка за 25 млн. дол.).