Чари для Термінатора

01.03.2007
Чари для Термінатора

20-річна Тая у присіданні піднімає 172,5 кг. (Фото Ігоря СПІВАКА.)

      На зустріч із кореспондентом «УМ» Таїсія Кузнєцова прийшла разом із мамою Іриною Георгіївною. На рекордсменку світу з силового виду спорту, який ще недавно вважався суто чоловічим, тендітна 20-річна дівчина зовсім не схожа — скільки до неї не придивлявся, богатирських рис зовні не помітив. Тож у голові не вкладалося, що спілкуюся з триразовою чемпіонкою світу з пауерліфтингу.

      Увагу преси до себе Тая прикувала тим, що зібралася стати першою українкою, яка візьме участь у традиційному турнірі Арнольда Шварценеггера. Як відомо, губернатор-«Термінатор» Каліфорнії традиційно збирає найсильніших людей планети. Його змагання «Арнольд класік» починається вже сьогодні, у перший день весни. Цього разу силачi змагатимуться в Коламбусi i Нью-Йорку. Інтерес до юної мешканки Дніпропетровська підігріли повідомлення, що до Америки її запросив сам Шварценеггер. Проте дівчина це відразу заперечила.

 

Стежкою Алфі Ньюмен

      — Термінатор особисто мене не кликав. Але решта є чистою правдою — зокрема, те, що я мрію підкорити Голлівуд. Принаймні палаю великим бажанням продемонструвати свої здібності.

      — Таю, і коли ж така симпатична дівчина відчула в собі потяг до богатирської сили?

      — Ще в дитинстві. Скільки себе пам'ятаю, в нашій однокімнатній квартирі завжди були турнік і шведська стінка. Тато займався веслуванням на каное і для розвитку сили вправлявся зі штангою. І щойно в нас з'явилася більша житлова площа, цей снаряд знайшов у ній постійне місце.

      — І в якому ж віці до шматків заліза підійшла ти?

      — Років у 12. Причому це заняття захопило не лише мене, а й подруг — вони почали просити дозволу позайматися зі штангою, щоб підкоригувати свої фігури.

      — Так зі штангою по життю й пішла?

      — Займалася я багато чим — і стрибками на батуті, і бальними танцями, і художньою гімнастикою, і навіть у цирковій студії. А зосередитися на пауерліфтингу вирішила тоді, коли прочитала статтю про американку Алфі Ньюмен, яка стала чемпіонкою своєї країни в цьому виді спорту. Зауважила, що зі своїми результатами я нічим від неї не гірша. Незабаром тато запропонував мені спробувати свої сили на змаганнях. За кілька місяців я дебютувала у Львові, де у віці 14 років виконала норматив майстра спорту у ваговій категорії до 48 кг.

      — Міжнародний дебют, мабуть, теж запам'ятався?

      — На чемпіонаті світу з пауерліфтингу серед дівчат в Індії — країні з вражаючим поділом на багатих і бідних — я посіла друге місце. Привертало увагу, що майже всі перші місця дісталися представникам Росії, а з наших виступали лише я та ще один хлопчина.

      Наступні зарубіжні турніри приносили мені винятково перші місця: чемпіонат світу 2004 року серед дівчат у Південній Африці, за рік по тому — юніорський турнір у США.  А в 2006-му здобула перемогу вже на дорослому рівні.

      У цифрах мої досягнення виглядають так: 172,5 кг піднімаю у присіданні, 100,5 кг — у жимі лежачи, 160 кг — у тязі, а в сумі — 420 кг. Усі вони є світовими рекордами, встановленими в американському місті Лейк-Джордж.

Ігри за лаштунками

      — Проте останнім часом твої думки спрямувалися в іншому напрямку. Що змусило написати скаргу на ім'я міністра у справах сім'ї, молоді та спорту?

      — Зовсім небезпідставні підозри у неправильному використанні бюджетних коштів. Голова Дніпропетровської обласної федерації пауерліфтингу Кравченко так і не зміг нам пояснити, куди зникають членські та стартові внески, а також кошти за неіснуючі збори та винагороди за переможні виступи наших спортсменів. Звернення до вищих інстанцій у пошуках справедливості результату не принесли. Зрештою, достукатися вдалося тільки до приймальні Президента України. Там мені допомогли зустрітися з головою Дніпропетровської облдержадміністрації Надією Дєєвою, яка пообіцяла не залишити наше питання без уваги.

      Проте події пішли в протилежному напрямі. У березні минулого року я виграла чемпіонат України, що дозволило мені увійти до складу національної збірної. І того ж місяця мене не допустили до обласних змагань начебто через відсутність медичної довідки. Від цього можна тільки розвести руками. Зрозуміло, що медична комісія для мене є обов'язковою, а довідку повинно було отримати саме керівництво федерації. У решти учасників турніру подібних проблем чомусь не виникло.

      Не взявши участі в чемпіонаті Дніпропетровщини, я не змогла сплатити щорічний внесок (25 гривень). За це мене виключили зі складу обласної федерації пауерліфтингу. До того ж ця прикра історія сталася напередодні чемпіонату Європи, де я мала захищати честь України...

Проблеми через відмову від стероїдів

      — Таю, ти неодноразово заявляла про відмову від стероїдів. Можеш щось сказати у зв'язку з недавнім допінг-скандалом у середовищі українських «ліфтерів»?

      — Мене часто запитують, як, працюючи з такою величезною вагою, я примудряюся зберігати тендітну фігуру. Відповідь дуже проста: на відміну від інших спортсменок, я не вживаю стероїдiв, а саме ці препарати роблять жінок чоловікоподібними.

      У зв'язку з допінг-скандалом ми пересвідчилися, що у Федерації пауерліфтингу України проблем вистачає — минулого літа Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА) дискваліфікувала її з вересня 2006 року до кінця 2007 року.

      — У зв'язку з цим якими були твої кроки?

      — У мене був лише один вихід — я написала заяву про вихід із Федерації пауерліфтингу України у версії IPF. Після цього стала володаркою Кубка Європи у версії WPC, а у вересні 2006-го у складі команди Всеукраїнської організації пауерліфтингу стала переможницею чемпіонату світу в США.

      — Однак замість нагород на батьківщині ти отримала лише зайві клопоти...

      — Дійсно. Замість лаврів від профільного міністерства я отримала... вимогу заплатити штрафи за участь у змаганнях під егідою WPC. Тепер управління у справах сім'ї, молоді та спорту Дніпропетровської облдержадміністрації мусить доповісти про вжиті заходи.

      — Проте навіть на такому невтішному тлі ти вирішила взяти участь в «Арнольд класік»?

      — Ці змагання унікальні, і право приїхати на них випадає не так уже й часто. Адже тут одночасно триває суперництво з двох десятків видів спорту — бодібілдингу, важкої атлетики, боротьби тощо. Сюди ж приїздять голлівудські зірки, телебачення й преса. Тож це чудовий шанс засвітитися на найвищому рівні, і я сподіваюся використати його сповна.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Таїсія Кузнєцова

Міжнародний майстер спорту з пауерліфтингу

      Народилася 6 травня 1986 р. в Дніпропетровську.

      Студентка четвертого курсу місцевого Інституту фізкультури і спорту.

      Триразова чемпіонка світу в категорії до 48 кг. Побила 10 світових та 10 європейських рекордів.

      Зріст — 158 см, вага — 48 кг.