Велике бачиться на відстані

22.02.2007

      23 лютого, на День захисника Вітчизни, народжуються справжні чоловіки — такі, як Віктор Ющенко. Захисником Вітчизни він став ще юнаком, коли проходив службу на кордоні. У Національному банку України Ющенко був не тільки захисником, а й батьком української гривні. На посаді Прем'єр-міністра — справжнім захисником соціально незахищених верств населення, пенсіонерів, бюджетників, селян. При тоталітарному кучмівському режимі Ющенко став лідером і прапором опозиції, і 2004 рік — час президентських виборів — став справжнім пеклом, а водночас і гартом для Ющенка-політика. Він вижив завдяки молитвам мільйонів людей, вони відстояли його президентство.

      Віктор Андрійович Ющенко, який завтра відзначатиме своє 53-річчя, — Президент нової генерації, лідер нового, європейського мислення. На жаль, політикум і значна частина електорату виявилися неготовими до нових стандартів демократії, до євроінтеграції, що засвідчили результати виборів-2006. Так, були помилки і в «помаранчевій» команді. Але мудрі люди кажуть: велике бачиться на відстані. Ми змінилися, змінилася держава, змінюється мислення. Люди отримали можливість говорити й писати те, що відчувають, не боячись гонінь. Зроблено важливі кроки до суспільного компромісу, об'єднання правого й лівого берегів Дніпра навколо загальнодемократичних, загальнонаціональних цінностей. Утім потрібні роки, щоб нація оцінила внесок Ющенка у розвиток України як європейської демократичної держави.

      Неможливо виконувати Універсал, коли одна сторона живе за законом, а інша — «по понятіям». Україна знову бачить усю непривабливість Прем'єра Януковича та його політики. Виявляється, що «донецькі» приходили до секретаріату Президента «пограти в наперстки». По суті, протистояння двох Вікторів — це не боротьба двох особистостей, це боротьба демократії, прозорості, європейських цивілізаційних стандартів із клановістю й визискуванням. Такі два підходи неможливо об'єднати в одне ціле, як неможливо об'єднати вогонь і воду.

      Партія реваншистів-«регіонів» та вся кризова коаліція вже на цей час наробили в кілька разів більше кадрових і тактичних помилок, ніж «помаранчева» коаліція в період свого урядування. Вони просто зневажають народ. Досить сказати, що «регіонал» Азаров, котрий займає одразу кілька владних крісел, із трибуни Верховної Ради просто посилає всіх подалі. Один із головних винуватців колапсу, що зараз відбувається у стосунках гілок влади, — автор політреформи Мороз. Залишається сподіватися, що люди зі східних регіонів, котрі були переконані в тому, що «сині» популісти «покращать життя вже сьогодні», уже не будуть тішитися марними ілюзіями і стануть мудрішими. Адже кризова коаліція «віддячила» своєму електорату антисоціальним бюджетом, підвищенням цін на продукти харчування та комунальні послуги. Як після цього має ставитися народ до Януковича і його «Регіонів»? Скільки голосів може набрати Соцпартія після зради Мороза? І що казатиме виборцям Компартія після того, як змінила «Капітал» Маркса» на капітал Ахметова?

      Якщо Партія регіонів продовжує потроху відбирати в Президента повноваження, то Комуністична партія на чолі з Симоненком пішла ще далі і пропонує взагалі ліквідувати інститут президентства. Тільки ми, громадяни України, якщо матимемо особисту думку та чітку громадянську позицію, зможемо покласти край цьому шабашу.

      Наш запорізький обласний осередок Всеукраїнського об'єднання «За Україну! За Ющенка!» працює вже понад три роки. Запорізька обласна рада «ЗУЗЮ» прогнозувала, що після парламентських виборів та розколу «помаранчевої» команди громадська активність буде знижуватись, але ми отримали ще 2000 нових прихильників. Такою була відповідь нашого краю на наступ «януковичів». І прикметно, що майже 50 відсотків нових членів «ЗУЗЮ» раніше мали відношення до СПУ та «Регіонів».

      Нелегко нині на Запоріжжі стояти на українських патріотичних позиціях. Мудрі люди кажуть: розпочати добру справу разом — це одне, робити цю справу разом — інше, а ось закінчити розпочате діло разом — найважливіше. Дорогу подужає той, хто йде, і ми підтримуємо Президента на його нелегкому шляху. Запорізький обласний осередок Всеукраїнського об'єднання «За Україну! За Ющенка!» закликає представників усіх «помаранчевих» сил відкинути особисті амбіції та образи, згуртуватися навколо Віктора Ющенка і не словом, а ділом працювати на користь України та українців.

      А Вікторові Ющенку в день його народження бажаємо витримки, здоров'я, натхнення, мудрості, терпіння та міцнішої підтримки.

Тетяна ГАЦЕНКО,
голова запорізького обласного осередку ВО «За Україну! За Ющенка!».
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>