«Круги» на одеській воді

20.02.2007

      У цьому сезоні черкаський «Круг» — безальтернативний фаворит вітчизняного жіночого баскетболу. Це й не дивно, якщо в команді є лідер такого калібру, як Ірина Жукова, одна з кращих розігруючих Європи, котра виступає на батьківщині після народження дитини. Хоча в такому напруженому чемпіонаті повинні з'явитися й нові сильні волейболістки.

      У поточній першості намітилося зростання рівня гри тернопільської «Галичанки» та запорізької «Орбіти». А ось принципові конкурентки черкащанок — волейболістки одеської «Джинестри» — прогавили старт чемпіонату. Можна уявити, який би ми мали чемпіонат у цьому сезоні, якби в Одесі була команда на кшталт тієї, якою керував Ігор Філіштинський.

      У попередньому турі «морячки» могли приєднатися до когорти клубів, яким вдавалося обіграти «Круг». Не вдалося. Хоча причина невдач «Джинестри» значною мірою полягає в необ'єктивності суддів, зокрема в першому матчі принципових суперниць.

      Третя партія поєдинку «Джинестра» — «Круг», рахунок — 23:22, одеситки проводять атаку, і м'яч від блоку падає на половину гостей. Один арбітр це зафіксував, другий — ні, і в підсумку очко віддали черкащанкам, які й виграли цю партію на «більш-менш». Тут важко стриматися й чоловікам, що вже казати про жіночу психологію...

      Можливо, така «сліпота» арбітрів — наслідок давньої нелюбові «центру» (тобто ФВУ) до одеської команди, чиє керівництво неодноразово намагалося розворушити «болото», в якому загруз вітчизняний волейбол. Як відомо, останніми роками існувала одна проблема: якщо тренер жіночої збірної — з Одеси, то «лікарняний» брали гравці «Круга», і навпаки. Тепер перевага на боці Черкас. І навряд чи явний лідер країни отримав особливе задоволення від двох перемог в Одесі, здобутих таким чином...

      Наразі одеситки — чемпіонки кількох попередніх років — залишаються за межею претендентів на медалі. Натомість черкащанки потроху відриваються від групи команд, які ведуть боротьбу за «срібло» і «бронзу». Зверхність «Круга» не є надто вже однозначною, що довели дві поразки підопічних Сергія Голотова «Галичанці» та ще одна — «Орбіті».

      У 12-му турі «Круг» двічі декласував команду з Євпаторії — свого недавнього суперника по фіналу Кубка України. «Керкінітіда», схоже, і не збиралася битися з лідером, зберігаючи сили на матчі з безпосередніми конкурентками.

      А «Джинестра» відповіла черкащанкам бодай заочно, не віддавши жодної партії у Тернополі.

      Цікавими мали б бути поєдинки луганських та запорізьких волейболісток, історія протистояння яких бере початок ще з союзних турнірів. Але сьогодні команди перебувають у різних вагових категоріях. «Орбіта» і на виїзді почувалася, немов удома, тож зміцнила свої позиції на другому місці — двічі по 3:0.

      Так би і став цей тур цілковито «сухим», якби не молода дружина з Білої Церкви, яка вже не зможе піднятися вище передостанньої сходинки, але дала бій сіверськодонецькому колективу.

      В останніх двох турах жіночого чемпіонату очікуються запеклі баталії, і дуже хотілося б, щоб «четвірку» кращих визначила чесна спортивна боротьба, а не позалаштункові домовленості...

 

ТАБЛО

      Чемпіонат України. Суперліга. Жінки. 12-й тур

«Галичанка» — «Джинестра» — 0:3, 0:3; «Круг» — «Керкінітіда» — 3:0, 3:0; «Іскра-Педуніверситет» — «Орбіта-Університет» — 0:3, 0:3; «Рось-Університет» — «Сіверськодончанка» — 2:3, 3:1.

      Турнірне становище: «Круг» — 45, «Орбіта» — 41, «Галичанка», «Сіверськодончанка» — 38, «Джинестра», «Керкінітіда» — 36, «Рось» — 28, «Іскра» — 26.