Не футболом єдиним?

16.02.2007
Не футболом єдиним?

Вiктор Янукович (у центрi) iз сином i Рiнатом Ахметовим на матчi «Шахтар» — «Нансi». (Фото УНІАН.)

      «Де б собі таку роботу знайти?» — мабуть, спантеличено чухали потилиці пересічні громадяни після того, як з'явилося повідомлення, що в ході робочої(?) поїздки до Донецька Прем'єр-міністр Віктор Янукович відвідає єврокубковий матч «Шахтаря» проти французького «Нансі». А уболівальники відразу спохмурніли і не приховували свого роздратування. Бо цей «VIP-фан» із певних часів має репутацію невезучого і тому не зовсім бажаного гостя на домашніх євроматчах гірників. Приміром, рік тому, теж у лютому, уболівальник Янукович зi схожою помпою прибув до Донецька на поєдинок «Шахтаря» і знову ж таки із французькою командою «Лілль». Той двобій завершився «сухою» нічиєю, що означала поразку — гірники припинили виступи в Кубку УЄФА.

      Результат нинiшнього двобою з «Нансі» вже відомий — 1:1. Реакція уболівальників — теж. Та й сам «VIP-фан» наступного дня був не в найкращому гуморі, проте продовжував свою робочу поїздку Донецьком. Зокрема, як і було заплановано, глава уряду з нагоди чергової річниці виведення радянських військ з Афганістану взяв участь у покладанні квітів до пам'ятника воїнам-інтернаціоналістам. Вiдтак супроводі перших керівників області та міста відвідав Свято-Преображенський собор, будівництво якого в центрі Донецька вже фактично завершується.

      А трохи перегодя об'єктом уваги Віктора Януковича за планом мала стати ще одна знакова новобудова — суперсучасний стадіон «Шахтар», розрахований на 50 тисяч уболівальників, що з літа минулого року зводиться в парку ім.Ленінського комсомолу. Уряд та його керманич свою увагу до футболу проявляють не тільки у вигляді відвідин матчів. У середу Кабмін уже направив на розгляд парламенту законопроект «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу в Україні». Звідси й підвищений інтерес до стадіону «Шахтар», який можна вважати своєрідною візитною карткою  готовності країни проводити змагання подібного рівня.

      Напередодні ж приїзду сюди глави Кабміну на будмайданчик прибув народний депутат України і президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов, який висловив задоволення темпами зведення спортивної арени. За його словами, спорудження йде за графіком, і з самого початку робіт витрачено 70 мільйонів доларів (підрядником є турецька фірма «ENKA», а загальний бюджет будови — 250 мільйонів).Отож президент «Шахтаря» сподівається, що в сезоні 2008—2009 його команда гратиме вже на цьому стадіоні.

      Утім, попри чітке футбольне спрямування поїзки, Віктор Янукович проявив здатність розмовляти й на інші теми. Зокрема, під час підходу до преси, він заперечив свою обізнаність із отими «чорними списками», де, буцімто, є низка прізвищ українських політиків, яким заборонено в'їзд до Росії. «Я вперше чую... Я не вірю в жодні чорні списки», — запевнив глава Кабміну. За його словами, з'ясування стосунків через ЗМІ протягом останніх двох років досить негативно вплинуло на українсько-російські вiдносини. І тому нині доводиться вирішувати ситуацію, «...коли не пускали громадян Росії на територію України. Росія відповіла. Та ми здатні вирішити, справитися з такими проблемами, і їх не буде в перспективі».

      Також Прем'єр продемонстрував непогану поінформованість про негативне ставлення більшості депутатів «антикризової» коаліції до кандидатур Президента України Віктора Короля та Володимира Огризка на посади, відповідно, глави СБУ та міністра закордонних справ. Як каже Віктор Янукович, згадані кандидатури розглядатимуть у фракціях коаліції вже наступного тижня, а доля цих призначень стане відомою тільки після серйозних та гострих дискусій.

      Дещо несподіваною була оцінка глави Кабміну й нинішнього стану вітчизняної економіки. На тлі гучних фанфар про неабиякі «економічні подвиги» та досягнення уряду Януковича, коли зайшла мова про закономірне підвищення за цих умов зарплат та соціальних виплат, Прем'єр несподівано зізнався, що оцінка стану української економіки є дещо завищеною. «Так, економіка дійсно набирає обертів. Та це не означає, що вона набула стабільності... Ось як тільки вона стане стабільною, ми тоді будемо приймати відповідні рішення. Я не буду про це багато говорити, краще ми просто це зробимо», — пообіцяв він.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      На заяву Віктора Януковича щодо пенсій та зарплат уже почали реагувати політичні опоненти. Нагадаємо, що Президент України, який неодноразово наголошував на надто низьких соціальних гарантіях для населення, обіцяних урядом на 2007 рік, підписав Держбюджет саме за умови, що Кабмін підвищить рівень мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Тепер же, на думку фракції «Наша Україна», заяви Прем'єра Януковича про відсутність підстав для перегляду мінімального рівня зарплат і пенсій є фактичною відмовою від зобов'язань, узятих перед Президентом України під час ухвалення бюджету. Про це заявив лідер фракції  В'ячеслав Кириленко. «Реальне зменшення заробітних плат і пенсій, яке відбувається у зв'язку з політикою уряду Януковича на тлі багаторазового зростання тарифів на ЖКП та цілої низки інших подорожчань, мусить бути зупинене, — цитує Кириленка прес-служба «Нашої України». — Якщо цього не буде зроблено на виконання зобов'язань коаліції та уряду перед Президентом, то такі процеси ініціюватиме фракція «Наша Україна». Лідер фракції пояснив, що «це може бути внесення на розгляд парламенту проектів постанов про підвищення мінімальної заробітної плати та пенсії». «Такі заяви прем'єра вкотре доводять, що його політика носить виразно антисоціальний характер і спрямована на задоволення інтересів олігархічних кланів, а не простих людей», — додав В'ячеслав Кириленко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>