Донецьке золото

13.02.2007
Донецьке золото

Олена стрибала в кольорах «Шахтаря».

      Народна прикмета стверджує, що велике скупчення зірок на нічному небі, як правило, гарантує гарну погоду. Так само у спортивному світі: якщо в Донецьку відбувається міжнародний турнір «Зірки жердини», змагання мають завершитися встановленням нового світового рекорду. Початок цієї традиції свого часу поклав уславлений рекордсмен світу, засновник турніру, а нині президент НОК України Сергій Бубка. Підкорені ним на «Зірках жердини» висоти — 6.06., 6.11 та 6.15 — і досі залишаються неперевершеними показниками. Утім цікавість до турніру не зникла й після того, як Бубка зачохлив жердину. З 2004 року статус «кузні рекордів» донецькому палацу «Дружба» повернула росіянка Олена Ісінбаєва. Спочатку вона взяла 4.81 і 4.83, минулого року — 4.91, цього разу — ще на 2 см вище.

 

У секторі — «Бубка в спідниці» і... без

      На цьогорічний, уже 18-й, турнір «Цептер-Зірки жердини», зібралося 23 учасники з восьми країн (нині географія змагань розширилася завдяки дебюту в Донецьку спортсменів з Аргентини та Бразилії). Головним призом від банку Бубки «Родовід» за встановлення світового рекорду було визначено кілограмовий злиток золота. Від нагородження рекордсменів новеньким авто, схоже, вирішили утриматися з дуже поважної причини: в Ісінбаєвої вже зібрався цілий автопарк...

      Само собою, найімовірнішою володаркою кілограма золота вважалася саме росіянка. «Мені дуже приємно виступати на цьому турнірі, бо відтоді, як мене вшанували званням «Почесний громадянин Донецька», я відчуваю себе тут, наче вдома. Намагатимуся поліпшити свій результат», — зізналася Олена напередодні змагань. За її словами, чоловіки теж мають шанси поборотися за рекорд і за 1 кг «жовтого металу» — головний приз.

      Звісно, присутні оцінили цей жарт «Бубки в спідниці». Хоча стрибуни-спортсмени, певна річ, доводили, що й справді серйозно налаштовуються на боротьбу. Приміром, атлет з Австралії Пол Берджес, який переміг на минулорічних «Зірках» (5.80), повідомив, що нині перебуває в непоганій формі — у цьому році вже подолав 5.91. Узагалі, Берджес має у своєму активі подолані «гросмейстерські» 6 метрів. А те, що цю ж висоту свого часу зуміли підкорити ще двоє учасників турніру — американці Тобі Стівенсон та Бред Уолкер, обіцяло цікаву боротьбу в секторі.

      Україну на «Зірках жердини-2007» представляли Олександр Корчмід із Броварів та трійця вихованців спортклубу Сергія Бубки — Денис Юрченко, Наталя Кущ і Олександр... Бубка. Так-так, у секторі — знову Бубка — племінник Сергія Бубки, син Василя Бубки, відомого стрибуна ще в часи СРСР.

Не береться 4.92 — давайте ще вище!

      І не біда, звісно, що молодий донецький стрибун на дебютних «Зірках» зірок із неба не хапав. Він припинив змагання з результатом 5.40, так і не підкоривши поки недоступні для нього 5.60. На згадану висоту з другої спроби тільки й спромігся ще один вихованець донецької школи Юрченко. Зате «вистрілив» Корчмід — перестрибнувши з останньої спроби 5.80, він на 10 см поліпшив своє особисте досягнення і став третім призером турніру. Той самий результат показали також другий призер і переможець змагань. Але росіянин Віктор Чистяков взяв висоту із другої спроби, а австралійцю Берджесу вона підкорилася відразу. Затим, уже в ранзі переможця, Пол ще тричі безуспішно штурмував 5.90.

      У змаганнях серед жінок певні сподівання пов'язували з донеччанкою Наталею Кущ. І сама спортсменка, яка на минулому турнірі встановила рекорд України (4.51), мала намір поліпшити це досягнення. Не сталося. Підкоривши 4.22 і збивши планку на висоті 4.42, Наталя двічі намагалася подолати рекордні для неї 4.52, однак марно.

      Третім призером серед жінок стала Ганна Роговська з Польщі, яка подолала 4.72, а штурмуючи 4.82, вибула із подальших змагань через травму. Із цим же результатом, але за меншою кількістю спроб, друге місце посіла Кім Хау з Австралії. Заодно вона встановила рекорд своєї країни.

      Олена Ісінбаєва розпочала змагання із висоти 4.62, що, схоже, стала для неї своєрідною розминкою. З першої спроби, легко і впевнено, вона подолала й 4.72 та 4.82. А надалі наштовхнулася на впертий опір висоти 4.92. Після того як росіянка двічі збила планку, в переповненому палаці «Дружба» зманіжені рекордними висотами глядачі загомоніли про ймовірну сенсацію: мовляв, вперше за останні роки доведеться йти додому, так і не ставши свідком світового рекорду. Проте Ісінбаєва швидко поставила уболівальників на місце. Щоправда, спершу попросила поставити планку на іншій висоті — 4.93. І сповна скористалася останньою спробою, впевнено перелетівши через рубіж — є черговий рекорд світу для закритих приміщень!

      Трохи згодом уже 20-разова рекордсменка світу зізналася журналістам, що мала чималий зуб на оті 4.92. Оскільки цю висоту кілька разів штурмувала протягом минулого сезону, і все дарма. Тому після двох невдалих спроб вирішила просто відмовитися від неї і перенести останню спробу вище.

      Судячи з того, з яким запасом Олена подолала рекордну висоту, покращення й цього результату в її виконанні, мабуть, не за горами.

      А ось коли буде підкорено рекорди, встановлені Сергієм Бубкою, залишається питанням із питань. Сам уславлений рекордсмен, який свого часу 35 разів поновлював світові досягнення, не може дати відповіді. Хоча із свого боку робить усе, аби молодші спортсмени змогли продовжити його рекордні традиції.