ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

08.02.2007
Допінговий скандал в Україні

      У вітчизняному футболі назріває чергова серія протистояння Донецька й Києва. Новим приводом для нього стала допінгова перевірка футболістів команд вищої ліги, проведена в міжсезоння за рекомендацією міжнародних федерацій. Виявляється, рік тому в аналізах 16 футболістів знайшли заборонені препарати, а відомо про це стало лише зараз, бо віце-президент ФФУ Олександр Бандурко направив листа у клуби з проханням посприяти в отриманні чергових проб на допінг.

      Керівництво донецького «Металурга» поставило ФФУ ряд запитань, зокрема, чому не оприлюднено список гравців, в чиїх аналізах виявлено заборонені препарати, і чому винні не були покарані. Президент ПФЛ Равіль Сафіуллін, у свою чергу, вимагає від Григорія Суркіса скликати позачергове засідання виконкому ФФУ.

      Тим часом у національній федерації заявили, що позитивна проба А у міжсезоння за циркуляром ФІФА не може вважатися приводом для дискваліфікації (проба В взагалі не береться), до того ж у період змагань допінг ні у кого з футболістів не знаходили.

Контрольні матчі

      «Дніпро» — «Корона» (Польща) — 3:0 (Шахов, Самодін (пен.), Мотуз), «Арсенал» — «Слован» (Словаччина) — 1:2 (Закарлюка), «Металург» (З) — «Широкі брєг» (Боснія і Герцеговина) — 4:0 (Демченко, Годін — 2, Лазарович), «Ворскла» — «Амері» (Грузія) — 1:1 (Ярмаш), «Металіст» — «Крилья совєтов-СОК» (Росія) — 3:0.

Товариські матчі

      Бразилія — Португалія — 0:2 (Сімао, 82; Карвальйо, 90), Греція — Корея — 0:1, Болгарія — Латвія — 2:0, Кіпр — Угорщина — 2:1, Австралія — Данія — 1:3, Нігерія — Гана — 1:4, Північна Ірландія — Уельс — 0:0, Малі — Литва — 3:1, Китай — Казахстан — 2:1.

Продаж «Ліверпуля»

      Рада директорів англійського «Ліверпуля» дозволила продаж клубу американським бізнесменам Джорджу Джилетту й Тому Хіксу. Купівля наразі третьої команди прем'єр-ліги обійдеться новим власникам у 470 мільйонів фунтів стерлінгів, з яких 175 — плата за акції, 80 — покриття боргів, а 215 мільйонів піде на будівництво нового стадіону.

      Цікаво, що згадані американці володіють командами НХЛ: у Джилетта — «Монреаль канадієнс», у Хікса — «Даллас старз».

      Якщо угода завершиться успішно, «Ліверпуль» стане сьомим клубом вищого англійського дивізіону, що належить іноземцям. Така доля вже спіткала «МЮ», «Челсі», «Астон Віллу», «Портсмут», «Вест Хем» і «Фулхем».

Наслідки сицилійської трагедії

      Після трагедії, що сталася на Сицилії минулої п'ятниці, виконавчий директор клубу «Катанья» П'єтро Ло-Монако подав у відставку. «Від рук наших уболівальників загинув поліцейський, тож говорити тепер про футбол зайве. Я більше не хочу бути пов'язаним зі світом цієї гри, яку я неймовірно любив, але тепер це мені здається абсурдним», — резюмував Ло-Монако.