Хоч не рано почали, та систему не здали

07.02.2007
Хоч не рано почали, та систему не здали

Основну ударну силу вчорашньої блокади забезпечили БЮТівці.

      Відкриття третьої сесії Верховної Ради п'ятого скликання забарилося майже на три години. Як і обіцяли напередодні депутати від «Нашої України» і БЮТ, опозиція вдалася до блокування трибуни. Вони протистояли спробам передати українську газотранспортну систему Росії і висунули вимоги заслухати звіт урядовців, а також прийняти зміни до законодавства, які б не дозволили передати українську трубу в чужі руки.

      Президію Верховної Ради обліпило кількадесят нардепів. Головно — з БЮТ, але були й бійці з «Нашої України». Місце на трибуні зайняли «санчо панса» Юлії Тимошенко Олександр Турчинов і його новий однопартієць iз «Батьківщини» Йосип Вінський. Кілька розкутих БЮТівців стали одразу за спікерським кріслом і довгий час передивлялися файли на робочому комп'ютері Олександра Мороза.

      Дехто гаяв час у курилці. Колись тут був туалет, але, мабуть, не всі знають про нове призначення кімнатки. «Там нічого нема», — звернувся до чоловіка, який шукав сантехнічне знаряддя у одній з кімнат, нардеп від Компартії Віктор Борщевський. І тут же пожартував: «Одразу видно, хто на роботу ходить, а хто — ні». Комуніст на тлі своїх колег виглядав особливо гонорово, бо курив люльку. «В одного Борщевського приємний запах тютюну», — підсів до нього хтось із нардепів.

      Розважити себе намагались і учасники хору ім. Верьовки, які мали заспівати Державний Гімн на відкритті сесії. Красиві дівчата в національних строях, і всі з однаковою зачіскою, зайняли одну з журналістських лож. Чоловіки в шароварах і жупанах сиділи в кулуарах. Дехто жваво бесідував про політику (а про що ж іще в такому приміщенні?).

      Лідери в цей час засідали на погоджувальній раді і шукали виходу з ситуації. Опозиція домагалася звіту Януковича і прийняття закону, який би унеможливив передачу газотранспортної системи структурам іншої держави. Час від часу лідери опозиційних фракцій — В'ячеслав Кириленко і Юлія Тимошенко — забігали в сесійний зал і невдовзі повертались назад, на нараду. На всі журналістські запитання відмахувались діловим «пізніше».

      Невдовзі нардепи принесли звістку, що коаліція погодилася-таки на певні поступки: буде звіт віце-прем'єра Клюєва, а законопроект уже обговорюється на засіданні паливно-енергетичного комітету. Через якихось 15 хвилин цю інформацію на своїх почергових прес-конференціях підтвердили Юлія Тимошенко та В'ячеслав Кириленко. Тимошенко, яка напередодні зустрічалася з Віктором Ющенком, також сказала, що Президент солідарний із опозицією щодо ГТС. «Президент чітко і зрозуміло дав відповідь: він сказав, що він не підтримає ніяких маніпуляцій з газотранспортною системою, і якщо буде прийнятий закон (про заборону задачi  «труби» — Ред.), то Президент його підпише», — розповіла лідерка БЮТ.

      Засідання паливно-енергетичного комітету підходило до кінця. Пізніше БЮТівець Михайло Волинець, який є заступником голови ПЕКівського комітету, розповів «УМ», що законопроект був підтриманий членами комітету одноголосно. Якраз у той час, коли ми розмовляли з Волинцем, депутатів через гучномовці почали скликати в сесійну залу: третя сесія нарешті мала відкритися.

      БЮТівці розблокували трибуну. І в такий спосіб отримали шквал оплесків від учасників Хору ім. Верьовки — ті вже стомились чекати початку дійства. Олександр Мороз успішно відкрив сесію Щоправда, з «хохмою». У своєму слові він зазначив, що на сесійному засіданні присутній «Віктор Андрійович». У залі здійнялося гудiння, позаяк Президента не було. Мороз, посилаючись на текст «сценарію», що лежав перед ним, сказав: «Вибачте, це так написано». А Хор ім. Верьовки врешті таки виконав Державний Гімн.

      Перед тим, як приступити до виконання домовленостей, парламент вшанував хвилиною мовчання пам'ять загиблого Євгена Кушнарьова. А ще заслухав присягу народного депутата Павла Солтиса, який пройшов у ВРУ замість Кушнарьова.

      Коли ж справа дійшла до розгляду  справи про ГТС, віце-прем'єр Андрій Клюєв з трибуни запевнив, що в уряду Віктора Януковича немає планів про передачу газотранспортної системи України в управління Росії. При цьому він додав, що зараз розглядається можливість створення спільних підприємств, яким буде дозволено видобувати енергоносії в Росії та Україні. Пан Клюєв зазначив, що переговори про співпрацю ведуться на рівні президентів. Він повідомив, що у вівторок секретаріат Президента спрямував до Кабміну декларацію про розширення співпраці Росії та України у паливно-енергетичному комплексі. Проект декларації, який опрацьовує робоча група, підпишуть глави двох держав, після чого Кабінет Міністрів виконуватиме доручення Президента України.

      Утім слів Клюєва було мало для того, щоб розвіяти підозри щодо підкилимних торгів навколо української ГТС. Крапки ж мав розставити законопроект. І Верховна Рада таки підтримала цей закон — аж 430 голосами. На радощах Микола Томенко, який цього дня постійно супроводжував Тимошенко, розцілував свою лідерку. Втім таке число невдивовижу. Спробували б «антикризовики» проголосувати проти — їх одразу б звинуватили у зраді національних інтересів. Опозиція зіграла вельми вправно. І виграла перший раунд нової сесії.

 

ПРЯМА МОВА
Мороз обіцяє зміни до Конституції також

      Виступаючи на відкритті третьої сесії ВР, спікер парламенту Олександр Мороз назвав її «багато в чому визначальною». «Все, що ми робили під час минулої сесії, — була відповідна «підводка», підготовка до якісних змін у законотворенні і за змістом, і за організацією роботи», — наголосив Голова ВР, закликавши колег «створити основу реформування влади на місцевому рівні». Мороз закликав комітети й апарат парламенту разом із секретаріатами Кабінету Міністрів і Президента налагодити тісну взаємодію з Конституційним Судом, «щоб швидко і професійно завершити роботу над відповідними змінами до Конституції».

      Голова ВР зауважив, що «попередня практика, особливо робота над Законом «Про Кабінет Міністрів України», засвідчила: частину відносин доведеться унормовувати не лише законами, а й змінами до Конституції». За словами спікера, саме з цією метою на розгляд парламенту запропоновано проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії, яка готуватиме проекти щодо внесення змін до Конституції та розроблятиме проекти інших пов'язаних із цим законів.

      Мороз, із його слів, переконаний у тому, що «труднощі будуть подолані, перспективні зміни для України забезпечені, парламент зі своїми завданнями впорається успішно». «Вважаю, що не треба надто перейматися і закликати до розпуску парламенту, дострокових виборів, «сезонних наступів» тощо, — зауважив спікер парламенту. — Знаю, що пристрасті вгамуються, якщо парламент буде прикладом солідарного і впевненого долання складнощів, які виникають у цей непростий для України час». Голова ВР також наголосив, що парламент має поставити крапку в дискусії навколо доцільності переходу до парламентсько-президентської форми правління.

 

ОФІЦІЙНО

      Закон про внесення змін до закону про трубопровідний транспорт, прийнятий учора Верховною Радою, зокрема, передбачає: «реорганізація (злиття, приєднання, створення спільних підприємств, поділ, виділення, перетворення з передачею майна або іншим способом, передбаченим законодавством), відчуження, передача з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, приватизація, здійснення інших правочинів щодо власності державних підприємств магістрального трубопровідного транспорту, НАК «Нафтогаз України», дочірніх та заснованих ним підприємств, газосховищ, а також передача до статутного фонду інших компаній акцій таких підприємств забороняється».

      Також закон передбачає, що «державні підприємства магістрального трубопровідного транспорту, НАК «Нафтогаз України» не можуть бути проголошені банкрутом та ліквідовані за законодавством про банкрутство».

 

ГЛАС НАРОДУ
Баба Параска стане помічницею депутата

      На відкриття сесії прийшла також одна з найпопулярніших українських бабусь — Параска Королюк. Кореспондент «УМ» застав її якраз за кілька хвилин до відкриття сесії біля виходу з Верховної Ради. Баба Параска весело розмовляла з міліціонерами, які пантрували під стінами ВР.

      Одразу згадалося, що в парламенті цього дня роздавали сатирично-політичний журнал «Параска-info». Кажу бабусі: «А ви знаєте, вже видають журнал, названий на вашу честь?». «Та ви шо. І то про мене?» — щиро здивувалася пані Королюк. Я протягнув їй примірник. Бабуся зраділа, мов дитина. «А ви все ще займаєтесь політикою?» — питаю. «Так, — відповідає вона, — я вже документи подала і фотографію на щот того, щоб туди (показує на будівлю парламенту. — Авт.) пройти». — «Підете до когось в помічники? І до кого?» — «Та мене любий там візьме. Чи з БЮТ, чи з «Нашої України» — любий візьме». — «То кому ви документи подали?». Баба Параска переходить на шепіт і тихенько каже: «Надоша з БЮТ узяв».

      Тепер побачимось у парламенті.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>