«Чорний лебідь» — за права білих тюленят

06.02.2007
«Чорний лебідь» — за права білих тюленят

«Я краще кататимусь голою, ніж носитиму хутро», — каже Сурія Боналі. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Чорна перлина фігурного катання», «Чорний лебідь на льоду» — під час виступів французької фігуристки Сурії Боналі такі метафори для коментаторів були звичною справою. Ця темношкіра (для спортсменів, які виступають у фігурному катанні, явище унікальне) красуня дивувала своїм незвичним «акробатичним» стилем. Сальто через голову стало коронним номером Сурії, який після неї, здається, ніхто з фігуристів-любителів не виконував, крім земляка Філіппа Канделоро. А Сурія першою серед жінок виконала ще й стрибок у чотири оберти, який і зараз наважуються включати до програми дуже мало фігуристок.

      Чемпіонат Франції з фігурного катання талановита дівчина вигравала десять разів, чемпіонат Європи — п'ять, була чемпіонкою світу серед юніорів. Однак жодного разу їй не вдалося тріумфувати ні на дорослому чемпіонаті світу (тричі довелося задовольнятися «сріблом»), ні на Олімпійських іграх. У 1999 році француженка залишила любительський спорт і перейшла у професіонали. Після цього Сурія майже зникла з європейського поля зору, оскільки живе в Лас-Вегасі і тренується переважно у США. Але днями про «стрибучу» фігуристку знову згадали і в Старому світі — її фотографії облетіли всю планету.

        Річ у тім, що 33-річна спортсменка стала активною учасницею руху «Люди за етичне поводження з тваринами», відомого під абревіатурою ПЕТА. Палкими активістками цієї організації є багато відомих особистостей, зокрема, кінозірка Памела Андерсон, співачка Пінк тощо. Борці за права братів наших менших привертають увагу до проблем звіряток переважно епатажними акціями: вибігають на подіуми під час демонстрації одягу з натурального хутра та шкіри, роздягаються посеред натовпу, тримаючи в руках плакати «Краще ходитиму голою, ніж одягну шкуру вбитої тварини» й таке інше.

      Відзначилася й Сурія Боналі. Днями фігуристка вийшла на лід... майже повністю оголеною. Складалося враження, що принади стрункої чемпіонки прикривав лише невеликий плакат із написом французькою мовою: «Я краще кататимуся голою, ніж одягнуся в хутро», який вона тримала в руках. Помилуватися цим непересічним видовищем мали нагоду глядачі, які прийшли дивитися льодове шоу на ковзанцi Аньєр, неподалік Парижа.

      Як з'ясувалося, у такий спосіб ПЕТА через Сурію привертала увагу до проекту, спрямованого на захист... тюленят на півночі Канади. Адже цих білих пухнастих малюків, які кричать так само, як маленькі діти, й анітрохи не можуть себе захистити, нещадно винищують — саме заради м'якенького й ніжного хутра. Можливо, завдяки Сурії жертв людської жорстокості серед маленьких тюленів стане менше...