Молоді та енергійні

03.02.2007
Молоді та енергійні

Виступає Максим Бубен — чемпіон України, студент IV курсу КПI. (Фото Романа РУДАВКИ.)

      Президент Української федерації спортивної аеробіки та фітнесу (ФУСАФ) Тетяна Пасічна вже кілька десятиліть працює зі студентами на кафедрі фізвиховання київського Національного технічного університету «КПІ», але анітрохи не втомилася від своєї роботи.

 

      — Мені справді подобається бути поруч зі студентами, — каже Тетяна Володимирівна. — Вони змушують постійно тримати себе в тонусі й відповідати духу сучасності. Це взаємозворотний зв'язок, який допоміг мені, зокрема, стати дворазовою чемпіонкою світу з різновиду фітнесу — стренфлексу.

      — Вдається своє захоплення аеробікою й фітнесом передавати студентам?

      — В останні роки до ВНЗ нерідко приходять молоді люди, які мають певні проблеми з фізичним розвитком. Є такі, що були звільнені від уроків фізкультури у школі, а у нас поступово втягуються у регулярні заняття спортом. Тим більше що у нашому виді спорту можна за 5-6 років навчання виконати норматив майстра спорту. У Київському політехнічному близько тисячі студентів займаються фізкультурою, саме відвідуючи секції з аеробіки. З 2000 року ФУСАФ приділяє увагу розвитку наших видів спорту в студентському середовищі, де неабиякий потенціал. Взяти до уваги хоча б той факт, що наша доросла збірна — це на 90 відсотків представники ВНЗ. Для студентів степ-аеробіка чи фанк-аеробіка дуже зручні й привабливі, бо в цих командних видах немає надскладних елементів. Не дивно, що впродовж року всі святкові заходи молоді не обходяться без показових шоу аеробних гімнастів, адже поєднання мистецтва та спорту завжди було видовищним дійством.

      — Цей важливий сезон стає дебютним для ваших спортсменів під егідою Міжнародної федерації гімнастики (ФІЖ). Якими змаганнями він розпочнеться?

      — Восьму літню універсіаду 19—22 квітня Запоріжжя прийматиме не випадково — з початку цього століття там проводять чудові студентські бали з аеробіки. Під турнір надають головну арену міста — «Юність», а захід підтримують перші особи регіону. Минулого року команда Запорізького національного технічного університету з фанк-аеробіки стала чемпіоном Європи. В універсіаді беруть участь представники 85 ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації, від яких уже заявилося 380 спортсменів, ще 200 — представлятимуть обласні команди. Серед традиційних співшукачів нагород — представники Києва, Запоріжжя, Донецька та Харкова. Прогресує наш вид спорту і в навчальних закладах Львова, Тернополя, Криму.

      Що стосується календаря під егідою ФІЖ, процес вступу в яку буде завершено після відповідного рішення президії Української федерації гімнастики, то він справді цього року є насиченим. Ще напередодні української універсіади наші спортсмени візьмуть участь у Кубку світу в Токіо (13-15 квітня). Після етапу Кубка світу в Болгарії та ялтинського чемпіонату України на початку травня ми поїдемо на відкритий чемпіонат Франції, який має дуже високий міжнародний рейтинг. Ми намагатимемося у цьому році взяти участь у більшій кількості змагань, щоб наших спортсменів побачили та оцінили судді й суперники, адже найголовніший старт року — це чемпіонат Європи, що в листопаді проходитиме в Угорщині.

      — А наскільки міцні наші позиції у суддівстві?

      — За регламентом міжнародних змагань, з делегацією спортсменів з кожної країни обов'язково повинен бути бодай один суддя. Через дискваліфікацію одеситки Олени Левіної на минулорічному чемпіонаті світу в Шанхаї цього року нашу країну в суддівстві представлятиму лише я. Утім улітку в Італії відбудеться міжнародний семінар, на який ми заявимо чимало наших суддів — вони підвищать свою кваліфікацію та матимуть можливість одержати атестацію. Взагалі ФУСАФ двічі на рік проводить свої семінари в Україні, на які iз задоволенням приїздять наші вихованці, котрі зараз працюють в Ізраїлі, Туреччині та Німеччині, оскільки наша школа цінується досить високо. Скажiмо, Люба Корнилова, яка закінчила КПІ,  зараз успішно працює персональним інструктором з аеробіки в Нью-Йорку.

      — А чи ви самі збираєтесь спробувати зійти втретє на світовий трон у стренфлексі?

      — Чемпіонат світу цього разу відбуватиметься в Італії. Якщо моя зайнятість у суддівстві та справами федерації дозволять мені, я обов'язково спробую повторити свій успіх 2004 та 2006 років.