Докотилися до вершини

03.02.2007
Докотилися до вершини

Відкриття сезону, Валентина Семеренко, дебютуватиме на чемпіонаті світу. (Фото РЕЙТЕР.)

      Попри серйозні проблеми зі снігом, що виникли в Європі в цьому сезоні, представники зимових видів спорту намагаються, наскільки це можливо, дотримуватися календаря змагань. І якщо деякі етапи Кубка світу доводилося скасовувати або переносити, то головні старти зими, принаймні у саночників і біатлоністів, відбудуться у встановлений термін.

 

Традиційні лідери на санях

      39-й чемпіонат світу з санного спорту приймають австрійські міста Іглз та Інсбрук. І роблять це вже вчетверте — за традицією, кожні десять років, починаючи з 1977-го. До серця Європи приїхало більш як 150 атлетів із 27 країн. У середу й четвер спортсмени на офіційних тренуваннях випробували трасу Олімпіади-1976 (до речі, її нещодавно суттєво оновили, витративши на це понад 10 мільйонів євро). У четвер ввечері відбулося офіційне відкриття змагань, учора зранку — жеребкування, а вже під вечір стали відомі перші чемпіони — у командному турнірі. Сьогодні кращих виявлятимуть чоловіки-одиночники, а завтра — жінки й чоловічі двійки.

      Як повідомив «УМ» президент Федерації санного спорту України Олександр Пустовойт, нашу команду, за традицією, представлятимуть жінки-одиночниці та хлопці зі Львова в чоловічих дуетах. Звичайно, на більш успішний виступ ми розраховуємо від досвідчених киянок Лілії Лудан та Наталії Якушенко. І хоча в розіграші Кубка світу сезону-2006/07 українки посідають 11-те й 13-те місця, а найкращим результатом наразі є сьома позиція Лудан на етапі у США, пан Пустовойт певен, що на чемпіонаті світу обидві спортсменки будуть у десятці кращих, і навіть дозволяє собі мріяти про місця ближче до п'єдесталу.

Сподівання на медалі в біатлоні

      А от хто має всі підстави розраховувати на блиск дорогоцінних металів, так це наші «стріляючі лижники». Федерація біатлону завдяки державній підтримці та спонсорам не знає проблем із фінансуванням і періодично видає «на-гора» медалі різних змагань. У цьому сезоні голосно змусила про себе говорити 29-річна Оксана Хвостенко, яка два тижні тому виграла свій перший етап Кубка світу в Словенії, а незадовго до того посіла третє місце в Австрії. За перемогу в Поклюці НОК України назвав біатлоністку з Чернігівщини кращою спортсменкою січня.

      Саме від лідера збірної України можна найбільш очікувати на вдалий виступ на чемпіонаті світу, що стартує сьогодні в містечку Антхольц-Антерзельва на північному сході Італії, неподалік кордону з Австрією. Як повідомив «УМ» державний тренер з біатлону Геннадій Бахтурін, у жіночій команді компанію Хвостенко складуть її землячка Ніна Лемеш і четверо сумчанок — молоді Валентина та Вікторія Семеренко, срібна призерка Олімпійських ігор-1998 Олена Петрова і також досвідчена Оксана Яковлєва. До чоловічої шістки увійшли екс-білорус Олексій Айдаров, екс-росіянин, а нині киянин Олексій Коробейников, представники Чернігівщини Андрій Дериземля й Руслан Лисенко, сумчани Олександр Біланенко і Сергій Седнєв. За бортом змагань залишився В'ячеслав Деркач. Схоже, вік бере своє, і результати багаторічного капітана команди не надихають тренерів.

      Після етапу Кубка світу в Поклюці (17—21 січня) наші біатлоністи двома групами продовжили тренування в Австрії і вже на місці світової першості на Апеннінах. Як розповiв «УМ» телефоном з Італії головний тренер збірної України Євген Колупаєв, за останні два тижні спортсмени підтягнули фізичні кондиції. Лише трохи непокоїв наставника моральний стан Олени Петрової й Валі Семеренко. Петрова мало виступала на офіційних стартах, тому наразі почувається невпевнено. А 21-річна Валентина Семеренко приїхала невдоволена з Універсіади — в Турині вона здобула два «срібла» й одну «бронзу», хоча розраховувала на більше, тоді як її сестра-близнючка Вікторія також виборола три медалі, одну з них золоту.

      Сьогодні на трасі, що розташована в горах на висоті 1650 метрів, відбудуться дві спринтерські гонки. На чоловічу наш тренерський штаб заявив Айдарова, Дериземлю, Біланенка й Коробейникова, а на жіночу вийдуть Хвостенко, Лемеш і сестри Семеренко. Водночас учора вранці у тестовому старті брала участь Петрова. Якщо призерка Олімпіади продемонструвала гарний результат, наставники  спробують її у спринті, замінивши одну з сестер. Ті, хто сьогодні потрапить до числа 60 кращих, завтра отримають шанс взяти участь у гонці переслідування.