Перший закон-сирота

03.02.2007
Перший закон-сирота

Щоб не допустити повторення ситуації з неопублікуванням постанови ЦВК про Януковича-Президента, «донецькі» пригнали під видавництво «Преса України» спецпідрозділ міліції. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Скандальний закон «його величності Прем'єра» таки опубліковано — його текст з'явився в п'ятничних номерах парламентської газети «Голос України» та газети центральних органів виконавчої влади «Урядовий кур'єр». «Антикризовики» натякають, що відтак закон про Кабінет Міністрів офіційно набув чинності, на Банковій, навпаки, не визнають його легітимність i вже підготували подання до Конституційного Суду зі статусом першочергового щодо законності цього закону. Цікаво, що вперше за роки незалежності закон було опубліковано без підпису Президента. Втім свій автограф, як це передбачено законодавством, не поставив у 2007 році й Голова Верховної Ради Олександр Мороз. I «Голос України», i «Урядовий кур'єр» подають прізвище Мороза наприкінці документа тільки у прив'язці до іншої дати — 21 грудня 2006 року. Цей підпис спікер поставив ще тоді, коли закон вперше подавався на розгляд Президенту й був згодом заветований. Вдруге Мороз так i не розписався, щоб не брати на себе відповідальність за ймовірне визнання закону неконституційним.

 

Кур'єри з «Беркута»

      Четвер. Вечірні сутінки. Столична Шулявка. Перед центральним входом до видавництва «Преса України» припаркувалося два джипи спецпідрозділу МВС «Беркут». Троє бійців у камуфляжі та з гумовими кийками явно нудьгують, намагаючись з'ясувати, де тут можна попити кави. Певний нервовий «резонанс» відбувається i на вахті видавництва, замість однієї працівниці охорони згодом з'являється ще двоє, плюс начальник караулу. Ситуація чимось нагадує 2004 рік, коли влада намагалася офіційно оприлюднити в тих самих виданнях рішення Центрвиборчкому про сфальсифіковані результати другого туру президентських виборів з «Ядино правильним переможцем» Януковичем. Тоді кільком нардепам та патріотично налаштованим громадянам вдалося цьому запобігти, тепер, пам'ятаючи уроки минулого, влада огородила процес друку «Беркутом». От тільки перешкоджати цьому фарсу на сторінках офіційних видань ніхто не збирався.

      Журналісти «УМ» підійшли поспілкуватися до правоохоронців. Розмова відбулася жвава, не без гумору. Розповідати про мету свого візиту та деталі завдання бійці передбачувано не стали, хоча з огляду на одиниці службового автотранспорту ставало зрозуміло, що ще принаймні троє бійців перебувають на території видавництва. «Іване, ви ж i самі розумієте, навіщо ми тут. То навіщо питати? Краще напишіть, що міліція — з народом!», — посміхаючись відповідав один з «беркутівців». «Несемо тут службу, на Шулявці не завжди спокійно», — це вже слова іншого бійця.

      Згодом служивим стало холодно на вулиці, й вони розташувалися в холі видавництва, мило спілкуючись з охоронцями «Преси України». Їхніх колег з другого авто «Беркута» «УМ» так i не вдалося знайти в газетному цеху: примірники «Урядового кур'єра» виходили з друку один за одним, «лента за лентою», пачка за пачкою. Тож, імовірно, після запуску «беркутівці» передислокувалися.

      Врешті-решт допитливих «УМівців» попросили залишити цех стурбовані охоронці видавництва. Прихопивши з собою напам'ять декілька «свіжих» примірників «кур'єра», йдемо. Відкриваємо «історичний» номер газети за 2 лютого й бачимо, що закон про Кабмін усе ж таки надруковано на 5—9 сторінках. Придивляємось, ов-ва! В опублікованому варіанті таки відсутній пункт 4 частини 7 ст. 23 (яким оговорюється порядок призначення заступників керівників силових відомств), на виключення якого раніше посилався секретаріат Президента, обгрунтовуючи необхідність ветування вже фактично нової редакції закону. Нагадаємо, що відсутність саме цього пункту й дала можливість Президенту Віктору Ющенку ще раз накласти вето на закон про Кабмін, оскільки текст закону, що надійшов йому на підпис, відрізнявся від тексту закону, прийнятого парламентом 21 грудня 2006 року. Як бачимо, «антикризовики» й пальцем не поворухнули, щоб виправити помилку.

Верховну Раду «розМОРОЗять»?

      Цікавий факт: учора вранці, коли бажаючі розкуповували примірники «Голосу України» та «Урядового кур'єра», так i не було зрозуміло, яким чином закон про Кабмін було надруковано попри заборону Мукачівським міськрайонним судом Голові ВР не лише підписувати документ, а й опубліковувати його. Нагадаємо, що Генпрокурор Олександр Медведько направив до Апеляційного суду Закарпаття скаргу на цю ухвалу мукачівської Феміди. Ще в середу розпочався розгляд скарги й у суді зазначали, що, згідно з законодавством, апеляційна Феміда має винести рішення не пізніше, ніж через 10 днів після початку розгляду справи. Тож учора в Закарпатському апеляційному суді відмовлялися надавати інформацію про те, чи ухвалено рішення за скаргою Медведька, чи вже скасовано або припинено дію ухвали Мукачівського міськрайсуду. Як повідомляє УНІАН, працівники суду на правах анонімності кажуть, що всі матеріали по справі перебувають у голови суду Сергія Демченка, який особисто контролює її хід.

      «Закон про Кабінет Міністрів опублікований усупереч нормам Конституції, оскільки Президент Ющенко вніс пропозиції до нього, і Верховна Рада мала їх розглянути з початком сесії. Ми вважаємо, що голова ВР, який порушує Конституцію і регламент, не може бути постаттю, що консолідує всі політичні сили в парламенті і слугує утвердженню законності в Україні. Ми стали свідками чергового кроку до повної узурпації влади з боку уряду Януковича і правлячої коаліції», — переконаний лідер фракції «Наша Україна» В'ячеслав Кириленко. Наразі «Наша Україна» має намір ініціювати питання про відкликання голови Верховної Ради Олександра Мороза з його посади.

      На цю ініціативу вже відгукнулася Юлія Тимошенко, блок якої голосував за подолання вето Президента щодо закону про Кабмін. Але в питанні відставки Мороза БЮТ виявився союзником «Нашої України» — пані Тимошенко каже, що її фракція проголосує за відставку Сан Санича «з повним політичним задоволенням». Чому?

      «Усім відомо, чому Мороз мусить бути за межами спікерського крісла і за межами взагалі парламентського залу. Тому що Мороз призвів сьогодні практично до реваншу корупційних кланів в Україні. І він за це рано чи пізно буде відповідати і перед історією, і перед Україною», — переконана Юлія Володимирівна.

      Водночас на Банковій обіцяли направити подання Президента до Конституційного Суду щодо законності закону про Кабмін уже до вечора п'ятниці й кажуть, що Президент i його секретаріат не визнають легітимність суперечливого закону. «Закон дійсно оприлюднено. Це повністю відповідає Конституції, жоден її пункт не порушено. Висловлення ж секретаріату в цьому відношенні є цікавими», — відреагував на таку позицію Банкової Олександр Мороз. Що цікаво, розуміючи недосконалість закону, його невідповідність Конституції, «антикризовики» вирішили підкорегувати документ уже «на плаву», замість того щоб без поспіху спродукувати справді нормальний закон. За словами Мороза, учора у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про внесення змін до «новонародженого» закону про Кабмін. Прогноз поки що спікера — законопроект буде розглянуто на наступному пленарному тижні, що розпочинається 6 лютого. Чим далі в ліс — тим більше хмизу?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>