Зміна вітру в європейському футболі

30.01.2007
Зміна вітру в європейському футболі

Мішель Платіні змінив в УЄФА Леннарта Йоханссона. (Фото РЕЙТЕР.)

      Новим президентом Європейського союзу футбольних асоціацій став француз Мішель Платіні. Один із кращих плеймейкерів за всю історію «спорту номер один» — до речі, добрий знайомий тренера київського «Арсеналу» Олександра Заварова, з яким разом грав у «Ювентусі», — замінив на чолі УЄФА старого й доброго Леннарта Йоханссона. Швед керував європейським футболом упродовж 17 років, але настав час здати вахту.

      Вибори відбулися на ХХХІ Конгресі УЄФА в німецькому Дюссельдорфі. За 51-річного француза проголосували 27 депутатів, за його опонента — 23, ще два бюлетені було визнано недійсними. На радощах Платіні запропонував нагородити шведа посадою почесного президента організації. Тут же на наступні чотири роки вибрали й вищий виконавчий орган — виконком УЄФА, в якому зберіг своє місце й президент ФФУ Григорій Суркіс.

      Новий президент у своїй промові заявив, що проповідуватиме у футболі повагу, терпимість, свободу й захищатиме його від втручання зовні, зокрема з боку політиків. Пан Мішель сказав, що боротиметься з допінгом і нелегальними ставками на тоталізаторах. Платіні, відомий також як прихильник реформ у Лізі чемпіонів, виступає за зменшення представництва великих футбольних держав і підтримку «маленьких». Він уже встиг повідомити, що з 2009 року формат Суперліги буде змінено.